PROTOTHEMA

Κόσμος

Μια αιφνιδιαστική απόφαση της διοίκησης Τραμπ

Μετά τις ΗΠΑ και το Ισραήλ εγκαταλείπει την UNESCO

Μετά τις ΗΠΑ και το Ισραήλ εγκαταλείπει την UNESCO

Ένας από τους λόγους της απόσυρσης των ΗΠΑ είναι η «συνεχιζόμενη προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Τι απαντά ο οργανισμός

Σε μια αιφνιδιαστική απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την UNESCO, έναν από τους πιο σημαντικούς εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς του ΟΗΕ.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η αιτιολογία της απόσυρσης της χώρας από τον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών είναι η «συνεχιζόμενη προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ» αλλά και οικονομικοί λόγοι.

Λίγες ώρες μετά και το Ισραήλ ανακοίνωσε και αυτό με τη σειρά του την αποχώρηση του από τον Οργανισμό. 

Στην σχετική ανακοίνωση του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερώνει ότι η απόφαση της αποχώρησης θα τεθεί σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Όπως αναφέρεται, οι ΗΠΑ επιθυμούν να διατηρήσουν την εμπλοκή τους στον οργανισμό ως κράτος παρατηρητής, προκειμένου να συνεισφέρουν τις απόψεις και την τεχνογνωσία τους στα ζητήματα με τα οποία ασχολείται η UNESCO, όπως η προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς και η ελευθερία του Τύπου.

«Η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία και αντανακλά την ανησυχία των ΗΠΑ για τις αυξανόμενες καθυστερούμενες οφειλές στην UNESCO, την ανάγκη για θεμελιώδη μεταρρύθμιση στον οργανισμό και τη συνεχιζόμενη αντι-ισραηλινή προκατάληψη στην UNESCO» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το σχόλιο της επικεφαλής του οργανισμού

Η επικεφαλής της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, δήλωσε πως ενημερώθηκε επισήμως από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ για την απόφαση της διοίκησης Τραμπ και εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της για αυτήν την εξέλιξη.

Στη δήλωσή της, υπογράμμισε ακόμη πως η απόφαση αυτή των ΗΠΑ συνιστά μια απώλεια για «την οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών» και για την πολυμερή συνεργασία.

Η UNESCO δημιουργήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1947. Στόχος του Οργανισμού, σύμφωνα με το καταστατικό του, είναι η παγίωση της παγκόσμιας ειρήνης μέσα από την επικοινωνία των λαών δια της εκπαίδευσης, των φυσικών και κοινωνικών επιστημών και του πολιτισμού.

Μέλη της UNESCO είναι σχεδόν όλα τα κράτη του ΟΗΕ. 

 
Φεύγει και το Ισραήλ

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι αποχωρεί από την UNESCO με αιτιολογικό τη «συνεχιζόμενη προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ», σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και το Ισραήλ. 

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι αποχωρεί ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, λόγω της αντιισραηλινής στάσης που, όπως υποστηρίζει, τηρεί η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ που έχει εξελιχθεί σε «θέατρο του παραλόγου»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «εδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να προετοιμάσει την αποχώρηση του Ισραήλ από την Οργάνωση, παράλληλα με τις ΗΠΑ» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο. 

«Η UNESCO έχει εξελιχθεί σε θέατρο του παραλόγου όπου διαστρεβλώνεται η ιστορία αντί να διαφυλάσσεται», πρόσθεσε.
 

 


Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Οβραίος13/10/201701:17

Τραβάτε ρε μάγκες στο Ισραήλ να κάτσετε κανά δυο μήνες, να καταλάβετε τι παίζει και μη μασάτε το σανό που μας σερβίρισε ο Ανδρέας από τα 70s και δώθε, και συνέχισαν οι "αριστεροί". Μπείτε βγείτε Ιορδανία, Αίγυπτο, Λίβανο και μετά πείτε ότι θέλετε. Ρωτήστε κανένα ναυτικό που πάει συχνά στην περιοχή, η κανέναν του τουρισμού.... Όλοι τα ίδια λέμε. Οι εβραίοι είναι κοικοκυραίοι σαν κι εμάς, και οι μουσουλμάνοι είναι για κλωτσές! Μπορεί σε κάποιες φάσεις να το παρατράβηξαν οι ισραηλίτες, αλλά γενικά έχουν δίκιο... Έχουν μπλέξει με μοσχάρια γύρω γύρω τους... Οι Έλληνες έπρεπε να τους έχουμε αγκαζέ τους Ισραηλίτες! Όταν τον Οκτώβρη του 1973 ο Κίσιγκερ ζήτησε από το Μακάριο να αφήσει τους Αμερικάνους να επιχειρήσουν από την Κύπρο υπέρ του Ισραήλ , Ο Μακάριος δεν τον άφησε παίζοντας το παιχνίδι των Σοβιετικών. Δεν το ξέχασαν αυτό οι Αμερικάνοι. Μια ζωή στηρίζουμε τους Άραβες και τους μουσουλμάνους , και η Ελλάδα θα καταλήξει στα σύνορα του 1850.....

Απάντηση
ΙΩΝ12/10/201723:47

Ποια ιστορια του Ισραηλ διαστρεβλωνεται; Ολα τα βιβλια σας ειναι μυθοι το δε αρχαιο Ισραηλ ειναι μια επινοηση.

Απάντηση
οι ηπα και το Ισραήλ12/10/201721:52

μπορούν μετά ίδια κονδύλια ένα φτιαξουν έναν δικό τους ανάλογο οργανισμό αποτελεσματικοτερο,αυτό πληρώνουμε κι εμείς η Φώφη υποστηρίκτρια του ενός πλοίου για τη Γάζα που την κυβερνάει η Χαμάς στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ ,να μαλώσουμε με ολα τα πλουσια κράτη της γης ΗΠΑ Ισραήλ για ναμαστε φιλοι με όλους του γ...φτους και τους κακομοίρηδες της γης...

Απάντηση
Allianz12/10/201720:47

Καί τώρα οί πρέσβεις καί πρέσβειρες καλής θέλησης τής UNESCO πού διαθέτουμε μέ τό κιλό τί θά απογίνουν???? Ωιμέέέέέ!!!!!!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία