Κάιρο: «Διόρθωσαν» με πρόχειρη κόλλα τη χρυσή μάσκα του Τουταγχαμών!

Κάιρο: «Διόρθωσαν» με πρόχειρη κόλλα τη χρυσή μάσκα του Τουταγχαμών!

Η «γενειάδα» κόπηκε όταν εργαζόμενοι άλλαζαν τα φώτα στην προθήκη και προφανώς άγγιξαν κατά λάθος τη μάσκα, ανέφερε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου

Κάιρο: «Διόρθωσαν» με πρόχειρη κόλλα τη χρυσή μάσκα του Τουταγχαμών!
Μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς του Αιγυπτιακού Μουσείου στο Κάιρο, ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τους υπαλλήλους του από το να αποκαταστήσουν με πρόχειρα με κόλλα τη η της χρυσής μάσκας του βασιλιά Τουταγχαμών!

Το Αιγυπτιακό Μουσείο παραδέχθηκε το Σάββατο ότι χρησιμοποιήθηκε κόλλα για την αποκατάσταση μιας ζημιάς στο κατεστραμμένο σημείο, δηλαδή το υπογένειο της μάσκας.

Κλείσιμο
Η «γενειάδα» της χρυσής μάσκας αποσπάστηκε τον περασμένο Αύγουστο, αλλά το Μουσείο δεν είχε δημοσιοποιήσει τη ζημιά έως ότου εμφανίστηκαν φωτογραφίες Διαδίκτυο. Στις εικόνες αυτές διακρίνεται μία γραμμή κόλλας γύρω από το υπογένειο της μάσκας του βασιλιά Τουταγχαμών, προκαλώντας εικασίες σχετικά με το μέγεθος της ζημιάς καθώς επίσης πολλά και αναπάντητα ερωτήματα για το αν η Αίγυπτος είναι σε θέση να φροντίσει τα πολύτιμα ιστορικά και αρχαιολογικά αντικείμενα που κατέχει.

Η «γενειάδα» κόπηκε όταν οι εργαζόμενοι στο Μουσείο άλλαζαν τα φώτα στην προθήκη και προφανώς άγγιξαν κατά λάθος τη μάσκα, ανέφερε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.



Ένας Γερμανός συντηρητής ο Κρίστιαν Έκμαν που κλήθηκε να αξιολογήσει τη ζημιά, δήλωσε σε δημοσιογράφους το Σάββατο ότι η φημολογία για σοβαρότητα της ζημιάς είναι υπερβολική.«Η χρήση των εποξειδικών κολλών δεν είναι η καλύτερη, αλλά είναι μια λύση», είπε σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.«Ωστόσο, το μέτρο αυτό, δυστυχώς, δεν έγινε, ώστε να μπορείτε να δείτε τώρα κάποια απομεινάρια της κόλλας στο μούσι» συμπλήρωσε.



Η ταφική μάσκα του Τουταγχαμών που είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύφθηκε από τους Βρετανούς αρχαιολόγους Χάουαρντ Κάρτερ και Τζορτζ Χέρμπερτ το 1922 και προκάλεσε «τσουνάμι» ενδιαφέροντος για την αρχαιολογία και την αρχαία Αίγυπτο. άς είναι υπερβολική.

«Η χρήση των εποξειδικών κολλών δεν είναι η καλύτερη, αλλά είναι μια λύση», είπε σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.«Ωστόσο, το μέτρο αυτό, δυστυχώς, δεν έγινε, ώστε να μπορείτε να δείτε τώρα κάποια απομεινάρια της κόλλας στο μούσι» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως η ταφική μάσκα του Τουταγχαμών που είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύφθηκε από τους Βρετανούς αρχαιολόγους Χάουαρντ Κάρτερ και Τζορτζ Χέρμπερτ το 1922 και προκάλεσε «τσουνάμι» ενδιαφέροντος για την αρχαιολογία και την αρχαία Αίγυπτο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης