9η Συμφωνία του Μπετόβεν: Η ωδή στη χαρά του Μπετόβεν

9η Συμφωνία του Μπετόβεν: Η ωδή στη χαρά του Μπετόβεν

Η μοναδική χορογραφία του Μωρίς Μπεζάρ, με το Μπαλέτο Μπεζάρ, το Μπαλέτο του Τόκυο, την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ και την Χορωδία Ritsuyukai 9 έως 12 Απριλίου 2021 στο CHRISTMAS THEATER ON LINE

Bejart-9th-symphony-arthro
«Ένα πράγμα πρέπει να έχει κανείς: Είτε μια ψυχή που είναι εκ φύσεως χαρούμενη είτε μια ψυχή που την κάνει χαρούμενη η αγάπη, η τέχνη και η γνώση». Φρήντριχ Νίτσε

Ζήστε μια ξεχωριστή παράσταση που έμεινε στην ιστορία και έρχεται στο Christmas Theater On Line. Το μπαλέτο Μπεζάρ μαζί με το Μπαλέτο του Τόκιο παρουσιάζουν με ζωντανή ορχήστρα και χορωδία, την μοναδική χορογραφία του Μωρίς Μπεζάρ για την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν. Τους συνοδεύει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ υπό την διεύθυνση του σπουδαίου Ζούμπιν Μέτα και η χορωδία Ριτσουγιουκάι.

9Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΤΟΒΕΝ - BEJART BALLET LAUSANNE & THE TOKYO BALLET


Η συναρπαστική παράσταση του Μωρίς Μπεζάρ για την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν έχει γοητεύσει το κοινό παγκοσμίως από το 1964 που την δημιούργησε ο σπουδαίος χορογράφος του 20ου αιώνα. Η ιδέα της συμφιλίωσης των λαών παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη. Το «Όλοι οι άνθρωποι είναι αδέρφια» είναι το ισχυρό μήνυμα που μας μεταφέρει η σπουδαία αυτή παράσταση. 250 χορευτές και μουσικοί στέλνουν αυτό το μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Είναι μια κατάθεση ψυχής με την βαθύτερη έννοια της λέξης.

09_BEJARTBALLET
07_BEJARTBALLET
Κλείσιμο


«Η 9η Συμφωνία δεν είναι μόνο ένα μπαλέτο αλλά η βαθιά ανθρώπινη συμμετοχή σε ένα έργο που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και το οποίο δείχνει την βαθιά σύνδεση κάθε ζωντανού πλάσματος με την φύση και την ζωή..», δήλωσε ο Μωρίς Μπεζάρ, μετά τις πρώτες θριαμβευτικές παραστάσεις της  9ης Συμφωνίας.

Ο Ζιλ Ρομάν, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου Μπεζάρ, επαναλαμβάνει το μανιφέστο του χορογράφου για το αριστούργημα του Μπετόβεν, το οποίο επανήλθε με αφορμή την 250ή επέτειο της γέννησής του σπουδαίου συνθέτη. 250 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και από διαφορετικές κουλτούρες θα παρουσιάσουν την 9η Συμφωνία αφιερωμένη στην αλληλεγγύη των ανθρώπων. Αποκορύφωμα θα είναι η Ωδή στη Χαρά του Σίλερ μελοποιημένη από τον Μπετόβεν που δίνει το σύνθημα για να συμφιλιωθούν οι λαοί για ένα καλύτερο μέλλον στη γη.

Η Ωδή στην Χαρά είναι μια ωδή που γράφτηκε από τον Γερμανό ποιητή και ιστορικό Φρήντριχ Σίλερ και έγινε ευρύτερα γνωστή όταν μελοποιήθηκε από τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν ο οποίος την ενέταξε στο τέταρτο και τελευταίο μέρος της 9ης συμφωνία του, ως χορωδιακή συμφωνία, για τέσσερις σόλο φωνές, χορωδία και ορχήστρα σε ρε μείζονα.

Η Ενάτη συμφωνία του Μπετόβεν χορογραφήθηκε από τον Μωρίς Μπεζάρ το 1964 και έκανε πρεμιέρα στο Cirque Royal στις Βρυξέλλες. Από τότε έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο χιλιάδες φορές και έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές. Πρόκειται για την πρώτη χορογραφία μακράς διάρκειας που δημιούργησε ο διάσημος χορογράφος.

06_BEJARTBALLET
05_BEJARTBALLET
04_BEJARTBALLET


Ο Μπεζάρ σε αυτή την παράσταση περιγράφει τα τέσσερα στοιχεία ως κινήματα της ανθρωπότητας. Η Γη είναι ο αγώνας για την επίτευξη ενός ιδανικού, η φωτιά είναι η χαρά των ανθρώπων, το νερό είναι η δύναμη της αγάπης και ο αέρας είναι η θέληση μας για ελευθερία. Οι χρωματικές παλέτες του καθενός: καφέ, κόκκινο, λευκό και πορτοκαλί/κίτρινο αντανακλούν αυτά τα στοιχεία.

Η χορογραφία ξεδιπλώνεται κατά ένα μεγάλο μέρος καθαρά ως ερμηνεία της μουσικής του Μπετόβεν ενώ μέσα από ένα κείμενο του Νίτσε φτάνουμε στην Ωδή στη χαρά του Σίλερ για να επιτρέψουμε να συμβεί μέσα μας η ένωση και η πανανθρώπινη αγάπη.

Όλα πραγματοποιούνται σε ένα εντυπωσιακό σχέδιο δαπέδου που θυμίζει ένα ουράνιο διάγραμμα που είναι γεμάτο γεωμετρικά μοτίβα, γραμμές και κύκλους διαφορετικών διαμέτρων.

Σε αυτή την παράσταση το Μπαλέτο του Τόκιο εκτελεί το πρώτο στοιχείο (Γη), το Béjart Ballet Lausanne το δεύτερο και το τρίτο (Φωτιά και Νερό), ενώ το τέταρτο στοιχείο (Αέρας) παρουσιάζεται και από τα δύο μπαλέτα μαζί.

Ζήστε μια από τις σπουδαιότερες χορογραφίες του Μωρίς Μπεζάρ στο σπίτι σας με έναν κωδικό. Γιατί ακόμα και σε αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες παραμένει επίκαιρο το αίτημά μας να ζήσουμε την μαγεία της τέχνης.

Ο Νίτσε έλεγε: Ένα πράγμα πρέπει να έχει κανείς: Είτε μια ψυχή που είναι εκ φύσεως χαρούμενη είτε μια ψυχή που την κάνει χαρούμενη η αγάπη, η τέχνη και η γνώση.

02_BEJARTBALLET
03_BEJARTBALLET


9η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΤΟΒΕΝ – Η ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΣΙΛΕΡ
Μπαλέτο σε τέσσερις πράξεις
Μουσική: Η 9η Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (μαζί με το τέταρτο μέρος που είναι η Ωδή στην Χαρά του Φρήντριχ Σίλερ μελοποιημένη από τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν)
Χορογραφία: Μωρίς Μπεζάρ
Σκηνικά: Ρότζερ Μπερνάρντ
Κοστούμια: Ζοέλ Ρουστάν, Χέντρι Νταβιάλ
Φωτισμοί: Ντομινίκ Ρομάν
ΜΠΑΛΕΤΟ ΜΠΕΖΑΡ
ΜΠΑΛΕΤΟ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
ΧΟΡΩΔΙΑ ΡΙΤΣΟΥΓΙΟΥΚΑΪ
Μουσική διεύθυνση: Ζούμπιν Μέτα
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ζιλ Ρομάν
Σολίστ χορευτές:
Dan Tsukamoto, Mizuka Ueno, Iori Nittono, Aya Takagi, Kathleen Thielhelm, Masayoshi Onuki, Elisabet Ros, Julien Favreau, Oscar Chacon, Keisuke Nasuno Marsha Rodriguez, Cosima Munoz,
Mari Ohashi, Kwinten Guilliams, Alanna Archibald

Σοπράνο: Kristin Lewis
Κοντράλτο: Mihoko Fujimura
Τενόρος: Kei Fukui
Βαθύφωνος: Alexander Vinogradov

Πρώτη Πρεμιέρα: 27 Οκτωβρίου 1964, Βρυξέλλες
Πρεμιέρα της συγκεκριμένης παραγωγής: 25 Νοεμβρίου 2014, Τόκιο
Διάρκεια: 90 λεπτά

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ON LINE:
Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 στις 20.00
Σάββατο 10 Απριλίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00
Κυριακή 11 Απριλίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00
Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 στις 20.00

ΤΙΜΗ ΚΩΔΙΚΟΥ: 15 ευρώ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 211 77 01 700
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΚΩΔΙΚΩΝ: 211 77 01 700, www.viva.gr & www.christmastheater.gr

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Διαδικασία παρακολούθησης της παράστασης
1. Αγοράζοντας ένα εισιτήριο / κωδικό για την προβολή της παράστασης, θα λάβετε στο email σας link με τη σελίδα της παραγγελίας σας από όπου θα μπορείτε να κατεβάσετε το παραστατικό σας (εισιτήριο)
2. Ανοίγοντας το εισιτήριό σας, παίρνετε τον μοναδικό κωδικό του barcode σας
(10ψήφιος αριθμός, πάνω αριστερή γωνία του εισιτηρίου, κάτω από το γραμμωτό κωδικό barcode)
3. Εισάγετε τον κωδικό αυτό στη σελίδα που αντιστοιχεί στην προβολή της ημέρας που έχετε επιλέξει:
(Η είσοδος του κοινού στην σελίδα προβολής της παράστασης δύναται να πραγματοποιηθεί από την ώρα έναρξης έως και 4 ώρες μετά. Έπειτα, το login στην παράσταση, θα σταματήσει να είναι διαθέσιμο).
4. Παρακολουθείτε την παράσταση. Καλή σας διασκέδαση!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης