«Μπλόκο» Σουλτς στην ελεύθερη βίζα για τους Τούρκους πολίτες

«Μπλόκο» Σουλτς στην ελεύθερη βίζα για τους Τούρκους πολίτες

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διέκοψε τη διαδικασία διότι η Άγκυρα δεν έχει εκπληρώσει και τις 72 προϋποθέσεις - «Προαπαιτούμενο» η παροχή της βίζας, δήλωσε πριν λίγα 24ωρα ο Ερντογάν

«Μπλόκο» Σουλτς στην ελεύθερη βίζα για τους Τούρκους πολίτες
Ραγδαίες εξελίξεις δρομολογεί η απόφαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, να μπλοκάρει τη διαδικασία παροχής ελεύθερης βίζας στην Τουρκία, καθώς, όπως τόνισε, η Άγκυρα «δεν έχει εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια που αποτελούν προϋπόθεση».

«Αποφάσισα να σταματήσω τη διαδικασία για το θέμα της απελευθέρωσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων στους Τούρκους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πολιτικός, παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκουρτ, με την ευκαιρία κοινής συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο, ύστερα από 45λεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.

Ο Μάρτιν Σουλτς εξήγησε ότι δεν έστειλε το απαραίτητο έγγραφο για την απελευθέρωση των θεωρήσεων ΒΙΖΑ στην αρμόδια επιτροπή για την εκκίνηση της διαδικασίας απελευθέρωσης, διότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια που αποτελούν προϋπόθεση για την απελευθέρωση.

Ο Τούρκος υπουργός επέμεινε στις θέσεις της Άγκυρας ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, και υποστήριξε ότι με δεδομένη την κατάσταση στη χώρα δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε αλλαγή στη νομοθεσία για την τρομοκρατία.
Κλείσιμο

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε θέσει ως προαπαιτούμενο για να ισχύσει η συμφωνία της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Προσφυγικό, την παροχή ελεύθερης βίζας για τους Τούρκους πολίτες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα αυξηθούν οι ροές των προσφύγων προς την Ευρώπη.

Το κύριο ζήτημα διαφωνίας των δύο πλευρών έγκειται στο προαπαιτούμενο 62, από τα 72, που αναφέρεται στην μεταρρύθμιση της Τουρκικής νομοθεσίας σε θέματα τρομοκρατίας. Η παρούσα νομοθεσία στην Τουρκία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Μάρτιν Σούλτς είναι υπερβολικά «ευρεία» και εμπλέκει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, πλήττοντας την ελευθερία του Τύπου και λόγου.

Ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε πως αν και «η Τουρκία εργάστηκε για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα, το πρόβλημα δεν είναι «μαθηματικό», ως προς τον αριθμό ανοιχτών θεμάτων, αλλά πολιτικό». Στη συνέχεια ο Μποζκούρτ υπενθύμισε πως αν η Τουρκία δεν πληρούσε όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης το 2004 για το Κοινοτικό Κεκτημένο αλλά υπήρξε «πολιτική ευελιξία».

Η Τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως έχει ολοκληρώσει αρκετά προαπαιτούμενα για να πιάσει τον στόχο του Ιουλίου, όμως ο Μάρτιν Σούλτς προσγείωσε τις προσδοκίες για γρήγορο κλείσιμο της άρσης των θεωρήσεων ΒΙΖΑ, λέγοντας πως «εάν η Τουρκία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα τότε θα ζητήσω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφασίσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα».

Αν η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ «σπάσει», η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε αποθήκη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπινων ψυχών, δεδομένων των κλειστών συνόρων στα σύνορα με τα Σκόπια και τα ενισχυμένα μέτρα φύλαξης σε Βουλγαρία και Αλβανία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης