Διεθνή ΜΜΕ: Από το «σκότωσες την Τρόικα» στον... «Εφιάλτη της Ευρώπης»

Διεθνή ΜΜΕ: Από το «σκότωσες την Τρόικα» στον... «Εφιάλτη της Ευρώπης»

Συνεχείς οι αναφορές στη νέα ελληνική κυβέρνηση στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά ΜΜΕ - Handelsblatt: Η Αθήνα αιφνιδίασε - Ματαίωσε μονομερως τμήματα του προγράμματος - Εξασθένησε τη θέση της στο θέμα της Ουκρανίας

Διεθνή ΜΜΕ: Από το «σκότωσες την Τρόικα» στον... «Εφιάλτη της Ευρώπης»
Συνεχίζει να προκαλεί εντύπωση και να πυροδοτεί αντιδράσεις το αποτέλεσμα των πρώτων συναντήσεων κορυφαίων Ευρωπαίων πολιτικών με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Οι πρώτες επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ιδίως όμως τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και η ... απόσταση στις θέσεις των δύο πλευρών, η ρήξη θα έλεγε κανείς, έχουν αποτυπωθεί και σήμερα στα πρωτοσέλιδα και στις ιστοσελίδες μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών ΜΜΕ.


Μάλιστα τα ρεπορτάζ τους κάνουν λόγο ακόμα και για μπαράζ τηλεφωνικών συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και Ευρωπαίων παραγόντων της Κομισιόν. Συνομιλίες που ως μοναδικό στόχο φέρεται να είχαν το να εκτονωθεί το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τη συνάντηση Ντάισελμπλουμ – Βαρουφάκη! Κι αυτό γιατί η Ευρώπη, όπως γράφουν πολλά ΜΜΕ σήμερα, έγινε άνω - κάτω από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την τρόικα.


Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, πηγές της Ευρωζώνης παραδέχονται – και το δηλώνουν και προς τα ΜΜΕ – πως υπάρχουν ακόμα «τεράστιες διαφορές που παραμένουν» μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων εταίρων της. Οι ίδιες πηγές πάντως, σχολιάζοντας τις συναντήσεις του προέδρου του Eurogroup Γιερούν Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, έκαναν λόγο για συζητήσεις που διεξήχθησαν σε καλό κλίμα και για μια πρώτη ευκαιρία στις δύο πλευρές να γνωριστούν και να προχωρήσουν σε ανταλλαγή απόψεων.

Από κει και μετά πάντως τα γερμανικά media έχουν ήδη αποφανθεί ως προς τα βασικά. Και γράφουν ήδη πως είναι ανεδαφικό το ελληνικό αίτημα για μία διεθνή διάσκεψη για το χρέος

Οι Γερμανοί σχολιαστές ασκούν κριτική στις πρώτες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι διακυβεύουν τη συνοχή της Ευρώπης.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στηλιτεύει τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία -όπως αναφέρει ο αρθρογράφος- λιγότερες από 48 ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της αιφνιδίασε τους εταίρους της με την απόφασή της να ματαιώσει «σημαντικά τμήματα» του συμφωνηθέντος προγράμματος λιτότητας και «εξασθένησε» με τη στάση της το «έως τώρα κοινό μέτωπο της ΕΕ κατά της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία».

Όπως εκτιμά ο αρθρογράφος, «αν οι Έλληνες επιβάλουν αυτήν τη γραμμή, θα μπορούσε να μετατραπεί η ΕΕ από μία πολιτική κοινότητα σε μία αυτοκαταστροφική αγέλη εθνικών κρατών. Γι' αυτό οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην επιτρέψουν να τους εμπλέξει ο Τσίπρας σε ένα σπιράλ εκατέρωθεν απειλών. Εν τέλει οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο έχουν καλύτερα χαρτιά: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μία μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζές της, ούτε μπορεί ο Τσίπρας να δανειστεί χρήματα από τις κεφαλαιαγορές για τις ακριβές προεκλογικές του υποσχέσεις. Ούτε οι έλληνες ψηφοφόροι του έδωσαν την εντολή να μετατρέψει τη γενέτειρα της δημοκρατίας σε υποτελή του αυταρχικού Πούτιν. Η προσπάθειά του να εκβιάσει, εφόσον την εννοεί πραγματικά, είναι επομένως μία μεγάλη μπλόφα».

Η Die Welt του Βερολίνου επισημαίνει σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της ότι «αν η πολιτική του Τσίπρα έχει επιτυχία, τότε θα αισθανθούν δικαιωμένοι και οι υπόλοιποι αριστεροί και δεξιοί εθνικιστές στην Ευρώπη. Όσο μεγαλύτερες οι επιτυχίες του, τόσο πιο μεγάλοι οι πόθοι. Οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην ευρωζώνη θα γίνονταν αβάσταχτα ισχυρές. Σε βάρος του συνόλου της κοινότητας».

Σχολιάζοντας το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέα απομείωση του ελληνικού χρέους, η Berliner Zeitung, υπογραμμίζει ότι ένα «κούρεμα δεν είναι πανάκεια». Η εφημερίδα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει την εξόφληση των διμερών της δανείων το 2020 και των δανείων από τον προσωρινό μηχανισμό σταθερότητας EFSF το 2023.

«Η βαθιά πτώση της Ελλάδας οφείλει να αποτελέσει έναυσμα για σκέψη», σημειώνει σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι «η εργασία της τρόικας θεωρούνταν στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες λίγο ή πολύ ιερή. Η κριτική αντιμετωπιζόταν τις περισσότερες φορές με την καχυποψία ότι επιδιώκεται μία χαλάρωση των όρων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Οι δανειστές ήθελαν να βάλουν σε τάξη τους αριθμούς, δεν ήταν πρόθυμοι να ακούσουν τις κοινωνικές επιταγές της χώρας. Δυστυχώς, το τέλος του μαρασμού δεν είναι ορατό. Παλαιότερα προερχόταν από την Ελλάδα ένας οικονομικός κίνδυνος μετάδοσης, σήμερα είναι πολιτικός». «Η Αθήνα δεν είναι Λονδίνο» επισημαίνει η ίδια εφημερίδα στις οικονομικές της σελίδες, αναφερόμενη στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να διεξαχθεί μία διεθνής διάσκεψη για το χρέος στα πρότυπα εκείνης του Λονδίνου το 1953, όπου και διαγράφηκε μέρος του χρέους της Γερμανίας.

Η γαλλική Le Figaro γράφει: «Ελλάδα, ΕΕ: Merkel και Hollande αναζητούν κοινή θέση», αναφερόμενη στην συνάντηση που είχαν στο Στρασβούργο, παρουσία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. (δείτε εδώ: http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2015/01/30/20002-20150130ARTFIG00442-athenes-refuse-de-discuter-avec-la-troika.php)

Η εφημερίδα γράφει πως κατά την διάρκεια της συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και όλα τα τελευταία γεγονότα.

Η Le Figaro επισημαίνει ότι επρόκειτο για το ραντεβού που αναβλήθηκε λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

Στο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι Βερολίνο και Παρίσι έχουν επιλέξει διαφορετικούς δρόμους στην αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος.

Όπως αναφέρεται η γερμανίδα καγκελάριος καθυστέρησε στην αποστολή συγχαρητηρίου μηνύματος στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, ενώ ο Hollande έσπευσε να προσκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Spiegel: Tσίπρας: Ο Εφιάλτης της Ευρώπης, ο οδηγός που πηγαίνει ανάποδα...”

Ο «οδηγός που πηγαίνει ανάποδα» γράφουν στο κεντρικό τους άρθρο οι Γερμανοί του Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα, Σάββατο 31 Ιανουαρίου. Για άλλη μια φορά η Ελλάδα αποτελεί το κεντρικό θέμα του γερμανικού οικονομικού περιοδικού Spiegel.

Αυτή τη φορά στο εξώφυλλο του Spiegel βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός των διαθέσεων: «Αλέξης Τσίπρας, ο εφιάλτης της Ευρώπης: Οδηγός που πηγαίνει ανάποδα».

Στην φωτογραφία, ο Έλληνας πρωθυπουργός δείχνει βλοσυρός, με βλέμμα επιθετικό και αγέλαστος, ενώ τα χέρια του είναι σταυρωμένα στο στήθος του.

«Ο θυμωμένος Έλληνας» είναι ένας άλλος χαρακτηρισμός που χρησιμοποιεί το περιοδικό και γράφει: «Ο νικητής των εκλογών της Αθήνας, Αλέξης Τσίπρας, θέλει μία άλλη Ευρώπη σε σχέση με εκείνη της Άνγκελα Μέρκελ. Η επιτυχία του αναζωπυρώνει τη δυσθυμία ενάντια στη γερμανική κυριαρχία. Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας ελπίζουν, επίσης, σε ένα τέλος της πολιτικής λιτότητας».

Εν τω μεταξύ, στην ιστοσελίδα του το περιοδικό αναφέρει, μετά την συνάντηση Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ: «Σκάνδαλο στην Αθήνα: Η νέα ελληνική κυβέρνηση επέλεξε τη σκληρή αντιπαράθεση. Δεν πρόκειται να συνεργαστεί πλέον με τους ελεγκτές των διεθνών πιστωτών, επειδή απορρίπτουν τη λιτότητα». Και συμπληρώνει πως «μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Eurogroup επήλθε αναστάτωση»

Οι Αμερικανοί τα βάζουν με τους... Γερμανούς!

«Τι έκπληξη, δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι σ” έναν λαό όπως φέρθηκε η Ε.Ε. στην Ελλάδα και να περιμένεις να μην επαναστατήσει» αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του στη Wall Street Journal ο αρθρογράφος Holman Jenkins.

Όπως επισημαίνει στο άρθρο του η στρατηγική των Ευρωπαίων ήταν πάντα να κερδίσουν χρόνο σε βάρος της Ελλάδας. Η κυριαρχία των ψηφοφόρων ήταν πάντα η αχίλλειος πτέρνα στο ελιτίστικο σχέδιο της Ευρωζώνης και είναι και ο λόγος που αντιμετωπίζει σήμερα την τρίτη περίπου ελληνική κρίση, εξαιτίας της εκλογής ενός κόμματος κατά της λιτότητας στις κυριακάτικες εκλογές.

Ωστόσο, ένα πράγμα έχει αλλάξει όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος. Μετά από πέντε χρόνια πίεσης στους Έλληνες, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί τώρα τους λένε: Άντε φτιάξτε μας τη μέρα, εγκαταλείψτε την ευρωζώνη… Αυτό όμως δεν σημαίνει σύμφωνα με τον Holman Jenkins ότι οι Έλληνες έχουν υπάρξει, σε μεγάλο βαθμό, άμοιροι ευθυνών. Η οικονομία τους είναι γεμάτη διαφθορά και επικρατούν η ευνοιοκρατία και η γραφειοκρατία και πάνω απ” όλα οι Έλληνες είπαν ψέματα στους πιστωτές τους για τα ελλείμματά τους.

Guardian: οδηγίες προς τον... Τσίπρα για να “τουμπάρει” τη Μέρκελ

Και την ίδια στιγμή ο βρετανικός Guardian βάζει τίτλο: «Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κάνει πιο "εύπεπτη" για τη Γερμανία μια ελάφρυνση χρέους» καισημειώνει πως «μετά τον σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης, μπαίνουμε σε μια περίοδο διαπραγματεύσεων, κάτι που αποτελεί καλή είδηση, αν και καθυστερημένη σε σχέση με την κλίμακα της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα».

Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει ανακοινώσει ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, όμως θα επιδιώξει τον διάλογο με τις πιστώτριες τράπεζες, τονίζει ο Guardian. Παράλληλα, στο άρθρο σημειώνεται ότι o Αλέξης Τσίπρας έχει μια σαφή εντολή για αλλαγή, ωστόσο είναι επίσης σημαντικό να λάβει υπόψη του τους περιορισμούς στην άλλη πλευρά του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης