Βρετανία: Ως εθνική μειονότητα αναγνωρίστηκαν οι κάτοικοι της Κορνουάλης

Βρετανία: Ως εθνική μειονότητα αναγνωρίστηκαν οι κάτοικοι της Κορνουάλης

Θα απολαμβάνουν πλέον τα ίδια δικαιώματα με αυτά των Σκωτσέζων, των Ουαλών και των Βορειοϊρλανδών, εκτός από τη λήψη επιπλέον κονδυλίων

Βρετανία: Ως εθνική μειονότητα αναγνωρίστηκαν οι κάτοικοι της Κορνουάλης
Την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει ως «εθνική μειονότητα» τους κατοίκους της Κορνουάλης, στα πρότυπα όσων ισχύουν για τους Σκωτσέζους, τους Ουαλούς και τους Βορειοϊρλανδούς, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Οικονομικών Ντάνι Αλεξάντερ.

Οι περίπου 536.000 κάτοικοι της κομητείας στα νοτιοδυτικά της χώρας (σ.σ. Δούκας της Κορνουάλης είναι ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος) θα τεθούν έτσι υπό την προστασία της Σύμβασης-πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων. Παράλληλα το Λονδίνο θα πρέπει να ζητά τη γνώμη τους για ορισμένες αποφάσεις που τους αφορούν.

Κλείσιμο
Αυτό, όμως, που δεν θα λάβουν είναι επιπρόσθετα κονδύλια. 

Οι κάτοικοι της Κορνουάλης «έχουν μακρά ιστορία και ξεχωριστή ταυτότητα», τόνισε ο Αλεξάντερ.

«Αυτή είναι μια μεγάλη ημέρα για το λαό της Κορνουάλης που επί μακρόν αγωνιζόταν για να αναγνωριστούν οι ιδιαιτερότητές του και η ταυτότητά του», σχολίασε ο Στίβεν Ουίλιαμς, υπουργός υπεύθυνος για τις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων.

Η κορνουαλική γλώσσα έχει ήδη αναγνωριστεί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι αποδεσμεύεται το ποσό των 120.000 λιρών (περίπου 146.000 ευρώ) που θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της γλώσσας αυτής.

Το ζήτημα των εθνικών μειονοτήτων είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στη Βρετανία καθώς στις 18 Σεπτεμβρίου οι Σκωτσέζοι θα κληθούν να αποφασίσουν σε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης