ΤΕΧΑΝ: Οι νικητές του μεγάλου εκπαιδευτικού διαγωνισμού ανακύκλωσης

ΤΕΧΑΝ: Οι νικητές του μεγάλου εκπαιδευτικού διαγωνισμού ανακύκλωσης

Μαθητές από 200 σχολικά τμήματα των 13 Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου συμμετείχαν στον διαγωνισμό της ΤΕΧΑΝ και του ΦΟΔΣΑ δείχνοντας τον δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Συνολικά ανακυκλώθηκαν 3.200.000 υλικά!

texan_diagonismos_1

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της ΤΕΧΑΝ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο Μεγάλος Εκπαιδευτικός Διαγωνισμός Ανακύκλωσης που διοργάνωσε η ΤΕΧΑΝ σε συνεργασία με το ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Πελοποννήσου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Ο εκπαιδευτικός διαγωνισμός, που στόχο είχε την ευαισθητοποίηση και ενεργή συμμετοχή των νέων στην ανακύκλωση, προσέλκυσε τη συμμετοχή μαθητών από 200 τμήματα σχολείων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου λειτουργούν τα Πολυκέντρα Ανακύκλωσης Υλικών της ΤΕΧΑΝ. Οι μαθητές ανακύκλωσαν υλικά σε 13 Δήμους και κατέθεσαν τα κουπόνια συμμετοχής τους. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε γνωστό ξενοδοχείο της Καλαμάτας έγινε η επίσημη ανακήρυξη των νικητήριων τμημάτων. Οι μαθητές από τα 3 σχολικά τμήματα που συνέλεξαν τα περισσότερα υλικά ανταμείφθηκαν για τη δράση τους & έγινε η επίσημη ανακήρυξη των νικητών.

texan_diagonismos_2
Ο κ. Δημήτρης Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος Δήμαρχος Καλαμάτας με τον Μεγάλο Νικητή του διαγωνισμού το Τμήμα Β3, 2ο Λύκειο Καλαμάτας.

Τα σχολικά τμήματα που κέρδισαν τα μεγάλα έπαθλα του διαγωνισμού, μετά από καταμέτρηση, είναι:

• 1η Θέση και μεγάλος νικητής του διαγωνισμού: το τμήμα Β3 του 2ου Λυκείου Καλαμάτας, με 312.305 υλικά που ανακυκλώθηκαν. Έπαθλο: Ένα (1) ταξίδι 5 ημερών για όλους τους μαθητές του σχολικού τμήματος στη Βαρκελώνη, Ισπανία.

• 2η Θέση: το τμήμα Α1 του 2ου Λυκείου Άργους, με 200.398 υλικά που ανακυκλώθηκαν. Έπαθλο: Ένα (1) ταξίδι 5 ημερών για όλους τους μαθητές του σχολικού τμήματος στα Χανιά.

• 3η Θέση: το τμήμα Α1 του Λυκείου Ερμιόνης, με 169.319 υλικά που ανακυκλώθηκαν. Έπαθλο: 1 Smartwatch για κάθε μαθητή του σχολικού τμήματος (Οι μαθητές παρέλαβαν τα δώρα τους).

texan_diagonismos_3
Ο κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου.

Αξίζει να σημειωθεί πως εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής που είχε ο διαγωνισμός, αποφασίστηκε η παροχή επάθλων και στο πρωτεύον σχολικό τμήμα κάθε Δήμου. Το έπαθλο για κάθε τμήμα ήταν ένα (1) Smartwatch για όλους τους μαθητές του σχολικού τμήματος.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΤΕΧΑΝ κ. Απόστολος Μούργος σημείωσε: «Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες! Η συμβολή των μαθητών στο έργο της ανακύκλωσης είναι πολύ σημαντική και ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά είναι εκείνα που βάζουν τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον. Μας γεμίζει συγκίνηση όταν βλέπουμε τόσο νέους ανθρώπους να αγκαλιάζουν την ανακύκλωση και να αποδεικνύουν έμπρακτα τη δέσμευσή τους σε αυτή. Στην ΤΕΧΑΝ θα συνεχίσουμε σε επενδύουμε σε τέτοιες πρωτοβουλίες με στόχο να εκπαιδεύουμε και να ευαισθητοποιούμε τις νέες γενιές στη διαδικασία της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης, για ένα καλύτερο αύριο για όλους».

texan_diagonismos_4
Ο κ. Νικόλαος Αγγελόπουλος, Διευθυντής ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου.

Στην εκδήλωση απονομής παρευρέθηκαν, εκτός των μαθητών και μαθητριών των σχολείων, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτριος Πτωχός, ο Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, ο Διευθυντής ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου κ. Νικόλαος Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών κ. Ιωάννης Μαλτέζος και ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος. Επίσης, στην απονομή ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας & Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Ισότητας των Φύλων Δήμου Ερμιονίδας η κα Ελένη Βλάσση – Δημαράκη, καθώς και η κα Αναστασία Αργυροπούλου Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας Δήμου Άργους.

texan_diagonismos_5
Από αριστερά: κ. Δημήτριος Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Ιωάννης Μαλτέζος, Δήμαρχος Άργους Μυκηνών, κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης - Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, κος Στάθης Αναστασόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, Δήμαρχος Ερμιονίδας, κα Βλάσση-Δημαράκη Ελένη, Αντιδήμαρχος Παιδείας & Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Ισότητας των Φύλων Δήμου Ερμιονίδας, κα Αναστασία Αργυροπούλου, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Κλιματικής Προστασίας Δήμους Άργους Μυκηνών, κ. Σταύρος Αργειτάκος, Πρώην Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, κ. Ηλίας Παπαδημητρίου - Διευθυντής 2ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτριος Πτωχός, μεταξύ άλλων έδωσε τα συγχαρητήριά του σε όλους τους μαθητές και στους διοργανωτές αναφέροντας ότι «η ανακύκλωση δεν είναι μόνο μια πράξη ευθύνης προς το περιβάλλον, αλλά και ένα βήμα προς την κυκλική οικονομία». Τόνισε έντονα τη σημασία της κυκλικής οικονομίας και ενθάρρυνε τους μαθητές να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους. Επιπρόσθετα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός κέντρου κυκλικής οικονομίας και βιοοικονομίας στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας όπου αυτό μελλοντικά θα είναι πολύ χρήσιμο στους μαθητές της τωρινής και της μελλοντικής γενιάς.

Ο Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης αναφέρθηκε πρωτίστως στα νικητήρια τμήματα του Δήμου Άργων-Μυκηνών, του Δήμου Ερμιονίδας και του Δήμου Καλαμάτας όπου μόνο αυτά τα τρία τμήματα αθροιστικά έφτασαν περίπου στις επτακόσιες χιλιάδες (700.000) υλικά. Σημείωσε πως «ο διαγωνισμός θα επαναλαμβάνεται 2 φορές κάθε έτος και ευχήθηκε στον επόμενο διαγωνισμό να καταρριφθούν τα σημερινά ρεκόρ. Η ανακύκλωση όπως διαφαίνεται αποτελεί σιγά σιγά κουλτούρα μας»!

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος, δήλωσε το πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση διότι οδηγεί στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και στάθηκε στο γεγονός ότι τα παιδιά έδειξαν τον δρόμο προς ένα καλύτερο μέλλον μέσω αυτής της πρωτοβουλίας. Ο Δήμος Καλαμάτας έχει κάνει πολλές γιορτές με θέμα την ανακύκλωση στοχεύοντας την ευαισθητοποίηση όλων των παιδιών μέσα από τέτοιες δράσεις. Μέσω των υπερσύγχρονων Πολυκέντρων Ανακύκλωσης γίνεται έντονη προσπάθεια και αυτό φάνηκε από τον Διαγωνισμό Ανακύκλωσης που ολοκληρώθηκε διότι τα παιδιά της Καλαμάτας απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι είναι πρωτοπόροι στην Ανακύκλωση βάζοντας στόχους και πετυχαίνοντας μόνο θετικά αποτελέσματα.

texan_diagonismos_6
Ο κ. Ιωάννης Μαλτέζος , Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών απονέμει το 2ο δώρο- έπαθλο στο Τμήμα Α1, 2ο Λύκειο Άργους.

Ο Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών κ. Ιωάννης Μαλτέζος, ανέφερε πως η ανακύκλωση για τον Δήμο αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα και πως «από ουραγός ο Δήμος μας κατάφερε μέσω του Διαγωνισμού της ΤΕΧΑΝ & του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και όχι μόνο, να ξεκινήσουν και να θέλουν και με μεγάλη επιτυχία να γίνουν πρωτοπόροι και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από το πραγματικό μεγάλο νούμερο συλλογής και εναπόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών. Η διάδοση της ανακύκλωσης πρωτίστως ξεκινά από τις νέες γενιές οι οποίες μπορούν να αντιληφθούν την αξία της ανακύκλωσης, την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και του σεβασμού του άλλου. Συγχαρητήρια λοιπόν στους νικητές! Ο Δήμος Άργους Μυκηνών θα προγραμματίσει και θα υλοποιήσει και άλλες τέτοιες δράσεις σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς».

texan_diagonismos_7
Ο κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, Δήμαρχος Ερμιονίδας απονέμει το 3ο δώρο-έπαθλο στο Τμήμα Α, 2ο Λύκειο Ερμιόνης.

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, έδωσε συγχαρητήρια στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Γενικού Λυκείου Ερμιόνης που πήραν μέρος στο Διαγωνισμό της ΤΕΧΑΝ σε συνεργασία με το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και ήταν ανάμεσα στους τρεις μεγάλους νικητές. Όπως επεσήμανε «παρόλο που είναι ένας μικρός Δήμος πληθυσμιακά τα παιδιά του Δήμου Ερμιονίδας όπως και όλα τα παιδιά έχουν πολύ μεγάλη ευαισθησία στην ανακύκλωση και στην προστασία του περιβάλλοντος και αυτό φάνηκε από την πολύ μεγάλη προσπάθειά τους». Υπογράμμισε επίσης πως «ο Δήμος Ερμιονίδας είναι ένας Δήμος καθόλα νόμιμος σε όλα τα στάδια διαχείρισης απορριμμάτων. Ευχαρίστησε την εταιρεία ΤΕΧΑΝ για την μεγάλη συμβολή της με τα Πολυκέντρα Ανακύκλωσης και για την εξαιρετική δράση της σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου».

texan_diagonismos_8
Τα τρία νικητήρια τμήματα του Μεγάλου Εκπαιδευτικού Διαγωνισμού Ανακύκλωσης των Δήμων Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο Διευθυντής ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου κ. Νικόλαος Αγγελόπουλος στις δηλώσεις του ανέφερε «ότι η συνολική συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ήταν εξαιρετική και ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφού ανακυκλώθηκαν 3.200.000 υλικά και σε επίπεδο Δήμων αξίζει να αναφερθεί πως ο αριθμός ανακυκλώσιμων έφτασε σχεδόν το 1.000.000 και πως και οι μικροί Δήμοι κατάφεραν πολύ υψηλό νούμερο ανακυκλώσιμων υλικών».
Με οδηγό τη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία, η ΤΕΧΑΝ συνεχίζει να αποδεικνύει πως όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Η «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» της ΤΕΧΑΝ
Ο Μεγάλος Εκπαιδευτικός Διαγωνισμός Ανακύκλωσης εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΤΕΧΑΝ, η οποία έχει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, καθώς επίσης και την έμπρακτη υποστήριξη της κοινωνίας. Το σημαντικότερο όμως είναι η ίδια η συμμετοχή και κυρίως το «αγκάλιασμα» της ανακύκλωσης ως μια καθημερινή και αναπόσπαστη συνήθεια. Με καινοτόμες λύσεις, όπως το δίκτυο των υπερσύγχρονων «Πολυκέντρων Ανακύκλωσης», η TEXAN συνεχίζει να πρωτοπορεί στην Ελλάδα με νέους τρόπους για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει για την ανακύκλωση.

Website: https://recycling-center.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/texansa
Instagram: https://www.instagram.com/texan.anakiklosi/
YouTube: https://www.youtube.com/@texansa
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/71707195

Στην κεντρική φωτογραφία: Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτρης Πτωχός απονέμει το 1ο δώρο- έπαθλο στον ΜΕΓΑΛΟ ΝΙΚΗΤΗ του διαγωνισμού το Τμήμα Β3, 2ο Λύκειο Καλαμάτας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης