Φωτογραφίες: Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλάζει το Ταζ Μαχάλ

Φωτογραφίες: Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλάζει το Ταζ Μαχάλ

Για τον καθαρισμό του μνημείου, εργάτες με ειδικά σύνεργα προσπαθούν σχεδόν καθημερινά να ξαναδώσουν το χαμένο λευκό χρώμα

Φωτογραφίες: Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλάζει το Ταζ Μαχάλ
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλάζει χρώμα στο κτιριακό συγκρότημα Ταζ Μαχάλ , μνημείο πολιτικής κληρονομιάς της UNESCO. 

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια στην Ατλάντα, το μαρμάρινο μνημείο «στολίδι» της Ινδίας, πρέπει να καθαρίζεται πολύ συχνά λόγω της αύξησης των επιπέδων των αερομεταφερόμενων σωματιδίων άνθρακα και σκόνης που έχουν μετατρέψει το λευκό του μαρμάρου σε καφέ χρώμα. 
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μόλυνση του περιβάλλοντος αποχρωματίζει το ινδικό μνημείο. Αυτό οφείλεται στον άνθρακα από την καύση βιομάζας και απορριμμάτων στα ορυκτά καύσιμα, στη σκόνη που προέρχεται από τη γεωργία και από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Για το λόγο αυτό, το λευκό μάρμαρο από το οποίο είναι φτιαγμένο το Ταζ Μαχάλ, έχει βρομίσει. 

Το Ταζ Μαχάλ περιλαμβάνεται στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και είναι κτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στην πόλη Άγκρα. 



Για την ανέγερσή του απασχολήθηκαν πάνω από 20.000 εργάτες που ξεκίνησαν το 1632 καθημερινά για να το ολοκληρώσουν το 1649. Για να ολοκληρωθούν όλα τα κτίσματα του συγκροτήματος χρειάστηκαν 22 χρόνια και δυστυχώς, τώρα, η ρύπανση της ατμόσφαιρας προσδίδει μία κίτρινο-καφέ όψη στο μάρμαρο.



Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια, τα ρυπογόνα στοιχεία άλλαξαν το χρώμα του μνημείου. 



Για τον καθαρισμό του μνημείου, εργάτες με ειδικά σύνεργα προσπαθούν σχεδόν καθημερινά να ξαναδώσουν το χαμένο λευκό χρώμα στο μάρμαρο από το οποίο είναι φτιαγμένο. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η βρομιά από την σκόνη δεν βγαίνει εύκολα.  



Μάλιστα, οι επιστήμονες προσπαθούν να επινοήσουν νέες μεθόδους για να καθαρίσουν αποτελεσματικά το μνημείο, ηλικίας 460 ετών. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Μάικ Μπέργκιν, μηχανικός - ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, τα σωματίδια της σκόνης είναι μικροσκοπικά και προσκολλώνται πανεύκολα στην επιφάνειά του.  




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης