Αντιμετώπισε το άγχος των εξετάσεων: Δες πώς

Αντιμετώπισε το άγχος των εξετάσεων: Δες πώς

Νιώθεις πως το μυαλό σου παγώνει κατά τη διάρκεια των εξετάσεων; Βρίσκεις τον εαυτό σου να σκέφτεται πως πραγματικά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει; Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ανήσυχοι κατά την διάρκεια εξετάσεων και κάποιοι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από άγχος

Αντιμετώπισε το άγχος των εξετάσεων: Δες πώς
Χωρίς να μπορούμε να αποφύγουμε κάποιες καταστάσεις, οι οποίες μας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, όπως για παράδειγμα η διαδικασία εξετάσεων στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο ή μια σημαντική παρουσίαση στο γραφείο, προσπαθούμε να μετριάσουμε την επιρροή που έχουν στη διάθεση μας και στη συμπεριφορά μας.

Εκείνο που χρειάζεται να ξέρουμε είναι ότι μέχρι ενός σημείου το άγχος είναι φυσιολογικό και δημιουργικό. Μας κινητοποιεί σε δύσκολες και προκλητικές φάσεις της ζωής μας για να καταβάλουμε το μέγιστο των προσπαθειών μας προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο μας! Το άγχος γίνεται επικίνδυνο και μπορεί να κάνει κακό, όταν δεν μπορούμε πια να το ελέγξουμε, γιατί τότε περιορίζει την πραγματική μας ικανότητά για επίδοση και μας κάνει να υποφέρουμε τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.
Αντιμετώπισε το άγχος των εξετάσεων: Δες πώς

Το άγχος των εξετάσεων συνήθως συνδέεται με τον φόβο που νιώθουμε μήπως απογοητεύσουμε τους γονείς μας, ή ματαιώσουμε τις προσδοκίες που έχουμε από τον εαυτό μας. Το άγχος εκείνο που σπάει το στομάχι, θολώνει το μυαλό, μετατρέπεται σε φοβία και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα κάνοντάς την να φαίνεται τρομακτική, προκαλεί έντονη φθορά της ψυχικής και συναισθηματικής σου υγείας και ισορροπίας. Οι σπουδές και η ολοκλήρωσή τους είναι αναμφίβολα κάτι σημαντικό και σπουδαίο, ωστόσο δεν είναι φυσιολογικό (ακόμη κι αν είναι σύνηθες) να μας διαλύουν και να μας αρρωσταίνουν. Εξίσου σημαντικό είναι και το να μην πέφτεις στην παγίδα του να υπομένεις το άγχος που σε τρώει και σε βασανίζει επειδή «λίγος καιρός/ένας μήνας/μια εξεταστική είναι, θα περάσει».
Καλό είναι να ξεκινήσεις φροντίζοντας τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου με σωστή διατροφή, τουλάχιστον ένα οκτάωρο ύπνου και αφήνοντας χρόνο για γυμναστική.
Αντιμετώπισε το άγχος των εξετάσεων: Δες πώς

Κλείσιμο
Παράλληλα μπορείς να ακολουθήσεις κάποιες τεχνικές αντιμετώπισης του άγχους, που θα σε χαλαρώσουν:
-Για 15΄τη μέρα, συγκεντρώσου στη διαφραγματική αναπνοή και στο σώμα σου που βαραίνει καθώς χαλαρώνει.
-Συνδύασε εισπνοές – εκπνοές με θετικές –και ρεαλιστικές- σκέψεις.
-Αντικατάστησε τις σκέψεις: «δεν θα φοβηθώ», ή «θα πετύχω στα σίγουρα!», με τις πιο ρεαλιστικές σκέψεις: «Ακόμα κι αν φοβηθώ, θα το αντιμετωπίσω», «θα κάνω ό.τι περνάει από το χέρι μου για να επιτύχω».
-Ένα καλό κόλπο για να αισθανθείς in control είναι να σχεδιάσεις τα εργαλεία, αναλώσιμα που απαιτούνται και να τα έχεις προετοιμάσει.
Αντιμετώπισε το άγχος των εξετάσεων: Δες πώς

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης:
-Πήγαινε στο χώρο εξέτασης νωρίτερα, αλλά προσπάθησε να αποφύγεις να μιλήσεις με τους συνυποψήφιούς σου για την εξέταση λίγο πριν την έναρξη της. Οι ανησυχίες τους μπορεί να εντείνουν το άγχος σου.
-Να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι ούτε εσύ ούτε και κανένας άλλος γνωρίζει όλα τα θέματα που μπορεί να πέσουν κατά την διάρκεια της εξέτασης. Επομένως, αν συναντήσεις κάτι που σε δυσκολεύει, προσπάθησε να μην χάσεις τη συγκέντρωσή σου. Μπορείς να προσπαθήσεις να μαντέψεις την σωστή απάντηση είτε να προσπεράσεις την ερώτηση και να επιστρέψεις σε αυτήν αργότερα.
-Μόλις νιώσεις τα πρώτα σημάδια πανικού επανέλαβε μια λέξη ή φράση που σε ηρεμεί (π.χ. «ήρεμα», «χαλαρά», «είμαι δίπλα σου, ό,τι κι αν συμβεί», «θα το αντιμετωπίσω» κλπ.)
-Διώξε όλες τις σκέψεις για το ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των εξετάσεων. Είναι δύσκολο να μαντέψεις με ακρίβεια και δεν σου κάνει καλό να σκέφτεσαι την βαθμολογία. Το μόνο που θα καταφέρεις έτσι είναι να μεγαλώσει το άγχος σου.
-Έλεγξε τον χρόνο που σου απομένει ανά διαστήματα, αλλά απόφυγε τον πολύ συχνό έλεγχο, καθώς αυτό θα σου αποσπάσει την προσοχή και θα σε κάνει πιο ανήσυχο. Αν προς το τέλος σε πιέζει ο χρόνος, μια καλή στρατηγική είναι να θυσιάσεις μερικά ερωτήματα παρά να βιαστείς να τα κάνεις όλα και να μην προσέξεις τις απαντήσεις σου.

Το πιο σημαντικό είναι να μην ξεχνάς ποτέ, ότι οι σκέψεις σου δημιουργούν τα συναισθήματά σου και αυτά καθορίζουν την συμπεριφορά σου. Για αυτό σκέψου θετικά και όλα θα πάνε καλά!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή