Ποιες σαλάτες μας παχαίνουν

Ποιες σαλάτες μας παχαίνουν

«Επικίνδυνα» τα dressings

 Ποιες σαλάτες μας παχαίνουν
Τα λαχανικά όπως και τα φρούτα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε διαιτολογίου που αφορά είτε το σωματικό μας βάρος είτε την προάσπιση της υγείας μας. Οι έρευνες για την θρεπτική τους αξία είναι αναρίθμητες όπως και τα οφέλη για την υγεία μας.


Συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση λαχανικών με ιδιαίτερη έμφαση στα φρέσκα νωπά λαχανικά της εποχής.
Κλείσιμο


Η καθημερινή κατανάλωση σαλάτας είναι απαραίτητη σε κάθε διατροφικό σχήμα, το οποίο έχει στόχο την απώλεια βάρους ή και την βελτίωση της υγείας μέσω της μείωσης της χοληστερόλης, της υπέρτασης, της ρύθμισης του σακχάρου, της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και άλλων δεικτών της υγείας. Βέβαια, τα οφέλη στην υγεία μας προέρχονται από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα λαχανικά της σαλάτας και όχι σε κάποια ντρέσινγκ ή σως που τις περισσότερες φορές συνοδεύουν τις έτοιμες σαλάτες.


Μία συνήθεια η οποία αποτελεί και πλάνη είναι η ποσότητα ελαιόλαδου που προσθέτουμε στην σαλάτα. Έχοντας πιθανότατα παρερμηνεύσει το μήνυμα για την ευεργετική δράση του ελαιολάδου, 7 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι όσο περισσότερο λάδι χρησιμοποιούν, τόσο το καλύτερο για την υγεία τους, αγνοώντας ότι πρόκειται για πηγή λίπους και άρα θερμίδων! Συστήνεται να προσθέτουμε 1-2 κουτ σούπας ελαιόλαδο στην ατομική μερίδα σαλάτας ώστε να ελέγχουμε την πρόσληψη θερμίδων.


Πολλές σαλάτες που σερβίρονται σε διάφορα εστιατόρια ή ταχυφαγεία ή μέσω delivery περιέχουν κάποια dressings τα οποία έχουν ως βάση την μαγιονέζα, το πλήρες γιαούρτι σε συνδυασμό με αρκετό λάδι και κάποια άλλα υλικά όπως παρμεζάνα, αλλαντικά π.χ. μπέικον , κρέμα γάλακτος κλπ. Όλα τα ανωτέρω υλικά αυξάνουν την θερμιδική αξία της σαλάτας αλλά όχι και την θρεπτική της αξία. Δηλαδή καταναλώνοντας μία τέτοια πλούσια σαλάτα, ο αριθμός των θερμίδων είναι αρκετά αυξημένος και παράλληλα η λήψη κορεσμένων λιπαρών και αλατιού επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας.


Οι σαλάτες αποτελούν και ένα εύκολο και νόστιμο πλήρες γεύμα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Όταν η θερμοκρασία είναι αυξημένη, προτείνονται εύπεπτα γεύματα μικρά σε μέγεθος αλλά πλούσια σε θρεπτική αξία με έμφαση το νερό, τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες και φυσικά τις βιταμίνες. Η σαλάτα λαχανικών καλύπτει αυτές τις απαιτήσεις οπότε και αποτελεί ένα ιδανικό γεύμα, αρκεί ο συνδυασμός των υλικών να είναι κατάλληλος ώστε η θερμιδική αξία να είναι χαμηλή. Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών αποδεδειγμένα συμβάλλει στην καλή υγεία και φυσικά στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού.


Διαβάστε περισσότερα στο life2day.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης