Αίγυπτος: Ένας από τους καταδικασθέντες δημοσιογράφους κάλεσε τον πρόεδρο Μόρσι να απονείμει χάρη

Αίγυπτος: Ένας από τους καταδικασθέντες δημοσιογράφους κάλεσε τον πρόεδρο Μόρσι να απονείμει χάρη

Εκτός από τον Αυστραλό, ο Καναδός Μοχάμεντ Φάχμι και ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Μπαχερ κρίθηκαν ένοχοι από δικαστήριο του Καΐρου για "διασπορά ψευδών ειδήσεων" και γιατί εργάζονταν χωρίς να έχουν τις απαραίτητες άδειες

Αίγυπτος: Ένας από τους καταδικασθέντες δημοσιογράφους κάλεσε τον πρόεδρο Μόρσι να απονείμει χάρη
Ο Αυστραλός Πίτερ Γκρέστε, ένας από τους τρεις δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα του Κατάρ που καταδικάστηκαν χθες στην Αίγυπτο σε τριετή φυλάκιση, κάλεσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου να τους απονείμει χάρη, λέγοντας ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε από το δικαστήριο για πολιτικούς λόγους.

Εκτός από τον Αυστραλό, ο Καναδός Μοχάμεντ Φάχμι και ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Μπαχερ κρίθηκαν ένοχοι από δικαστήριο του Καΐρου για "διασπορά ψευδών ειδήσεων" και γιατί εργάζονταν χωρίς να έχουν τις απαραίτητες άδειες, στο τέλος μιας δίκης που προκάλεσε έντονες επικρίσεις στη διεθνή κοινότητα.

"Ελλείψει οποιασδήποτε απόδειξης παραβάσεων, το μόνο συμπέρασμα στο οποίο μπορούμε να καταλήξουμε είναι ότι η απόφαση είχε πολιτικά κίνητρα", δήλωσε ο Γκρέστε σε συνέντευξη Τύπου στο Σίδνεϊ.

Ο Αυστραλός δικάστηκε ερήμην, αφού είχε εκδιωχθεί από την Αίγυπτο νωρίτερα φέτος, ενώ οι άλλοι δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν μετά τη δίκη.

"Ο πρόεδρος (Αμπντέλ Φατάχ αλ) Σίσι έχει τώρα την ευκαιρία να αναιρέσει αυτή την αδικία, να τη διορθώσει. Ο κόσμος έχει τα μάτια στραμμένα στην Αίγυπτο. Εξαρτάται τώρα από τον πρόεδρο Σίσι να κάνει αυτό που είπε ότι θα έκανε από την αρχή, δηλαδή να μας δώσει χάρη στην περίπτωση που καταδικαζόμασταν", δήλωσε ο Γκρέστε.
Κλείσιμο

Οι τρεις δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν με την κατηγορία ότι με τα ρεπορτάζ τους υποστήριζαν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, οργάνωση του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι την οποία το Κάιρο θεωρεί τρομοκρατική. Ο Μόρσι αποπέμφθηκε το 2013 από τον πρώην αρχηγό του στρατού και νυν πρόεδρο Σίσι.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι τρεις άνδρες "δεν ήταν δημοσιογράφοι", γιατί δεν είχαν εγγραφεί με την ιδιότητα αυτή στις αρμόδιες αρχές. Και οι τρεις, ωστόσο, έχουν καλύψει πολλές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή για ξένα μμε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε τη λύπη του και ζήτησε από την Αίγυπτο την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, στον απόηχο της καταδίκης των τριών δημοσιογράφων. "Ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει τη βαθιά λύπη για την απόφαση του αιγυπτιακού Ακυρωτικού Δικαστηρίου να επικυρώσει την καταδίκη των δημοσιογράφων του Αλ Τζαζίρα καθώς και άλλων δημοσιογράφων", αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΗΕ. Ο Μπαν υπογράμμισε τη σημασία του πλουραλισμού και του σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών για τη μακροπρόθεσμη ευημερία και σταθερότητα της Αιγύπτου.

Ο Καναδάς ζήτησε την "άμεση και άνευ όρων" απελευθέρωση του πολίτη του και οι ΗΠΑ δήλωσαν "βαθιά απογοητευμένες και ανήσυχες" από την απόφαση.

Σε μια πρώτη δίκη, τον Ιούνιο του 2014, οι τρεις δημοσιογράφοι είχαν καταδικαστεί σε βαρύτερες ποινές, αλλά το Ακυρωτικό Δικαστήριο τις είχε ακυρώσει πριν από τη διεξαγωγή νέας δίκης.

Πέρυσι, ο πρόεδρος Σίσι είχε παραδεχτεί ότι θα ήταν καλύτερο οι δημοσιογράφοι να απελαθούν παρά να δικαστούν.

Οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στην Αίγυπτο το 2013, ενώ έκαναν ρεπορτάζ για τις ταραχές που ακολούθησαν την αποπομπή του τότε προέδρου Μόρσι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης