Το Life Project επιστρέφει! Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 16 Νοεμβρίου 2024!

Το Life Project επιστρέφει! Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 16 Νοεμβρίου 2024!

ΘΕΜΑ : Unlearning-Relearning

Το Life Project επιστρέφει!  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών   16 Νοεμβρίου 2024!
Ο Νικόλαος Δημητριάδης Ειδικός Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης, Ακαδημαϊκός, Συγγραφέας, ο Πατέρας Λίβυος ιερέας και συγγραφέας, ο Μάριος Μάζαρης εκπαιδευτικός και ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και Βελτίωσης Νοοτροπίας μας εισάγουν στο πνεύμα της συνάντησης ξεχωριστά ο καθένας και ανάλογα με την ιδιότητα του. Κι αυτό έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Το Life Project, το μεγαλύτερο event αυτογνωσίας, επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις 16 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!

Εννέα ώρες πολύτιμης γνώσης, με περισσότερες από 22 ομιλίες, συζητήσεις και διαδραστικά εργαστήρια από κορυφαίους επιστήμονες, συγγραφείς, επιχειρηματίες, ψυχολόγους και άλλα σπουδαία μυαλά τα οποία θα μας βοηθήσουν να δουλέψουμε πάνω στο κορυφαίο project της ζωής μας: Τον ίδιο μας τον εαυτό!

Τέσσερεις από τους συμμετέχοντες στο LFE PROJECT στις 16 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αίθουσα Τριάντη με θέμα

Unlearning-Relearning απαντούν στις ερωτήσεις μας και μας εισάγουν στο πνεύμα της συνάντησης η οποία έχει στόχο να ξεχάσουμε όσα ξέραμε (unlearning) και να ανακαλύψουμε εκ νέου (relearning) ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό και, γιατί όχι, να τον επαναπροσδιορίσουμε.

Ο Νικόλαος Δημητριάδης Ειδικός Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης, Ακαδημαϊκός, Συγγραφέας, ο Πατέρας Λίβυος ιερέας και συγγραφέας, ο Μάριος Μάζαρης εκπαιδευτικός και ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και Βελτίωσης Νοοτροπίας απαντούν στις ερωτήσεις μας, ο καθένας ξεχωριστά και ανάλογα με την ιδιότητα του. Κι αυτό έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Νικόλαος Δημητριάδης Ειδικός Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης, Ακαδημαϊκός

1. Μαθαίνω και ξαναμαθαίνω... με ποια οπτική θα προσεγγίσετε το θέμα της φετινής συνάντησης του Life Project;

Κλείσιμο
Μάθηση σημαίνει αλλαγή. Έτσι, χωρίς αλλαγή, δεν μπορούμε να μιλάμε για μάθηση. Η πραγματική γνώση φανερώνεται όταν βλέπουμε μια ουσιαστική διαφορά στον τρόπο που δρούμε και αντιδρούμε. Δεν μπορείτε να ισχυριστείτε ότι μάθατε κάτι, επειδή, για παράδειγμα, απλώς απομνημονεύσατε έναν ορισμό. Πρέπει να αλλάξετε με κάποιο ουσιαστικό, αποτελεσματικό τρόπο στον πραγματικό κόσμο για να θεωρηθεί ότι μάθατε! Ο εγκέφαλός μας είναι προσαρμοστικός. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθεί πάντα να εφαρμόζει την καλύτερη τακτική και συμπεριφορά, για κάθε κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Όποια και αν είναι η πρόκληση, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, το συνδέει με αυτό που ξέρει ότι λειτούργησε στο παρελθόν, προβλέπει το αποτέλεσμα και προχωρά με την πιο κατάλληλη συμπεριφορά.

Η διαδικασία αυτή λειτουργεί σαν κύκλος. Ο εγκέφαλος λαμβάνει δεδομένα από το περιβάλλον, τα επεξεργάζεται και παράγει αποτελέσματα, ενέργειες ή αποκρίσεις. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί το αποτέλεσμα ως ανατροφοδότηση για να διορθώσει ή να διατηρήσει τις προβλέψεις του. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο εγκέφαλος ενισχύει την πρόβλεψή του για να επαναλάβει τη συμπεριφορά αυτή στο μέλλον. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, αναπροσαρμόζει τις προβλέψεις του, επιλέγοντας μια διαφορετική προσέγγιση την επόμενη φορά. Αυτή η συνεχής αλλαγή των μοντέλων πρόβλεψης του εγκεφάλου είναι αυτό που ονομάζουμε «μάθηση».

Στη νευροεπιστήμη, η μάθηση δεν είναι απλώς η αποθήκευση πληροφοριών, αλλά η ικανότητα προσαρμογής της λειτουργίας του εγκεφάλου μέσω της αλλαγής των μοντέλων πρόβλεψής του, για την παραγωγή διαφορετικών ενεργειών. Και αυτή είναι η ομορφιά της νευροπλαστικότητας – η μοναδική ικανότητα του εγκεφάλου να αναδομείται, να προσαρμόζεται και να εξελίσσεται διαρκώς. Θεωρώ ότι η φετινή μας συνάντηση στο Life Project είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δούμε πώς η αλλαγή και η προσαρμογή μπορούν να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητάς μας, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

2. Ποιοι είναι οι τρόποι για να μετατοπιστεί κανείς από το ένα πεδίο στο άλλο;

Για να μαθαίνει διαρκώς, ο εγκέφαλος μας χρειάζεται επίσης και να ξεμαθαίνει. Στα πλαίσια της διαδικασίας που περιέγραψα παραπάνω, όταν η πρόβλεψη του εγκεφάλου είναι λανθασμένη και οδηγεί σε αυτό που ονομάζεται «σφάλμα πρόβλεψης» (prediction error), η ντοπαμίνη παρακρατείται από και προς τη συγκεκριμένη απόφαση που οδήγησε στο αρνητικό αποτέλεσμα. Λιγότερη ντοπαμίνη, σημαίνει λιγότερα κίνητρα για την επανάληψη αυτής της συμπεριφοράς.

Ουσιαστικά, ο εγκέφαλος επιβάλλει ένα είδος εσωτερικής χημικής «τιμωρίας» για τη χρήση αυτής της λανθασμένης πρόβλεψης, μειώνοντας την πιθανότητα να την επαναλάβουμε! Ταυτόχρονα, λιγότερη ντοπαμίνη σημαίνει ισχυρότερη συναισθηματική αποστροφή που οδηγεί και πάλι σε χαμηλότερα κίνητρα για επανάληψη της ίδιας, λανθασμένης, συμπεριφοράς στο μέλλον. Με απλά λόγια, ο «πόνος» ενός λάθους είναι το πιο αποτελεσματικό μάθημα και το ισχυρότερο κίνητρο για να ξεμάθουμε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό πάντα να εκτιμούμε και να βιώνουμε πλήρως τις αποτυχίες μας και τα δυσάρεστα συναισθήματα που αυτές φέρνουν, καθώς έτσι μπορούμε να ξεμάθουμε και να ξαναμάθουμε πιο γρήγορα!

3. Το βίωμα τι ρόλο παίζει;

Ο εγκέφαλος αλλάζει κυρίως με δύο τρόπους: εμπειρικά και σχεσιακά. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η αντίληψη πως ο εγκέφαλος αλλάζει μόνο μέσα από τις σκέψεις μας, δεν ευθυγραμμίζεται πλέον με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Για να αλλάξει ο εγκέφαλος, χρειάζεται να υπάρχει πραγματική επιθυμία για αλλαγή, και αυτή η επιθυμία να ξεκινάει από βαθύτερα και ασυνείδητα επίπεδα του.

Ακόμη και όταν φαίνεται να αλλάζουμε εξαιτίας αυτού που σκεφτόμαστε, είναι αυτές οι ασυνείδητες διαδικασίες που καθοδηγούν, τόσο τις σκέψεις μας, όσο και τις συμπεριφορικές μας αντιδράσεις σε αυτές. Έτσι, για να μάθουμε και να αλλάξουμε, πρέπει να βιώσουμε κάτι που να έχει σημασία για τον εγκέφαλό σμας ή/και να δημιουργήσουμε μια στενή σχέση με κάποιον. Τα γεγονότα και οι άνθρωποι, μας αλλάζουν! Θέλετε να μάθετε πιο γρήγορα; Βρείτε έναν δάσκαλο που σας εμπνέει. Και ξεκινήστε να εξασκείτε αυτό που θέλετε να μάθετε, το συντομότερο δυνατό! Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι περισσότερη θεωρία, αλλά πιο στοχευμένη θεωρία, περισσότερη δράση και ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις!
Το Life Project επιστρέφει!  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών   16 Νοεμβρίου 2024!

Πατέρας Λίβυος ιερέας και συγγραφέας

Μαθαίνω και ξαναμαθαίνω... με ποια οπτική θα προσεγγίσετε το θέμα της φετινής συνάντησης του Life Project;

Ο άνθρωπος δεν αντλεί την ταυτότητα του από το χθες αλλά από το μέλλον. Όχι από αυτό που ήταν ή είναι αλλά από εκείνο που μπορεί να γίνει και δεν έγινε ακόμη. Κανένα «χθες» δε μπορεί να χωρέσει τον άνθρωπο και κανένα «σήμερα» να τον εξαντλήσει. Η πραγματικότητα μας είναι σε αυτό που δεν γίναμε ακόμη και μπορούμε. Όταν ο Χριστός μιλάει για συγχώρεση και μετάνοια αυτό ακριβώς εννοεί να ελευθερωθούμε από το παρελθόν που μας δεσμεύει.

Ποιοι είναι οι τρόποι για να μετατοπιστεί κανείς από το ένα πεδίο στο άλλο;

Σε πρακτικό επίπεδο πάρα πολλοί. Όσοι και τα ανθρώπινα πρόσωπα και ψυχισμοί. Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο μονοπάτι. Έχει το δικό του ταξίδι στην ύπαρξη και το Μυστήριο της ζωής. Το ζητούμενο είναι να επιθυμούμε το ταξίδι και όχι το λιμάνι. Το λιμάνι είναι απαραίτητο όταν ταξιδεύεις. Θα ησυχάσεις και θα πάρεις δυνάμεις για λίγο. Αλλά εάν μείνεις για πολύ θα σαπίσεις. Η ψυχή μας είναι φτιαγμένη για ταξίδια και όχι για βεβαιότητες. Στις απαντήσεις πεθαίνουμε και στα ερωτήματα ζούμε.

Το βίωμα τι ρόλο παίζει;

Τεράστιο. Ο άνθρωπος δεν ζει στο νου αλλά στην πραγματικότητα της ζωής. Η ζωή δεν αναλύεται αλλά βιώνεται. Η ζωή δεν είναι πρόβλημα να το λύσουμε αλλά πραγματικότητα να την βιώσουμε. Μέσα στην καθημερινότητα θα δούμε τα σημάδια και τα σημεία του Θεού. Εκεί θα δούμε να απλώνονται τα σχέδια και οι πιθανότητες, το θαύμα και οι εκπλήξεις. Κανείς δε μπορεί να υπάρξει έξω από το βίωμα. Το βίωμα είναι ο χρόνος της ψυχής μας. Είναι η γη, η σάρκα και τα οστά των ονείρων μας.
Το Life Project επιστρέφει!  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών   16 Νοεμβρίου 2024!

Μάριος Μάζαρης εκπαιδευτικός

1. Μαθαίνω και ξαναμαθαίνω... με ποια οπτική θα προσεγγίσετε το θέμα της φετινής συνάντησης του Life Project;

Με την οπτική της καθημερινής προσπάθειας να μοιραστούμε εμπειρίες και αισθήσεις και σκέψεις σε μια σχολική αίθουσα. Δουλεύοντας 19 χρόνια πια, μου έχει γίνει σαφές ότι το να μάθεις και το να ξαναμάθεις είναι δυο διαφορετικές διαδικασίες που μόνο μέσα από το βίωμα μπορούν να συναντηθούν και να αλληλοσυμπληρωθούν, γιατί μην ξεχνάμε ότι για να ξαναμάθεις, χρειάζεται να έχει προηγηθεί το να έχεις μάθει κάτι, ακόμα και λανθασμένα. Άρα το βίωμα, το αλληλένδετο και το κίνητρο θα είναι τα τρία κυρία στοιχεία της δικής μου οπτικής.

2. Ποιοι είναι οι τρόποι για να μετατοπιστεί κανείς από το ένα πεδίο στο άλλο;

Εξαρτάται από το πρίσμα που θα το δούμε. Για άλλους είναι η ματαίωση, αποτυγχάνω κάπου και αναγκάζομαι να το ξαναμάθω με άλλον τρόπο πια, για άλλους είναι η ευκαιρία ή η ανάγκη να δεις έξω από το κουτί όπως λέμε τα πράγματα ή να ανακαλύψεις τελικά ότι πολλά, μπορεί και όλα έχουν ταυτόχρονα πολλούς τρόπους προσέγγισης, πολλές πραγματικότητες και πολλές συνδέσεις, επομένως ένας τρόπος είναι η δημιουργία και η μη ικανοποίηση με τη μια οπτική, μέχρι να ανακαλύψει τις άλλες. Άλλος τρόπος βέβαια είναι ο εξαναγκασμός, το να πρέπει να μάθεις ή να ξεμάθεις, που όμως επειδή δεν προκύπτει από εσωτερική ανάγκη και κίνητρα, έχει κοντά ποδάρια.

3. Το βίωμα τι ρόλο παίζει;

Προσωπικά θεωρώ τον πιο σημαντικό. Εσωτερικεύεις μια θεωρία ή μια πρακτική που κάποιος άλλος σκέφτηκε, κάπου, κάποτε, σε μια σχισμή του χρόνου και μόνο αν το βιώσεις κι εσύ μπορείς να το κάνεις ολότελα δικό σου, περνάς από το «διάβασα κάτι» στο «έζησα κάτι» ή μπορώ να βρω μια σύνδεση με αυτό που μελετάω με δικές μου αναμνήσεις και βιώματα κι αυτό το καθιστά πιο εύκολο να το μεταφέρεις στις αποσκευές σου για πάντα.
Το Life Project επιστρέφει!  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών   16 Νοεμβρίου 2024!

Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και Βελτίωσης Νοοτροπίας.

Μαθαίνω και ξαναμαθαίνω… με ποια οπτική θα προσεγγίσετε το θέμα της φετινής συνάντησης του Life Project;

Θα προσεγγίσω το θέμα μέσα από τη θεμελιώδη ουσία ότι η φύση όλων των πραγμάτων, άυλων και υλικών, αλλάζει συνεχώς. Η δύναμη της φύσης για μετασχηματισμό διασφαλίζει τη ζωή και την εξέλιξή της. Ο μετασχηματισμός αποτελείται από τρεις φάσεις: τη δημιουργία, την αποδόμηση και την ανανέωση. Αν κοιτάξουμε γύρω μας φαίνεται ότι η αλληλουχία αυτή είναι ένας νόμος. Είναι μια φυσική διαδικασία που συναντάμε με αυτή τη σειρά, παντού στο σύμπαν, στη φύση, αλλά και στον ανθρώπινο νου. Το “μαθαίνω και ξαναμαθαίνω” δεν είναι απλώς μια διαδικασία απόκτησης γνώσης, αλλά η ικανότητα να αποδομούμε αυτά που ήδη γνωρίζουμε για να τα ξαναχτίσουμε με πιο ενισχυμένο τρόπο. Ουσιαστικά, προτείνω μια ολιστική προσέγγιση για την αναθεώρηση του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε την εξέλιξή μας.

Ποιοι είναι οι τρόποι για να μετατοπιστεί κανείς από το ένα πεδίο στο άλλο;

Στην ανθρώπινη νόηση, η μετατόπιση απαιτεί επίγνωση, συνειδητοποίηση και προθυμία να αποδομήσουμε τα παλιά μοτίβα σκέψης που μας κρατούν σε συγκεκριμένα πλαίσια. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται μια διαδικασία εσωτερικής «αλχημείας», όπως την ονομάζω, καθώς ξεκινάμε πάντα από κάτι πιο ακατέργαστο σε σχέση με το πιο ραφιναρισμένο ή εκλεπτυσμένο το οποίο στοχεύουμε και επιθυμούμε ως φύση.

Αυτό είναι επίσης κάτι που βλέπουμε στην εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης τόσο μέσα από την φιλοσοφία όσο και από την επιστήμη. Ενισχύοντας την αυτοπαρατήρηση, καλλιεργώντας την αυτογνωσία και αναγνωρίζοντας τα εμπόδια ως ευκαιρίες για ανανέωση, δημιουργούμε ένα ισχυρό θεμέλιο για τη μετατόπιση αυτή. Η ενδυνάμωση του νου και η εφαρμογή διαχρονικών αληθειών σε σύγχρονες μεθόδους προσωπικής ανάπτυξης είναι τα κλειδιά για αυτήν την αλλαγή.

Το βίωμα τι ρόλο παίζει;

Το βίωμα είναι το πιο ισχυρό εργαλείο μάθησης και μετασχηματισμού. Κάθε εμπειρία λειτουργεί ως καθρέφτης που μας δείχνει τι χρειάζεται να αλλάξουμε, να αποδομήσουμε ή να ενισχύσουμε. Όταν αντιμετωπίζουμε μια δυσκολία, το βίωμα μας δίνει την ευκαιρία αποδομήσουμε της γνωστικές προκαταλήψεις μας, να επαναπροσδιορίσουμε τις πεποιθήσεις μας και να κατευθυνθούμε σε πιο ουσιαστικές λύσεις για την ευημερία μας. Στην πραγματικότητα, το βίωμα είναι η πράξη που γεφυρώνει τη θεωρία με τον προσωπικό μετασχηματισμό.

Το Life Project, το μεγαλύτερο event αυτογνωσίας, επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις 16 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!

Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι οι:

Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια Google NA Ευρώπης
Βασίλης Βασιλειάδης, Ιδρυτής Vivid Vibes, Chief of Staff Harbor Lab
Κώστας Γιαννακίδης, Δημοσιογράφος
Δήμητρα Δασκαλάκη, Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας METRO
Νικόλαος Δημητριάδης, Ειδικός Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης
Θανάσης Ευθυμιάδης, Ηθοποιός, Συγγραφέας
Τάσος Ζάχος, CEO & Editor in Chief Fortune Greece
Στάθια Ζουγανέλη, Ιδρύτρια Inner Resources Breathworks
Δημήτρης Ιτούδης, Προπονητής Μπάσκετ
Καλλιόπη Καλαϊτζή, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης
Νίνα Καλούτσα, Ειδικός Φωνής και Δημόσιας Ομιλίας
Πατήρ Λίβυος, Ιερέας, Συγγραφέας
Απόστολος Μαγγηριάδης, Δημοσιογράφος
Μάριος Μάζαρης, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας
Νάνσυ Μαλλέρου, Master Coach
Νταίζη Μανιατοπούλου, Ψυχοθεραπεύτρια
Θεόδωρος Παπακώστας, Αρχαιολόγος, Συγγραφέας
Γιώργος Πρίντεζης, πρώην Καλαθοσφαιριστής
Σάββας Σαββόπουλος, Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής
Τατιάνα Τούντα, Chairwoman, CEO Hellas EAP
Γιώργος Φίλτσος, Senior HR Strategy Kaizen Gaming
Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και βελτίωσης νοοτροπίας
Paul Jones, Ιδρυτής Inner Resources Breathworks

Στα διαλείμματα θα πραγματοποιηθούν τρία εργαστήρια από τους Κατερίνα Μουστάκα, Κρατερό Κατσούλη, και Μίνα Χιώνη.
Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο διαφημιστής και συγγραφέας Θοδωρής Τσεκούρας.

Στις 16 Νοεμβρίου, θα μοιραστούμε ιδέες, ιστορίες και εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να βρούμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και θα μας γεμίσουν πολύτιμα εφόδια για μια ζωή γεμάτη νόημα.

Διάθεση εισιτήριων στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης: lifeproject.gr
Life Project: 16.11.2024, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 11.00 – 20.00
#LifeProjectGR
Συνδιοργάνωση: SG Tsomokos & Key Books
Social Media Accounts: Facebook - Instagram - Linkedin
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή