Τα 79 λεπτά που συγκλόνισαν την Ευρώπη

Τα 79 λεπτά που συγκλόνισαν την Ευρώπη

Οι τρομοκράτες χτύπησαν με βόμβες στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών - Στους 34 οι νεκροί, σε 250 υπολογίζονται οι τραυματίες - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο-σοκ

Τα 79 λεπτά που συγκλόνισαν την Ευρώπη
Με διπλή τρομοκρατική και πολύνεκρη επίθεση έπληξαν χθες οι Τζιχαντιστές τις Βρυξέλλες,
την διοικητική καρδιά της Ενωμένης
Ευρώπης. Νωρίς το πρωί της Τρίτης βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους προκάλεσαν εκρήξεις βομβών τρομακτικής ισχύος στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών. Σε τουλάχιστον 34 άτομα ανέρχονται οι νεκροί που άφησαν πίσω τους οι Τζιχαντιστές και οι τραυματίες σε περίπου 250.   

Κλείσιμο
Λίγο πριν τις 8 το πρωί (τοπική ώρα, 9 για την Ελλάδα) εξερράγη βόμβα στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου Zaventem των Βρυξελλών, πλησίον των γκισέ ελέγχου εισιτηρίων της American Airlines. Επί τόπου έπεσαν νεκροί 10 άνθρωποι, τυχαία και ανύποπτα θύματα των Τζιχαντιστών, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, ταυτόχρονα με τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο υπήρξαν επίσης πυροβολισμοί, ενώ κάποιος ακούστηκε να φωνάζει κάποιες φράσεις στα αραβικά.

Εικόνες από το Μετρό των Βρυξελλών






Περίπου μία ώρα αργότερα, στο κέντρο της πόλης των Βρυξελλών και σε μικρή απόσταση από το σύμπλεγμα κτιρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπήρξαν νέες εκρήξεις. Αυτή τη φορά ο στόχος της τυφλής επίθεσης των Τζιχαντιστών ήταν ο πολυσύχναστος σταθμός μετρό του Maelbeek. Σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι και ο συνολικός αριθμός των τραυματιών, πολλοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη για τη ζωή τους κατάσταση, ανήλθε στα 230 άτομα.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας των επιθέσεων, ο υπάλληλος του αεροδρομίου Αλφόνς Λιουρά, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δύο εκρήξεις «προκάλεσαν γενικευμένο πανικό σε όλα τα επίπεδα. Κάποιος φώναξε κάτι στα αραβικά. Κατόπιν άκουσα μία μεγάλη έκρηξη. Βοήθησα τουλάχιστον έξι-επτά τραυματίες. Κρύφτηκα και περίμενα μερικά λεπτά, αλλά ο κόσμος ερχόταν προς το μέρος μου για βοήθεια». Ανάμεσα στις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο Zaventem δεν μεσολάβησαν ούτε δύο λεπτά. Ο ίδιος άνθρωπος κατέθεσε ότι «πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει πόδια, είναι φρίκη, είναι κάτι που δεν αξίζει στο Βέλγιο. Υπήρξε κάποιος που έχασε και τα δύο του πόδια, ένας αστυνομικός με το ένα του πόδι λιωμένο. Εγώ βοήθησα τουλάχιστον 70 τραυματίες. Υπήρξε ένας γενικός συναγερμός. Πολλοί ήταν αυτοί που έχασαν τα πόδια τους. Δύο άτομα δίπλα μου ήταν ήδη νεκρά.  Όλος ο κόσμος έκλαιγε, όλος ο κόσμος ούρλιαζε».

Εικόνες από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών 














Νεκρή πόλη οι Βρυξέλλες

Αμέσως μετά από το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα που σόκαρε τη βελγική πρωτεύουσα αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη, οι Βρυξέλλες μετατράπηκαν σε πόλη-φάντασμα. Στο περίπου 1 εκατομμύριο των κατοίκων δόθηκαν εντολές από την κυβέρνηση της χώρας να αποφεύγουν κάθε μετακίνηση. Ο φόβος ότι οι Τζιχαντιστές δεν έχουν ολοκληρώσει την ολέθρια αποστολή τους είναι έντονος. Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το οποίο υπέστη εκτεταμένες ζημιές, παρόλο που είναι ένας μεγάλος ευρωπαϊκός κόσμος για τις εναέριες συγκοινωνίες με 23 εκ. επιβάτες ετησίως, παραμένει κλειστό. Το ίδιο ίσχυσε αρχικά και για τους σιδηροδρόμους -αν και αργά το απόγευμα της Τρίτης επετράπη η λειτουργία ορισμένων γραμμών.

Οι τρομοκράτες δευτερόλεπτα πριν το μακελειό


Βέλγοι αστυνομικοί συλλαμβάνουν δύο άνδρες στις Βρυξέλλες

Οι Τζιχαντιστές πίσω από τις επιθέσεις

Οκτώ ώρες μετά από τα χτυπήματα, πρακτορείο ειδήσεων που σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι οι Τζιχαντιστές αναλαμβάνουν την ευθύνη για το νέο μακελειό. Το ISIS κατήγγειλε ότι το Βέλγιο είναι ένα από τα κράτη που συμμετέχουν στη συμμαχία της Δύσης εναντίον των Τζιχαντιστών και εκτόξευσε την απειλή «έρχονται μαύρες μέρες» για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους το χτύπημα στο μετρό σημειώθηκε με καμικάζι αυτοκτονίας που έφερε ζώνη με εκρηκτικά. Περαιτέρω αποκαλύφθηκε ότι προτού οι καμικάζι του ISIS πυροδοτήσουν τις ζώνες με τα εκρηκτικά που φορούσαν, άνοιξαν πυρ κατά των ταξιδιωτών αδιακρίτως στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Λίγη ώρα μετά από την εκατόμβη στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε από την Κούβα ότι «η Αμερική θα παράσχει κάθε βοήθεια στο Βέλγιο για τον εντοπισμό και την τιμωρία των δραστών. Είμαστε σε θέση και θα πατάξουμε αυτούς που απειλούν την ασφάλεια και την προστασία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο». Ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο πολυεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, διατύπωσε την άποψη ότι οι ύποπτοι για συμμετοχή σε τέτοιου είδους τρομοκρατικές ενέργειες «θα πρέπει να υποβάλλονται σε βασανιστήρια».

Στη Νέα Υόρκη, όπως και το Λονδίνο, το Παρίσι και σε πάμπολλες πρωτεύουσες χωρών ανά την υφήλιο επιβλήθηκαν αμέσως αυστηρά μέτρα ασφαλείας στους μεγάλους συγκοινωνιακούς κόμβους. Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, συνεδρίασαν εκτάκτως ύστερα από το νέο τυφλό χτύπημα των Τζιχαντιστών, το οποίο συνέβη μερικούς μήνες μετά από την κόλαση του Παρισιού και λίγα εικοσιτετράωρα αφ' ότου συνελήφθη από τις βελγικές αρχές ο Σαλάχ Αμντελσλάμ, ο μόνος επιζών από τους τρομοκράτες που αιματοκύλισαν την γαλλική πρωτεύουσα.

Γενικώς, πάντως, το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη συνοψίζεται ακριβώς με τη φράση του Γάλλου πρωθυπουργού, Μανουέλ Βαλς «είμαστε σε πόλεμο».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης