Ουκρανία: Πάνω από 60 νεκροί από το νέο ξέσπασμα βίας

Ουκρανία: Πάνω από 60 νεκροί από το νέο ξέσπασμα βίας

Ουάσιγκτον: Απαράδεκτη βία, να αποκατασταθεί η τάξη στην Ουκρανία - Μόσχα: Εγκληματική η ανευθυνότητα των αρχών του Κιέβου

Ουκρανία: Πάνω από 60 νεκροί από το νέο ξέσπασμα βίας
Στο Κραματόρσκ φαίνεται ότι μετακινείται η εστία της έντασης που καίει από το βράδυ της Παρασκευής στην ανατολική Ουκρανία όταν περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα πιο σοβαρά επεισόδια που έχουν καταγραφεί έως σήμερα στην περιοχή ανάμεσα σε φιλορώσους και εθνικιστές Ουκρανούς.

Σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβακόφ, η επιχείρηση στο Κραματόρσκ που ξεκίνησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής θα συνεχιστεί το πρωί.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με μαρτυρίες των ρωσόφιλων αυτονομιστών της πόλης, που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Russia Today, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το βράδυ της Παρασκευής, ενώ οι μάχες συνεχίζονται. Όλοι ήταν μεταξύ των πολιτών που πρόσκεινται στους αυτονομιστές και σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας, που βρίσκονται σε «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», όπως την ονομάζει το Κίεβο.

Δέκα νεκροί σε προάστιο του Σλαβιάνσκ

Την ίδια ώρα καταγγελία για 10 νεκρούς και 40 τραυματίες όταν μέλη της ακροδεξιάς ουκρανικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» άνοιξαν πυρ κατά άοπλων διαδηλωτών έκανε ο δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ.

Σύμφωνα με τον Βιάτσεσλαβ Πονομάρεφ οι κάτοικοι του χωριού Αντρέεβκα (σ.σ. προάστιο του Σλαβιάνσκ) σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να μην επιτρέψουν στους ένοπλους ακροδεξιούς να μπουν στην περιοχή τους.

«Τότε τα μέλη του "Δεξιού Τομέα" άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 10 άτομα» ανέφερε ο Πονομάρεφ μιλώντας στο πρακτορειο Interfax.

Πένθος στην Οδησσό

Την ίδια ώρα στην Οδησσό κηρύχθηκε τριήμερο πένθος - από σήμερα έως τη Δευτέρα - για όσα τραγικά συνέβησαν στους δρόμους και το κτίριο των συνδικάτων χθες το απόγευμα και είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο συνολικά 43 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 174.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς πνίγηκαν μέχρι θανάτου από τους καπνούς που τύλιξαν το κτίριο των συνδικάτων όταν εθνικιστές ουκρανοί έβαλαν φωτιά στην είσοδό του επειδή μέσα σε αυτό είχαν συγκεντρωθεί ρωσόφιλοι αυτονομιστές. Η ένταση είχε ξεκινήσει νωρίτερα στους δρόμους της πόλης με τέσσερις νεκρούς σε συγκρούσεις σώμα με σώμα ανάμεσα σε οπαδούς τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου και υποστηρικτές της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας με φιλορώσους αυτονομιστές, 




Αδιέξοδο (ξανά) στη διπλωματία

Παράλληλα με τα όσα τραγικά συνέβαιναν στην Οδησσό συνεδρίαζε και το Συμβούλιο Ασφαλεία του ΟΗΕ μετά από αίτημα της Ρωσίας. Τελικά, όμως, δεν υπήρξε κάποια συμφωνία για την έκδοση μια κοινής απόφασης καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti διπωμάτες από χώρες της Δύσης άρχισαν να αλλάζουν το περιεχόμενό της προτεινόμενης από τη Μόσχα δήλωσης.

ΗΠΑ: Απαράδεκτα τα όσα συνέβησαν στην Οδησσό

Ανακοίνωση για όσα συνέβησαν το απόγευμα της Παρασκευής στην Οδησσό εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρντμεντ κάνοντας λόγο για «απαράδεκτα βίαια επεισόδια και ζητώντας και από τις δύο πλευρές, Μόσχα και Κίεβο, να «αποκαταστήσουν την τάξη».

«Η βία και η αταξία που προκάλεσαν τόσους πολλούς θανάτους και παράλογους τραυματισμούς είναι απαράδεκτες» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση της εκπρόσωπου τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μέρι Χαρφ.

«Οι εξελίξεις στην Οδησσό υπογραμμίζουν δραματικά την ανάγκη για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία», προσθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απευθύνοντας έκκληση για την «άμεση τήρηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στη Γενεύη στις 17 Απριλίου» μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των ΗΠΑ.



Η Ρωσία η οποία έχει επανειλημμένα δηλώσει τους τελευταίους μήνες ότι ανησυχεί για την ασφάλεια του ρωσόφωνου πληθυσμού της Ουκρανίας που θεωρεί ότι απειλείται, εξέφρασε την «αγανάκτησή» της για το «νέο αυτό έγκλημα στην Οδησσό», εγείροντας φόβους για μια σκληρή αντίδραση της Μόσχας.

Το Κρεμλίνο επίσης κατήγγειλε «ένα ακόμη σημάδι της εγκληματικής ανευθυνότητας των αρχών του Κιέβου».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης