Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 από τη Monoiso

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 από τη Monoiso

Πώς μπορούμε όλοι μας, άμεσα να εξοικονομήσουμε, όχι μόνο ενέργεια, αλλά και μεγάλο ποσό χρημάτων με ολοκληρωμένα πακέτα ενεργειακής αναβάθμισης για το σπίτι μας

monoiso
Το μεγαλύτερο ποσοστό σπιτιών στην Ελλάδα, δυστυχώς είναι παλιά και ελλιπώς ή καθόλου μονομένα. Η έλευση της οικονομικής κρίσης πριν χρόνια σήμανε αυτόματα και το πάγωμα των περισσότερων νέων οικοδομικών και κατασκευαστικών έργων στη χώρα με αποτέλεσμα να μην φτιάχνονται πλέον νέα σπίτια, τουλάχιστον οχι στον βαθμό που αυτό γινόταν παλαιότερα. Τα παλιά σπίτια είναι, αυτό που λέμε, εντελώς ενεργειακά ασύμφορα. Παλιά ενεργειακά κουφώματα και ατελείς ή καθόλου μονώσεις κάνουν τα σπίτια μας να χάνουν τεράστια ποσοστά ενέργειας.

Τι είναι όμως, το Εξοικονομώ κατ οίκον;
Είναι ένα πρόγραμμα ενεργειακής ανακαίνισης του σπιτιού μας που έρχεται να καλύψει αυτή την ενεργειακή απώλεια μειώνοντας ταυτόχρονα τους λογαριασμούς μας. Το πρόγραμμα προβλέπει πως τόσο για τα ιδιόκτητα κτίρια όσο και για τα δημόσια, είναι υποχρεωτική η έκδοση πιστοποιητικού σωστής ενεργειακής απόδοσης. Με λίγα λόγια το πρόγραμμα αυτό, το οποίο λειτουργεί υπο την αιγίδα του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), χρηματοδοτεί τις παρεμβάσεις που έχουν ως μέγιστο ύψος προϋπολογισμού της παρέμβασης τα 250 ευρώ αν τ.μ. κάθε κτιρίου και συνολικά τα 25.000 ευρώ για κάθε αίτηση. Το πρόγραμμα καλύπτει μέχρι και το 70% των εξόδων σας με επιδότηση, δηλαδή ποσό που φτάνει τα 17.500 ευρώ. Η επιδότηση αυτή καλύπτεται είτε μέσα από τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα, ή μέσω τραπεζικού δανεισμού. Εδώ βρίσκεται και η διαφορά, γιατί με το Εξοικονομώ κατ οίκον, δεν είναι πλέον απαραίτητη η ύπαρξη του τραπεζικού δανεισμού. Αν κάποιος επιθυμεί να πάρει δάνειο για να καλύψει τις ενεργειακές αναβαθμίσεις, το δάνειο αυτό είναι με ευνοϊκούς όρους και με μεγάλο χρονικό διάστημα αποπληρωμής του. Πιο συγκεκριμένα, η χρονική περίοδος του δανείου είναι από τέσσερα έως και έξι χρόνια χωρίς να προβλέπεται κάποια περίοδος χάριτος. Από την άλλη προβλέπεται επιδότηση του επιτοκίου στο 100%. Ο ωφελούμενος, έτσι, έχει την δυνατότητα να ζητήσει προκαταβολή του 70% από τον αρχικό προϋπολογισμό για όλες τις παρεμβάσεις . Όσον αφορά τώρα τις δόσεις του ίδιου του δανείου, αυτές είναι μηνιαίες τοκοχρεολυτικές και με σταθερό επιτόκιο σε όλη τη διάρκεια του δανείου.

Επιπρόσθετα στο «Εξοικονομώ κατ’οίκον ΙΙ» προσθέτονται τα παρακάτω:
-Πριμοδότηση 5% για κάθε παιδί.
Κλείσιμο
-Συμπερίληψη περισσότερων εισοδηματικών κατηγοριών.
-Αν ο αιτών επιλεγεί τότε πριμοδοτείται για την έκδοση του αρχικού αλλά και του τελικού Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).
-Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά και πραγματοποιείται μέσω της ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής. Προβλέπεται φυσικά και παροχή online βοήθειας για την υποστήριξη των αιτούντων και επίλυση οποιονδήποτε τυχόν αποριών τους.
-Πολύ σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό από όλους, πως δεν υπάρχει καμία σειρά προτεραιότητας πριν την έναρξη του προγράμματος.

Για να γίνουμε πιο αναλυτικοί, οι επιχορηγήσεις των αιτούντων θα γίνονται με βάση την εισοδηματική κατηγορία τους, αλλά και τον αριθμό των παιδιών τους. Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι στο ακίνητο για το οποίο πρόκειται να υποβάλλουμε την αίτηση πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες νομιμοποίησης και ταυτοποίησης του. Δεν μπορούν δηλαδή, προφανώς, να γίνουν αυτές οι εργασίες σε αδήλωτα ή παράνομα/αυθαίρετα ακίνητα. Ακόμη είναι υποχρεωτική η ύπαρξη της Βεβαίωση Περαίωσης.

Έτσι οι εν λόγω επιχορηγήσεις για το νέο εξοικονομώ κατ οίκον διαμορφώνονται όπως βλέπουμε παρακάτω:
-Με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 20.000 ευρώ, το ποσοστό επιχορήγησης βρίσκεται στο 60%, με 5% αύξηση της επιχορήγησης για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογενείας. Το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης διαμορφώνεται στο 70%.
-Με ατομικό εισόδημα 10.000 ή 15.000 ευρώ ή με συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανάμεσα σε 20.000 και 25.000 ευρώ το ποσοστό της επιχορήγησης διαμορφώνεται στο 50% του συνολικού ποσού. Το ποσοστό της αύξησης της επιχορήγησης διαμορφώνεται στο 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος του νοικοκυριού και με το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης ορίζεται το 70%.
-Με ατομικό εισόδημα από 15.000 ως 20.000 ευρώ ή συνολικό οικογενειακό εισόδημα 25.000 με 30.000 ευρώ το ποσοστό της επιχορήγησης διαμορφώνεται στο 40%. Το ποσοστό της επιχορήγησης επαυξάνεται κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας και δεν μπορεί να ξεπεράσει το 70%.
-Για ατομικό εισόδημα 20.000 σε 25.000 ευρώ ή με συνολικό οικογενειακό εισόδημα 30.000 με 35.000 ευρώ το ποσοστό της επιχορήγησης διαμορφώνεται στο 35%. Το ποσοστό της επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος του νοικοκυριού. Το μέγιστο ποσοστό της επιχορήγησης τότε δεν μπορεί να ξεπεράσει το 70%.
-Με ατομικό εισόδημα από 25.000 ως 30.000 ευρώ ή συνολικό οικογενειακό εισόδημα από 35.000 μέχρι 40.000 ευρώ το ποσοστό της επιχορήγησης διαμορφώνεται στο 30%. Το ποσοστό της επιχορήγησης δέχεται προσαύξηση κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, ενώ το ποσοστό της επιχορήγησης δεν μπορεί να ξεπεράσει το 50%.
-Με ατομικό εισόδημα από 30.000 μέχρι 35.000 ή με συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως και 40.000 με 45.000 ευρώ το ποσοστό της επιχορήγησης διαμορφώνεται στο 20%. Το ποσοστό της επιχορήγησης προσαυξάνεται επίσης κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Το ποσοστό της επιχορήγησης δεν μπορεί να ξεπεράσει το 50%.
-Με ατομικό εισόδημα από 35.001 έως και 40.000 ή με συνολικό οικογενειακό εισόδημα από 45.001 μέχρι 50.000 ευρώ δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν επιχορήγηση αλλά μπορούν όμως να αιτηθούν και να λάβουν άτοκο τραπεζικό δάνειο.
monoiso_in

Οι δαπάνες που καλύπτονται από το πρόγραμμα είναι οι εξής:
-Αναβάθμιση της θερμομόνωσης στο κτίριο. Συμπεριλαμβάνεται φυσικά η τοποθέτηση θερμομόνωσης του δώματος, της ταράτσας/στέγης και της πιλοτής του κτιρίου. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και οι επιπλέον εργασίες όπως η αποκομιδή και οι αποξηλώσεις, οι διορθώσεις και επεμβάσεις στη στέγη αν υπάρχουν αυτές οι ανάγκες.
-Η αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων με καινούρια και η εγκατάσταση νέων συστημάτων σκίασης. Εδώ συμπεριλαμβάνονται και η εξώπορτα του κτιρίου, τα παντζούρια, οι τέντες, τα ρολά, τα κουφώματα κλιμακοστασίου κλπ.
-Η αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και του συστήματος παροχής ζεστού νερού στο σπίτι. Εδώ συμπεριλαμβάνονται η τοποθέτηση νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, οι λέβητες, η αναβάθμιση του δικτύου διανομής της θέρμανσης και οι αντλίες θερμότητας.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’οίκον ΙΙ» έχουν οι:
-Μονοκατοικίες
-Πολυκατοικίες
-Μεμονωμένα διαμερίσματα

Τα κτίρια αυτά για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα πρέπει επίσης να:
-Πληρούν τα παραπάνω εισοδηματικά κριτήρια.
-Ο συνολικός προϋπολογισμός των δαπανών της ενεργειακής τους αναβάθμισης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολο του τα 250 ευρώ/τ.μ. με ανώτατο όριο τις 25.000 ευρώ, όπως ορίζεται παραπάνω.
-Με βάση το ενεργειακό πιστοποιητικό το κτίριο να ανήκει σε κατηγορία ίση ή και χαμηλότερη της κατηγορίας «Δ».

Δικαίωμα Ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’οίκον» έχουν όλοι οι παρακάτω:
-Φυσικά πρόσωπα που έχουν την υψηλή ή πλήρη κυριότητα ή επικαρπία στο κτήριο για το οποίο πρόκειται να γίνει η σχετική αίτηση.
-Ο προϋπολογισμός των μελλοντικών δαπανών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 250 ευρώ/τ.μ. με ανώτατο όριο τις 25.000 ευρώ.

-Σημειώνεται ότι ανά κατοικία μόνο ένας έχει το δικαίωμα ωφέλειας από το πρόγραμμα. Σε περίπτωση διπλής κυριότητας η αίτηση θα γίνεται από έναν και μόνο αιτούντα. Απαραίτητη είναι η σύνταξη υπεύθυνης δήλωσης των υπολοίπων συνιδιοκτητών της κατοικίας/κτιρίου όπου θα δηλώνουν ότι συναινούν με τις παραπάνω παρεμβάσεις.
-Σε περίπτωση που το ακίνητο είναι πολυκατοικία μετά από την γενική συνέλευση θα οριστεί με ομοφωνία ένας και μόνο εκπρόσωπος που θα επιλεχθεί να αντιπροσωπεύσει τον αιτών. Η γενική συνέλευση και σύμφωνη γνώμη όλων, θα επιλέξει και το κοινό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την λήψη του δανείου για την κάλυψη των δαπανών της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου.
-Όταν πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν τις περιπτώσεις 1,2,3 όπως έχει οριστεί πάνω από το τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας τότε οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων που σύμφωνα και με το εισόδημα τους εντάσσονται στη περίπτωση 4 θα εντάσσονται στα εισοδηματικά κριτήρια της συγκεκριμένης περίπτωσης. 3. Οι ιδιοκτήτες με εισοδήματα που κατατάσσονται στις περιπτώσεις που αφορούν υψηλά εισοδηματικά κριτήρια θα εντάσσονται στην κατηγορία 4.
-Οι ιδιοκτήτες που δεν πληρούν τα κριτήρια συμμετέχουν στις δηλωθέντες δαπάνες παρεμβάσεων με δικά τους όμως κεφάλαια.

Το πρόγραμμα γενικά έχει σαν στόχο να αναζωπυρώσει τον κατασκευαστικό κλάδο στη χώρα μας. Επίσης, στόχος του είναι να μετατραπεί η χώρα μας σε μια πιο πράσινη χώρα, μια χώρα με χαμηλές εκπομπές σε ρύπους και έτσι να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα και το κόστος στους πολίτες, ειδικά εκείνους που ανήκουν στα χαμηλά οικονομικά στρώματα. Επιπρόσθετα, το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’οίκον ΙΙ» έχει ως σκοπό να εξυπηρετήσει τους πολίτες που δεν κατάφεραν να λάβουν μέρος στο πρώτο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον Ι» λόγω σειράς που τηρούτα εξ αιτίας των ανεπαρκών τότε κονδυλίων. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’οίκον ΙΙ»
θα χρηματοδοτήσει με περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ τις ενεργειακές αναβαθμίσεις και την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια όλης της χώρας.

Στην εταιρεία Monoiso θα βρείτε ολοκληρωμένα πακέτα ενεργειακής αναβάθμισης:

Mε την εμπειρία δεκαετιών στο χώρο, σας προσφέρουμε τις ποιοτικότερες λύσεις εξωτερικής θερμομόνωσης του κτιρίου σας ανεξαρτήτως χρονολογίας δόμησης, την θερμομόνωση δηλαδή των εξωτερικών τοίχων σε συνδυασμό με τη θερμομόνωση και στεγανοποίηση της στέγης και της πιλοτής σας, όπως επίσης και τη σωστή κι επαγγελματική μόνωση της ταράτσας σας. Στην εταιρεία μας θα βρείτε και τη παροχή πολλών πρόσθετων εργασιών όπως είναι η αποκομιδή και οι αποξηλώσεις, οι επεμβάσεις στη στέγη, η αντικατάσταση κεραμιδιών κλπ. Με την εφαρμογή της μόνωσης ταράτσας από την Monoiso σαν σύστημα εξωτερικής Θερμομόνωσης έχουμε άμεση και εμφανή μείωση της ενεργειακής απώλειας και άρα εξοικονόμιση χρημάτων για εσάς, σε σχέση με έναν τοίχο χωρίς μόνωση, έως και 85%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας από 40% έως και 60%. Σε συνδυασμό με την εφαρμογή του θερμομονωτικού συστήματος ταρατσών της Monoiso θα έχετε ένα εξακριβωμένο, εμφανές, άμεσο και μετρήσιμο όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 55%.

Ουσιαστικά, η άμεση εξοικονόμηση της ενέργειας απορρέει από την μείωση της κατανάλωσης του πετρελαίου και ρεύματος για την μείωση της θερμοκρασίας (ψύξη) πάνω από 65%. Για παράδειγμα, σε μια επιφάνεια 100τ.μ. κατοικημένης σε μονοκατοικία χωρίς μόνωση στην Αττική με κατανάλωση 3000 λίτρα πετρελαίου, περίπου 3000 ευρώ, θα πετύχουμε εξοικονόμηση 1950 ευρώ το χρόνο, κάτι που σας γλιτώνει τεράστια ποσά χρημάτων που αλλιώς θα ξοδεύατε για να έχετε τα ίδια ή και χειρότερα αποτελέσματα. Με την εφαρμογή ενός συστήματος για θερμοπρόσοψη στο εξωτερικό μέρος του σπιτιού σας, θα προστατευτεί το εσωτερικό και η εσωτερική ενέργεια θα παραμένει στο εσωτερικό, παρά τις οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και γενικά τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας.

Έτσι, η εγκατάσταση ενός θερμομονωτικού συστήματος βοηθά αισθητά στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κάθε κτιρίου. Η θερμομόνωση της ταράτσας με τα σύγχρονα μονωτικά υλικά και συστήματα που χρησιμοποιούμε στην εταιρία μας είναι από τις πρώτες εργασίες που κάνουμε, για τον πολύ απλό λόγο πως η ταράτσα ενός κτιρίου συσσωρεύει την περισσότερη θερμότητα σε σχέση με όλο το κτίριο, το καλοκαίρι και είναι υπεύθυνη για την απώλεια της τον χειμώνα.

Τα οφέλη που προκύπτουν από την εγκατάσταση του εξειδικευμένου συστήματος θερμοπρόσοψης από την Monoiso:
Διατήρηση της σταθερότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος του κτιρίου μας καθώς έχει γίνει η εγκατάσταση του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης.
-Το εσωτερικό του κτιρίου παραμένει ανεπηρέαστο από όποιες καιρικές συνθήκες κι αν προκύψουν, ανεξαρτήτως εποχής του έτους.
-Άμεση ενεργειακή αναβάθμιση που βελτιώνει κατακόρυφα το βιοτικό μας επίπεδο.
Οφέλη θερμομόνωσης ταράτσας από την Monoiso
-Μειώνεται η θερμική απώλεια του κτιρίου στο σύνολο του σε τεράστιο βαθμό που φτάνει μέχρι και το 50%.
-Σταθεροποιούμε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτιρίου μας
-Μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες ζημιών από υγρασία, ρηγματώσεις, μούχλα κτλ
-Πετυχαίνουμε πολύ καλύτερη ενεργειακή απόδοση, με δεδομένο πως ελαχιστοποιούνται οι ενεργειακές απαιτήσεις και έτσι μειώνεται κατακόρυφα η κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση αλλά και για την ψύξη.
-Έχουμε μεση εξοικονόμηση και απόσβεση των χρημάτων της επένδυσής μας αλλά και φυσικών πόρων λόγω της μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων για θέρμανση και ψύξη αντίστοιχα, ανάλογα την εποχή του έτους.

Σε συνδυασμό πάντα με την εγκατάσταση του ποιοτικού συστήματος θερμομόνωσης της Monoiso στα πλαίσια του «Εξοικονομώ Κατ’Οίκον II» το πρόγραμμα παρέχει τις εξής υπηρεσίες:
-Αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων με νέα
-Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης
-Αντικατάσταση των κουφωμάτων του κλιμακοστασίου με καινούρια
-Εγκατάσταση με νεότερες τεχνολογίες με σύγχρονα συστήματα κουφωμάτων που θα έχουν διπλούς ή τριπλούς υαλοπίνακες.
-Εγκατάσταση των συνθετικών κουφωμάτων PVC που προσφέρουν, μεταξύ άλλων και υψηλή ηχομόνωση, αντικλεπτική προστασία, υψηλή -θερμοπερατότητα, αλλά και σύγχρονη άποψη της αισθητικής.

Το πρόγραμμα παρέχει επίσης και υπηρεσίες αναβάθμισης των συστημάτων της θέρμανσης και της παροχής ζεστού νερού για οποιαδήποτε χρήση. Για αυτή την υπηρεσία περιλαμβάνονται οι παρακάτω διαδικασίες:
-Πλήρης αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου
-Αντικατάσταση του δικτύου διανομής
-Τοποθέτηση νέου ηλιακού θερμοσίφωνα
-Νέα συστήματα ελέγχου
-Καινούρια συστήματα αυτονομίας θέρμανσης

Σημειώνουμε εδώ πως για την υλοποίηση των παραπάνω παρεμβάσεων δεν απαιτείται η έκδοση κάποιας άδειας αλλά ούτε καν η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.

Μονώσεις Ταρατσών
Στην εταιρεία Monoiso θα βρείτε τις καλύτερες λύσεις για τις μονώσεις ταρατσών αλλά και για όλους τους τύπους μονώσεων για να πετύχετε την πιο οικονομική αλλά ταυτόχρονα και πιο επαγγελματική και αποδοτική λύση για τη μόνωση της ταράτσας σας. Με τη τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθετουμε, μπορούμε να σας εξασφαλίσουμε υψηλού επιπέδου προστασία απέναντι σε ζέστη, κρύο, υγρασία, βροχές και τις οποιασδήποτε καιρικές αλλαγές ή ακραία φυσικά φαινόμενα, κάτι που μας έχει ανεβάση στις πρώτες θέσεις προτίμησης για ταρατσών σε όλη τη χώρα για όσους θέλουν εγγυημένα αποτελέσματα στη μόνωση του σπιτιού τους, σε συνδυασμό με απόλυτο επαγγελματισμό και άμεσα αποτελέσματα.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το site μας Monoiso.gr ή επικοινωνήστε μαζί μας και το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα χαρεί να λύσει οποιαδήποτε απορία σας για τη σωστή μόνωση του σπιτιού σας.
Αυτή είναι η καλύτερη μόνωση για την ταράτσα σου 600 τ.μ  με ασφαλτόπανο MONOISO
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης