Γιατί το Τελ Αβίβ έγινε η αυτοκρατορία των startup επιχειρήσεων

Γιατί το Τελ Αβίβ έγινε η αυτοκρατορία των startup επιχειρήσεων

Ο δήμος με το ειδικό πρόγραμμα «Tel Aviv Startup City» αξιοποιεί τις ιδέες νέων και τις υλοποιεί - Περίπου 970 είναι οι startup επιχειρήσεις με έδρα το Τελ Αβίβ

Γιατί το Τελ Αβίβ έγινε η αυτοκρατορία των startup επιχειρήσεων
Όταν ταξιδέψει κανείς στο Ισραήλ και ρωτήσει έναν ντόπιο τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τις πόλεις του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ ένα είναι το γνωμικό που θα ακούσει: «Jerusalem prays, Tel Aviv plays». Με λίγα λόγια, δηλαδή, στην Ιερουσαλήμ κυριαρχεί το θρησκευτικό στοιχείο που είναι ευδιάκριτο παντού, ενώ στο Τελ Αβίβ η ζωή είναι κάτι παραπάνω από γεμάτη.

Το Τελ Αβίβ, όμως, δεν «παίζει» μόνο, αλλά καινοτομεί και είναι πρωτοπόρο στις νεοφυείς επιχειρήσεις αποτελώντας παράδειγμα για πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.


Brainstorming στο χώρο που παρέχει ο δήμος του Τελ Αβίβ - Φωτογραφία: Kfir Sivan
Κλείσιμο

Τουλάχιστον, αυτό διαπίστωσε το protothema.gr σε επίσκεψη στο Ισραήλ που διοργανώθηκε από την ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

Το Τελ Αβίβ, λοιπόν, είναι μία πόλη που δε σταματά ποτέ να κινείται, να ζει, να πρωτοπορεί και αυτό το γνωρίζουν καλά οι τοπικές αρχές που αξιοποιούν στο έπακρο την όρεξη νέων, οι οποίοι τολμούν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο δήμος του Τελ Αβίβ έχει δώσει πνοή σε ένα ειδικό πρόγραμμα για ανθρώπους που φέρνουν φρέσκιες ιδέες με στόχο τη δημιουργία μίας startup επιχείρησης.

Το «Tel Aviv Startup City», λοιπόν, προσφέρει «φιλοξενία» για έξι μήνες σε ειδικά διαμορφωμένα γραφεία του δήμου σε ανθρώπους που προτείνουν μία ολοκληρωμένη ιδέα, την οποία επιθυμούν να υλοποιήσουν.


Στις συσκέψεις συμμετέχουν και τα κατοικίδια - Φωτογραφία: Kfir Sivan

Προϋποθέσεις για να γίνουν δεκτοί στο πρόγραμμα είναι: ένα πλάνο, να μην απασχολούνται σε άλλη εργασία και να συμπληρώνουν μία ομάδα δύο έως τεσσάρων ανθρώπων.

Στο χώρο που τους παρέχεται από τον δήμο του Τελ Αβίβ έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με άλλους επιχειρηματίες, οι οποίοι απολαμβάνουν των προνομίων που τους παρέχονται από το «Tel Aviv Startup City», ή ακόμα και να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Εκπρόσωπος του προγράμματος επισημαίνει πως μεγάλη βαρύτητα δίνεται στο διάλογο. Για αυτό το λόγο πραγματοποιούνται συχνά συναντήσεις των διαφορετικών ομάδων ώστε να ανταλλάξουν ιδέες.


Η ανταλλαγή ιδεών αποτελεί μέρος της καθημερινότητας

Μάλιστα, δεν είναι σπάνιο να αποφασίσουν να δώσουν τέλος στην startup τους για να ξεκινήσουν μία άλλη, ενώ σημαντικό στοιχείο που εκλείπει από τον επιχειρηματικό χώρο σε άλλες χώρες, είναι η απουσία ανταγωνισμού. Άλλωστε, όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν ένα κοινό στόχο: να δημιουργήσουν.

Αν τελικά το project τους επιτύχει μπορεί να πουληθεί σε κολοσσούς τεχνολογίας που έχουν έδρα στο Τελ Αβίβ, έναντι πολλών εκατομμυρίων. Αλλά ακόμα και αν δεν επιτύχει αυτό δεν ερμηνεύεται ως ήττα. Άλλωστε, σύμφωνα με υπολογισμούς, οι startups αποτυγχάνουν κατά 90% και επιτυγχάνουν μόλις κατά 3% κερδίζοντας μία θέση στην αγορά.


Startupers χαμογελαστοί σχεδιάζουν το μέλλον της επιχείρησής τους στο χώρο του δήμου του Τελ Αβίβ

Η αποτυχία, ωστόσο, γίνεται αποδεκτή στο Ισραήλ και ο δήμος ενθαρρύνει τους επιχειρηματίες καλώντας τους να συνεχίσουν μέχρι να βρουν την επόμενη ιδέα τους. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που υπάρχει μακρά λίστα αναμονής για ανθρώπους που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Πέρα, όμως, από το χώρο εργασίας που τους παρέχεται σε κτίριο του δήμου, υπάρχουν και φορολογικά κίνητρα για τους νέους επιχειρηματίες, καθώς απολαμβάνουν έκπτωσης ακόμα και 50% σε δημοτικά τέλη. Παράλληλα, ενθαρρύνεται η επαφή με ξένους που θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στη νεανική επιχειρηματικότητα.

Επομένως, αν φέρουν στο τραπέζι μια ιδέα με προοπτική, τους παρέχεται βίζα για δύο χρόνια, με τη δυνατότητα ανανέωσης, πρακτικές πληροφορίες, συμβουλές, επαφές με επενδυτές και ειδικούς, στέγη σε κεντρικά σημεία του Τελ Αβίβ, πρόσβαση σε συσκέψεις άλλων επιχειρηματιών. Επισημαίνεται πως αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ όσοι έχουν τη δική τους startup είναι κατά 98% Ισραηλινοί και 2% ξένοι. Μάλιστα, εκπρόσωπος του «Tel Aviv Startup City» κάλεσε τους Έλληνες που ενδιαφέρονται να «ανοίξουν τα φτερά τους» στο Ισραήλ να μιλήσουν για τις ιδέες τους.


Από την παραγωγή στην κατανάλωση - Startupers ελέγχουν το προϊόν τους online - Φωτογραφία: Kfir Sivan

Τι συμβαίνει, όμως, με τις γυναίκες; Δείχνουν ενδιαφέρον για τις startups; Σύμφωνα με τον δήμο του Τελ Αβίβ 25% των ιδιοκτητών startups είναι γυναίκες, ενώ η οργάνωση WMN παίζει σημαντικό ρόλο στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, καθώς στοχεύει στο να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στα φύλα στο οικοσύστημα των startups, ενθαρρύνοντάς τις να εμπλακούν στη νέα επιχειρηματικότητα.

Το οικοσύστημα των startups στο Τελ Αβίβ σε αριθμούς:

Περισσότερες από 1.500 είναι οι hi-tech επιχειρήσεις στο Τελ Αβίβ
Περίπου 3.400 είναι οι startup επιχειρήσεις στο Ισραήλ
Από αυτές οι 972 έχουν έδρα στο Τελ Αβίβ
Στο 40% υπολογίζεται η ανάπτυξη στον αριθμό των νεοφυών επιχειρήσεων για την περίοδο 2012-2014
Εκτιμάται πως υπάρχουν 19 startups σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο
Το Ισραήλ κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση των οικοσυστημάτων startup μετά τις ΗΠΑ
Η hi-tech βιομηχανία προσφέρει θέσεις εργασίας σε 50.000 ανθρώπους στην πόλη
Τα τελευταία δύο έτη γεννήθηκαν 400 επιπλέον hi-tech εταιρίες στο Τελ Αβίβ



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης