Τυνησία: Καταγγελίες για εσκεμμένη αργοπορία των αρχών στη σφαγή των τουριστών το 2015

Τυνησία: Καταγγελίες για εσκεμμένη αργοπορία των αρχών στη σφαγή των τουριστών το 2015

Στο σημείο υπήρχαν δύο φρουροί της ομάδας ασφαλείας, ενώ ο δράστης σκοτώθηκε μία ώρα αργότερα από την αστυνομία

Τυνησία: Καταγγελίες για εσκεμμένη αργοπορία των αρχών στη σφαγή των τουριστών το 2015
Καθυστέρησαν επίτηδες οι αρχές ασφαλείας της Τυνησίας για να σταματήσουν τη σφαγή δεκάδων τουριστών που έγινε από ένα φανατικό στις 26 Ιουνίου του 2015; Αυτό καταθέτουν μάρτυρες σε επίσημη ανάκριση που ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Λονδίνο. Η συγκεκριμένη επίθεση είχε γίνει σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο κοντά στη πόλη Σούσε, με 38 νεκρούς και 39 τραυματίες. Οι 30 από τους 38 νεκρούς ήταν Βρετανοί υπήκοοι, με την επίθεση να είναι η πιο πολύνεκρη με θύματα Βρετανούς από το 2005 και τις τότε βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν στην ανάκριση, οι δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονταν κοντά καθυστέρησαν πριν τελικά κινητοποιηθούν, με την δικηγόρο Σαμάνθα Λικ να τονίζει πως οι τουρίστες «έχασαν χωρίς λόγο τη ζωή τους». Η ίδια ανέφερε πως η επίθεση ξεκίνησε στις 11.30 το πρωί και πως ο φανατικός ισλαμιστής Σαϊφεντίν Ρεζγκούι συστηματικά θέριζε τουρίστες που είχαν πάει στο θέρετρο για να ξεκουραστούν και να διασκεδάσουν. 

Κλείσιμο
Η Λικ επικαλέστηκε αναφορά του Τυνήσιου δικαστή Λαζάρ Ακρέμι, στην οποία περιγράφονται οι πολλαπλές αποτυχίες των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονταν στη περιοχή. «Ενώ είχαν την δυνατότητα να σταματήσουν την επίθεση πριν φθάσει η αστυνομία, εσκεμμένα και αδικαιολόγητα καθυστέρησαν να φθάσουν στο ξενοδοχείο».

Δύο ένοπλοι φρουροί ήταν κοντά όταν ο Ρεζγκούι άνοιξε πυρ. Ο ίδιος πέταξε μια χειροβομβίδα στον ένα φρουρό αφήνοντας τον «φαινομενικά αναίσθητο» ενώ ο δεύτερος δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όπλο του. Τελικά ο 23χρονος Ρεζγκούι σκοτώθηκε από την αστυνομία μια ώρα αργότερα.

Στην ακρόαση δεν διευκρινίσθηκε γιατί οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας μπορεί να καθυστέρησαν να αποκριθούν. Πάντως πέρυσι, σε έξη Τυνήσιους αστυνομικούς καταλογίσθηκε «κακή αντίδραση» στην επίθεση. 

Στην ανάκριση θα εξεταστεί ακόμη ποια μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί στο ξενοδοχείο που έγινε η επίθεση, καθώς τρεις μήνες νωρίτερα, είχε γίνει πάλι επίθεση ισλαμιστών σε Ευρωπαίους τουρίστες, συγκεκριμένα στο μουσείο Μπαρντό στην Τύνιδα, την πρωτεύουσα της χώρας, με 21 νεκρούς.


Οι οικογένειες των θυμάτων δίνουν μάχη για να δικαιωθούν, αλλά αυτή έχει δυσκολέψει ιδιαίτερα από την μακροχρόνια και περίπλοκη νομική διαδικασία, ενώ και η Βρετανική κυβέρνηση έχει ζητήσει μερικά στοιχεία της ανάκρισης να παραμείνουν εκτός δημοσιότητας για λόγους εθνικής ασφαλείας. Σε προηγούμενη ακρόαση ο δικηγόρος Άντριου Ρίτσι, ο οποίος εκπροσωπεί 20 οικογένειες θυμάτων, δήλωσε οι πελάτες του πιστεύουν πως χρειάζεται μια “πλήρης και θαρραλέα” διερεύνηση ώστε τελικά να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης