Πώς τα ψέματα γίνονται γεγονότα στα social media;

Πώς τα ψέματα γίνονται γεγονότα στα social media;

Είναι γεγονός, ότι, όταν μία είδηση συμπίπτει με τις αντιλήψεις και την κοσμοθεωρία κάποιου ατόμου, τότε δεν χρειάζεται περαιτέρω αποδείξεις

Πώς τα ψέματα γίνονται γεγονότα στα social media;
Η σημερινή εποχή, η «εποχή της πληροφορίας» όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς, αναφέρεται στη δυνατότητα των ανθρώπων να ανταλλάσσουν και να μεταφέρουν πληροφορίες ελεύθερα, ενώ παράλληλα έχουν άμεση πρόσβαση σε γνώσεις που στο παρελθόν ήταν δύσκολο ή ακόμη και αδύνατο να εντοπιστούν. 

Η εφεύρεση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στις αρχές του 21ου αιώνα, φαίνεται να αλλάζει ριζικά το τοπίο της επικοινωνίας και της ενημέρωσης, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η «εποχή της πληροφορίας» έχει μετεξελιχθεί σε «εποχή της προσοχής». 

Το διαδίκτυο επομένως και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναδειχθεί στα πιο δημοφιλή μέσα για την επικοινωνία, την κοινωνικοποίηση, την αυτοπροβολή και φυσικά... την ενημέρωση δισεκατομμυρίων πολιτών ανά τον πλανήτη. 

Σύμφωνα με τους New York Times, εξαιτίας των τεράστιων δυνατοτήτων που προσφέρουν τα νέα μέσα, οι χρήστες αναπαράγουν πολύ εύκολα και γρήγορα μία είδηση ή μία πληροφορία ο ένας από τον άλλον, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να προσθέτουν ή να αφαιρούν κάτι, με αποτέλεσμα πολλές φορές αυτό που προκύπτει να είναι κάτι τελείως απρόσμενο και αλλοιωμένο, αντικαθιστώντας μέχρι και το πραγματικό γεγονός. 

Με δεδομένο ότι ένας χρήστης (άτομο, υπηρεσία, οργανισμός κτλ) μπορεί να δημιουργήσει πολλές ιστοσελίδες και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι η αναπαραγωγή και η διάδοση πληροφοριών, ειδήσεων και απόψεων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο εντυπωσιακές και προκλητικές είναι, δεν είναι καθόλου δύσκολο μία ψευδής είδηση να τύχει μεγάλης διάδοσης και κυρίως, επειδή, προβάλλεται ως τεκμηριωμένη και όχι ως μυθοπλαστική να γίνει τελικά πιστευτή.
Κλείσιμο

Στην ουσία, όμως, ο λόγος που ορισμένοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα εύπιστοι σε μία ψευδή είδηση ή πληροφορία είναι διαφορετικός.

Ο λόγος, σύμφωνα πάντα με τους New York Times, βρίσκεται πίσω από τα ίδια τα πιστεύω-αντιλήψεις-ιδεολογίες που μπορεί να έχει κάποιος άνθρωπος. Είναι γεγονός, ότι, όταν μία είδηση συμπίπτει με τις αντιλήψεις και την κοσμοθεωρία κάποιου ατόμου, τότε δε χρειάζεται περαιτέρω αποδείξεις. Την πιστεύει. 

Στην πραγματικότητα, είναι η επιθυμία του χρήστη να είναι αληθινή η είδηση. Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται να ερευνήσουν περισσότερο την εγκυρότητά της γιατί πολύ απλά «τους κάνει». 

Στην ουσία, τα άτομα επιλέγουν τη δική τους αλήθεια!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης