New York Times: «Μπαγιάτεψε» η γαλλική κουζίνα

New York Times: «Μπαγιάτεψε» η γαλλική κουζίνα

Ο κριτικός φαγητού της μεγάλης εφημερίδας απογοητεύεται πλέον από τα γαλλικά εστιατόρια, που προσπαθούν να δείξουν ότι φτιάχνουν... σπιτικό φαγητό με κατεψυγμένα

New York Times: «Μπαγιάτεψε» η γαλλική κουζίνα
«Πριν από την πρώτη μου επίσκεψη στη Γαλλία, 45 χρόνια πριν, άκουσα ότι δεν μπορείς να βρεις κακό φαγητό και να το θέλεις. Εγώ δεν είχα και πολλές γαστριμαργικές γνώσεις, αλλά εντυπωσιάστηκα με το φαγητό. Στις επόμενές μου επισκέψεις, κατάλαβα τι εννοούσαν όλοι: η Γαλλία είχα άπειρες περιοχές με εκπληκτικά προϊόντα, που τα σέρβιραν σε λογικές τιμές. Και μακάρι να μπορούσα να ταξιδέψω στο χρόνο, για να ξαναβιώσω αυτή την εμπειρία» γράφει ο Mark Bittman, κριτικός φαγητού στους New York Times για την εμπειρία του από το γαλλικό φαγητό.

«Δυστυχώς, αυτή η φούσκα έσκασε εδώ και καιρό. Η πρώτη ένδειξη ήταν ένα κοτόπουλο που έφαγα σε ένα μπιστρό στη Λιόν. Αν το είχαν μαγειρέψει εκεί και το είχαν ξαναζεστάνει, δεν μπορούσα να το καταλάβω, αλλά ήταν σίγουρα κατεψυγμένο. Αυτή ήταν η πρώτη άσχημη εμπειρία και ακολούθησαν πολλές. Σήμερα, συστήνω ένα από τα τρία εστιατόρια στα οποία τρώω στο Παρίσι και αυτό μετά από καθοδήγηση ειδικών στο που να πάω. Και αυτό σημαίνει ότι τα εστιατόρια στη γενέτειρα της υψηλής κουζίνας, έγιναν ακριβώς όπως αλλού. Αν θες ένα εστιατόριο με πολύ φρέσκα υλικά, πολύ καλή μαγειρική, πρέπει ή να είσαι τυχερός ή να ξοδέψεις πολλά χρήματα. Τα περισσότερα εστιατόρια απογοητεύουν».

Κλείσιμο
Και συνεχίζει: «Οι Γάλλοι φαίνεται ότι έχασαν το ενδιαφέρον τους. Ξοδεύουν τα χρήματά τους σε αλυσίδες και δεν πιστεύουν ότι τα φαγητά ετοιμάζονται επί τόπου στα καταστήματα που επισκέπτονται».

Με αυτήν την περιγραφή, ο δημοσιογράφος εξηγεί πως υπάρχουν βέβαια ακόμη Γάλλοι εστιάτορες που πιστεύουν στη γαλλική κουζίνα και διατηρούν αυτό που κάποτε ήταν εμμονή του έθνους: ένα καλά προετοιμασμένο γεύμα.

Και αυτό, γιατί ανησυχούν πως χάνουν τουρίστες που, αντί να επισκέπτονται τη Γαλλία για καλό φαγητό, πηγαίνουν πλέον στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Δανία.

Δυστυχώς, όμως, ο τρόπος για να το κάνουν αυτό, είναι ένα χαζό logo, που αναγράφει «σπιτικό φαγητό», το οποίο όμως δεν αποκλείει αυτό που μαγειρεύεται να είναι κατεψυγμένο, είτε αυτό είναι λαχανικά είτε κρέας.

Το πρόβλημα που είναι παγκόσμιο φαινόμενο και ξεκίνησε από την Αμερική, είναι ότι πλέον βασιζόμαστε πάρα πολύ σε ήδη προετοιμασμένα φαγητά, όπως κομμένες σαλάτες, προτηγανισμένες πατάτες κ.ά.

Και, εν τέλει, μόνο οι πλούσιοι ή αυτοί που μαγειρεύουν στο σπίτι ξέρουν πως τρώνε καλά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης