10 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να φτάσεις τα 100

10 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να φτάσεις τα 100

Ανά τους αιώνες, το ανθρώπινο είδος προσπαθεί να ανακαλύψει το μυστικό της μακροζωίας

10 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να φτάσεις τα 100
Γεγονός είναι πως ο 21ος αιώνας με τις καινοτομίες στον τεχνολογικό και ιατρικό τομέα, από τις μεγαδόσεις βιταμινών ως τη χορήγηση ορμονών έχει αυξήσει το όριο ζωής του μέσου ανθρώπου. Σίγουρα, όμως, το ελιξίριο της ζωής δεν κρύβεται αποκλειστικά σε αυτά τα στοιχεία. Ακολουθούν 10 τρόποι που θα σας βοηθήσουν να σβήσετε 100 κεράκια στην τούρτα σας.

1. Τρέξε σαν να εξαρτάται η ζωή σου από αυτό!

Γιατί; Διότι μπορεί όντως να εξαρτάται. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ
Κλείσιμο
παρακολούθησαν δρομείς και μη για 21 χρόνια. Τα πορίσματά τους έδειξαν ότι οι δρομείς είχαν
λιγότερα κρούσματα από καρδιακές νόσους, όπως και μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, μολύνσεων και νευρολογικών παθήσεων. Το συμπέρασμα είναι απλό: Τρέξε και μπορεί να ζήσεις περισσότερο.



2. Βάλε στη διατροφή σου τα σωστά χρώματα!

Έρευνες έχουν δείξει πως διατροφές πλούσιες σε πράσινα ή μωβ λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όχι μόνο προστατεύουν μόνο την καρδιά, αλλά αποτρέπουν τη νόσο του Άλτσχάιμερ. Παράλληλα, κόκκινες τροφές όπως κόκκινο κρέας καλό είναι να περιορίζονται όσο είναι δυνατόν, καθώς οι χορτοφάγοι έχουν 12% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Όσον αφορά τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, όμως, το ελιξίριο φαίνεται να κρύβεται στη μεσογειακή διατροφή. Ο συνδυασμός υψηλής προτίμησης σε ψάρια και λαχανικά και χαμηλότερης σε ζωικά προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας προσφέρουν 20% περισσότερες πιθανότητες μακροζωίας.

3. Ζήσε σαν... σκίουρος!

Με άλλα λόγια, διασκέδασε και φάε καρύδια. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών διαπίστωσε ότι μεταξύ των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, η ομάδα που σκόραρε ως "πιο ευτυχισμένη" είχε ποσοστό θανάτου 3,6% ­ λιγότερο από το μισό το ποσοστό θανάτου της πιο δυστυχισμένης ομάδας, η οποία έφτασε στο 7,3%. Ας μην αγνοούμε και την αξία των ξηρών καρπών. Η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με μια μελέτη στο BioMed Central σε 7.000 άτομα ηλικίας 55 έως 90. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι προσθέτουν στη δίαιτά τους καρύδια είχαν 45% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο ή καρδιαγγειακή νόσο.

4. Διατηρήστε αδύνατη την κοιλιά σας!

Το επιπλέον βάρος στο στομάχι δεν είναι καλό για τη μακροζωία σας. Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που έχουν αυξήσει το βάρος στην περιφέρεια της μέσης τους, βρίσκονται σε
υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο και διαβήτη, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απώλεια του οιστρογόνου οδηγεί σε μια αλλαγή στο πρότυπο του σωματικού λίπους, το οποίο μετατοπίζεται από τα ισχία στην κοιλιά.



5. Δώστε σημασία στην όσφρηση!

Μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 3.000 άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έδειξε ότι όσοι δεν
μπορούσαν πλέον να ανιχνεύσουν ή να διακρίνουν οσμές είχαν τέσσερις φορές περισσότερες
πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε πέντε χρόνια από ό, τι τα άτομα με φυσιολογική όσφρηση. Τα ευρήματα ήταν τα πρώτα που ανέδειξαν τη σημασία της όσφρησης σε σχέση με τον κίνδυνο
θνησιμότητας σε ηλικιωμένους.



6. Γελάστε πολύ!

Σε μια μελέτη του 2012, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging, του Albert Einstein College of Medicine και του Πανεπιστημίου Yeshiva ερευνητές προσδιόρισαν ποια χαρακτηριστικά
προσωπικότητας είχαν από κοινού σε ομάδα 243 αιωνόβιων. Όλοι τους έβρισκαν έναν λόγο να
γελάσουν πολύ. “Θεωρούσαν το γέλιο σημαντικό μέρος της ζωής”, δήλωσε ο επικεφαλής των
ερευνητών.

7. Μάθετε να πίνετε τσάι με τον σωστό τρόπο

Το πράσινο, αλλά και το μαύρο τσάι περιέχουν μια συγκεντρωμένη δόση από κατεχίνες, ουσίες που χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και προστατεύουν την καρδιά σας. Σε μια ιαπωνική μελέτη σε περισσότερους από 40.500 άνδρες και γυναίκες, εκείνοι που κατανάλωναν πράσινο τσάι είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο. Άλλες μελέτες που περιλαμβάνουν το μαύρο τσάι έδειξε παρόμοια αποτελέσματα. Το έτοιμο προς κατανάλωση τσάι δεν μετράει, επειδή οι κατεχίνες υποβαθμίζονται τη στιγμή που προστίθεται νερό. Ακόμα, μερικές μελέτες δείχνουν ότι η προσθήκη γάλακτος μειώνει την προστατευτική δράση του τσαγιού στο καρδιαγγειακό σύστημα. Το συμπέρασμα; Βάλτε λεμόνι και μέλι στο τσάι σας!

8. Μάθετε να δίνετε, όχι να παίρνετε!

Οι γενναιόδωροι άνθρωποι δίνουν με πολλούς τρόπους. Κάνουν χάρες, φιλοφρονήσεις, βοηθούν τους άλλους. Κι αυτό που παίρνουν σε αντάλλαγμα είναι, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο ανακάλυψαν μια σύνδεση μεταξύ του να δίνεις και του χαμηλότερου κινδύνου πρόωρου θανάτου.



9. Μείνετε απασχολημένοι

Από τους καλύτερους τρόπους παράτασης της ζωής σας μπορεί να είναι το να συνεχίσετε να
δουλεύετε. Από τους άνδρες που ήταν μέλη της διάσημης έρευνας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ για τη μακροζωία, οι γηραιότεροι ήταν εκείνοι που είχαν μια επιτυχή σταδιοδρομία και συνέχιζαν να εργάζονται ­ τουλάχιστον σε βάση μερικής απασχόλησης ­ στα 70 τους. «Το άγχος που προέρχεται από μια φιλόδοξη καριέρα μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία", όπως σημειώνεται σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο Longevity Project.

10. Μην περνάτε πολλή ώρα μπροστά στην τηλεόραση!

Κάθε ώρα που περνάτε μπροστά από την τηλεόραση μετά την ηλίκία των 25 μειώνει τη διάρκεια ζωής σας κατά περίπου 22 λεπτά, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Queensland, στην Αυστραλία. Επίσης, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κάθονταν μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης για ένα μέσο όρο έξι ωρών την ημέρα έχασαν τη ζωή τους σχεδόν πέντε χρόνια νωρίτερα από ό, τι οι άνθρωποι που δεν παρακολουθούν ποτέ τηλεόραση. Δεν είναι η τηλεόραση καθ΄ αυτή που κάνει τη ζημιά, αλλά η αδράνεια που παρατηρείται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης