Γιατί η Mέρκελ έβαλε τα... γυαλιά στον Σουλτς στο χθεσινό ντιμπέιτ

Γιατί η Mέρκελ έβαλε τα... γυαλιά στον Σουλτς στο χθεσινό ντιμπέιτ

Οι δύο μονομάχοι συμφώνησαν σε πολλά θέματα γεγονός που δείχνει, όπως σχολιάζουν γερμανικά ΜΜΕ, ότι το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών δεν διαφέρει σε πολλά από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών - Για την Ελλάδα δεν είπαν ούτε μία λέξη

Γιατί η Mέρκελ έβαλε τα... γυαλιά στον Σουλτς στο χθεσινό ντιμπέιτ
Με διπλωματική μαεστρία αλλά και αυτοπεποίθηση ότι έχει βάλει στο τσεπάκι της τη γερμανική καγκελαρία, η Άνγκελα Μέρκελ
αντιμετώπισε χθες, Κυριακή, τον πολιτικό της αντίπαλο, Μάρτιν Σουλτς
Κλείσιμο
.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, αν και τα πήγαινε καλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν, δεν κατάφερε να κλέψει την παράσταση στο ένα και μοναδικό ντιμπέιτ πριν από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Οι δύο μονομάχοι συμφώνησαν σε πολλά θέματα γεγονός που δείχνει, όπως σχολιάζουν γερμανικά ΜΜΕ, ότι το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών δεν διαφέρει σε πολλά από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών. Από την πλευρά της, η σιδηρά κυρία της Γερμανίας υπερασπίστηκε με σθένος την πολιτική της για το προσφυγικό δείχνοντας πως είναι απολύτως σίγουρη ότι έπραξε τα δέοντα. 
 
H Μέρκελ πήρε αρκετούς πόντους όταν στη διάρκεια της τηλεμαχίας, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (στα 70), παίρνοντας έτσι σαφείς αποστάσεις από σχετικές εισηγήσεις του υπουργείου Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Σχεδόν 20 εκατομμύρια παρακολούθησαν το χθεσινό ντιμπέιτ που έδωσε την ευκαιρία στους δύο μονομάχους να αναπτύξουν μέσα σε 90 λεπτά τις θέσεις των κομμάτων τους σε καίρια θέματα όπως οι γερμανοτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό. Μέρκελ και Σουλτς έκλεισαν ερμητικά την πόρτα της Τουρκίας στην Ε.Ε. ενώ για την Ελλάδα, δεν είπαν ούτε λέξη.  

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι, η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο μονομάχων σε ό,τι αφορά στην επίδοσή τους στο ντιμπέιτ ανοιγοκλείνει, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Στην τηλεμαχία που μεταδόθηκε από τέσσερα γερμανικά κανάλια (ARD, ZDF, SAT.1 και RTL), η Μέρκελ φαίνεται ότι κέρδισε τις εντυπώσεις της πλειοψηφίας των τηλεθεατών, όπως δείχνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου infratest-dimap για λογαριασμό του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). Το 55% των τηλεθεατών θεωρεί ότι η Μέρκελ ήταν εν γένει πιο πειστική στην τηλεοπτική αναμέτρηση έναντι ενός 35% που θεωρεί πειστικότερο τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών. 

Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, η καγκελάριος προηγείται του αντιπάλου της. Συγκεκριμένα, το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έπεισε περισσότερο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία κυριάρχησαν στο ντιμπέιτ, έναντι ενός μόνο 30% που έκρινε ότι ο Σουλτς ήταν πειστικότερος. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 64% θεωρεί τη Μέρκελ πιο ικανή, ενώ τον Σουλτς μόλις το 20%. Στο θέμα της προσφυγικής πολιτικής η διαφορά είναι μικρότερη, με τη Μέρκελ να έχει πιο πειστική επιχειρηματολογία σύμφωνα με το 44%, έναντι ενός 39% των τηλεθεατών που θεωρεί ότι καλύτερος στο θέμα αυτό εμφανίστηκε ο Μάρτιν Σουλτς. Mόνο στο ερώτημα «ποιος υποψήφιος καγκελάριος είναι πιο κοντά στους πολίτες», ο Μάρτιν Σουλτς προηγείται με 55% έναντι της Μέρκελ με 24%.

Αντιθέτως, δημοσκόπηση του πολιτικού βαρομέτρου του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Wahlen στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, δείχνει ότι Μέρκελ και Σουλτς έπεισαν σχεδόν το ίδιο τους τηλεθεατές με την καγκελάριο να προηγείται μόλις τρεις μονάδες έναντι του πολιτικού της αντιπάλου (32% έναντι 29%). Στη δεξαμενή των αναποφάσιστων, δημοσκόπηση που δημοσιεύει το γερμανικό δίκτυο «NTV», δείχνει πως, το 21% θεωρούν ότι η Μέρκελ είναι νικήτρια του ντιμπέιτ ενώ το 18% πιστεύει ότι ο Σουλτς τα πήγε καλύτερα.

Σφοδρές επικρίσεις για το χθεσινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, διατύπωσε το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς «Die Linke» και οι Πράσινοι.

«Σημαντικά θέματα του μέλλοντος όπως είναι η εκπαίδευση και η προστασία του περιβάλλοντος δεν εξετάστηκαν στη διάρκεια της τηλεμαχίας. Ο πραγματικός νικητής ήταν οι δεξιοί λαϊκιστές και η πλευρά του κεφαλαίου, διότι δεν συζητήθηκαν κοινωνικοπολιτικά θέματα», δήλωσε η συμπρόεδρος του «Die Linke» στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, Σάρα Βάγκενκνεχτ.    
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης