Αντεπίθεση Ερντογάν - Ανατροπή μετά τον ξεσηκωμό των Τούρκων εναντίον των πραξικοπηματιών

Αντεπίθεση Ερντογάν - Ανατροπή μετά τον ξεσηκωμό των Τούρκων εναντίον των πραξικοπηματιών

Δεν πέρασε η απαγόρευση κυκλοφορίας - Εκρήξεις, πυροβολισμοί και φωτιές και στην τουρκική πρωτεύουσα - Γιλντιρίμ: Θα γίνουν τα πάντα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει νεκρούς

Αντεπίθεση Ερντογάν - Ανατροπή μετά τον ξεσηκωμό των Τούρκων εναντίον των πραξικοπηματιών
Μέσα σε περίπου πέντε ώρες η Τουρκία πέρασε από την δημοκρατία στον έλεγχο της στρατιωτικής ηγεσίας και τελικώς η εξουσία επέστρεψε στην εκλεγμένη κυβέρνηση έπειτα από μαζική αντίδραση των Τούρκων πολιτών.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε την κατάληψη της εξουσίας στη χώρα, αφού προηγουμένως είχε γίνει γνωστό ότι στην Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο στρατός είπε ότι έχει αναλάβει την εξουσία στη χώρα, για να διατηρηθεί η δημοκρατική τάξη και να προστατευθύν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, ο στρατός διαβεβαίωσε ότι θα διατηρηθούν οι διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Κλείσιμο
Ο στρατός έκλεισε την κρατική τηλεόραση, καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter και YouTube).

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο στρατός έχει καταλάβει το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, ενώ δύο γέφυρες στον Βόσπορο έχουν κλείσει και τανκς έχουν βγει στους δρόμους των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας.

Η ανακοίνωση του τουρκικού στρατού


Ταυτόχρονα, στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούσαν χαμηλές πτήσεις.


Η ανατροπή
Λίγα λεπτά μετά τις 02:00 τα ξημερώματα έγινε γνωστό ότι οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος συνελήφθησαν από ειδικές δυνάμεις του στρατού και μονάδες της αστυνομίας. Παραλλήλως έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφανιζόταν να πετά προς άλλες χώρες σε αναζήτηση καταφυγίου, επιστρέφει στη χώρα.

Η ανατροπή του σκηνικού και η ανακατάληψη της εξουσίας από τις δυνάμεις που παρέμειναν πιστές στον Ταγίπ Ερντογάν και στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ σημειώθηκε παράλληλα με τον ξεσηκωμό χιλιάδων Τούρκων πολιτών που βγήκαν στους δρόμους και στις πλατείες της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και άλλων μεγάλων πόλεων ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Τούρκου προέδρου που τους κάλεσε να αντισταθούν.
Τι προηγήθηκε

Περίπου στις 23:00 με 23:30, όταν «έσκασε» η είδηση της απόπειρας πραξικοπήματος, υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στο προεδρικό παλάτι, αλλά και για εκρήξεις σε συνοικία της Άγκυρας.

Το Sky News, επικαλούμενο τουρκικά ΜΜΕ, ανέφερε ότι στρατιώτες είχαν εισέλθει στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην Κωνσταντινούπολη και ζητούσαν από τους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί, να εγκαταλείψουν το κτίριο.

Απαγόρευση κυκλοφορίας κηρύχθηκε σε ολόκληρη τη χώρα από τον τουρκικό στρατό, καθώς και η επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Δημοσιεύματα (επικαλούμενα ευρωπαϊκή πηγή που δεν κατονομαζόταν) ανέφεραν πως ο στρατός είχε αναλάβει τον έλεγχο αεροδρομίων και στρατηγικών σημείων στην Κωνσταντινούπολη.

Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος δεν γίνεται «μόνο από κάποιους συνταγματάρχες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτήν συμμετέχει όλος ο στρατός.

Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε πως θα γίνουν τα πάντα για να διατηρηθεί η τάξη στη χώρα ακόμη και αν αυτό σημαίνει νεκρούς.

Πληροφορίες για ομηρία στο στρατηγείο του στρατού

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ακόμη ότι υπήρχε σε εξέλιξη ομηρία στο στρατηγείο του στρατού στην Άγκυρα. Μεταξύ των ομήρων φερόταν ότι βρίσκεται, σύμφωνα με το CNN Turk, ο ίδιος ο αρχηγός του τουρκικού στρατού.

Πιο αναλυτικά, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μετέδωσε την πληροφορία ότι ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου στρατηγός Χουλουσί Ακάρ κρατούνταν όμηρος από ομάδα αξιωματικών στο γενικό επιτελείο.

Αξζει ακόμη να σημειωθεί πως όλες οι πτήσεις από και προς το «Ατατούρκ» έχουν ματαιωθεί.



Αναφορές για συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και στρατού στην Κωνσταντινούπολη

Την ίδια ώρα, Βρετανός δημοσιογράφος που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη έκανε λόγο για συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και στρατού.

«Υπάρχουν τανκς στους δρόμους. Υπάρχουν αναφορές για συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και του στρατού», είπε ο Ντόριαν Τζόουνς μιλώντας στο Sky News, προσθέτοντας πως λέγεται ότι η αστυνομία που περιφρουρεί το προεδρικό παλάτι έχει αφοπλιστεί.

«Έχω μιλήσει με φίλους σε ολόκληρη την πόλη και κάποιοι αναφέρουν ότι ακούγονται πυροβολισμοί στους δρόμους», συμπλήρωσε ο Βρετανός δημοσιογράφος.





















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης