ΗΠΑ: Έντομο απειλεί την παραγωγή εσπεριδοειδών

ΗΠΑ: Έντομο απειλεί την παραγωγή εσπεριδοειδών

Το «Asian Citrus Psyllid» μολύνει τις καλλιέργειες και προκαλεί την «ασθένεια του πρασινίσματος»

ΗΠΑ: Έντομο απειλεί την παραγωγή εσπεριδοειδών
Ένα έντομο μεγέθους σκνίπας έχει βάλει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών στις ΗΠΑ και μέχρι στιγμής εξαιτίας του δεν είναι λίγες εκείνες που έχουν καταστραφεί!

Η κατάσταση που χαρακτηρίζεται «η χειρότερη των τελευταίων 30 ετών», έχει πλήξει κυρίως την πολιτεία της Φλόριντα από την οποία προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εσπεριδοειδών των ΗΠΑ και έχει εκτινάξει τις τιμές των παραγόμενων χυμών στις χρηματαγορές της Νέας Υόρκης. 

Το ένοχο έντομο λέγεται «Asian Citrus Psyllid», σύμφωνα με το δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου και πρόκειται για ένα έντομο μεγέθους σκνίπας, το οποίο μολύνει τις καλλιέργειες σε όλη την Φλόριντα και προκαλεί την «ασθένεια του πρασινίσματος», όπου το φρούτο αρχικά αποκτά πικρή γεύση και τελικά πέφτει από το δένδρο. 

Απεγνωσμένοι δηλώνουν οι παραγωγοί και, όπως ανέφερε και ο Ellis Hunt, καλλιεργητής από την κεντρική Φλόριντα, «νοιώθουμε ότι χάνουμε την μάχη», μιας και η δική του ετήσια παραγωγή έπεσε από το 1.000.000 τελάρα πορτοκαλιών στα 750.000 τελάρα. 

Η ασθένεια έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό, σε βαθμό που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αναθεωρήσει τέσσερις φορές την πρόβλεψη της για την φετινή σοδιά εσπεριδοειδών. 
Κλείσιμο

Τα τελευταία νούμερα που δημοσίευσε το υπουργείο γεωργίας, κάνουν πρόβλεψη για 110.000.000 τελάρα φρούτων, κάτι που μεταφράζεται σε μόλις 4.95 εκατομμύρια τόνους προϊόντος. Δηλαδή μια μείωση της παραγωγής κατά 18% σε σχέση με την περσινή χρονιά ενώ παράλληλα η φετινή σοδιά είναι η χαμηλότερη από το 1985- όταν οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών καταστράφηκαν από παγετό.

Και σαφέστατα η παραγωγή του 2014 απέχει «έτη φωτός» από την αντίστοιχη ρεκόρ του 1998, όταν καταγράφηκαν 244.000.000 τελάρα φρούτων. 

Η εξέλιξη αιφνιδίασε τους παράγοντες της αγοράς, που δεν ανέμεναν τόσο μεγάλη πτώση της παραγωγής. Η ανακοίνωση των προβλέψεων του υπουργείου γεωργίας, είχε ως αποτέλεσμα την ανοδική κίνηση της τιμής του κατεψυγμένου χυμού πορτοκαλιού στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οδηγώντας την στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών- ισοφαρίζοντας αυτό του Μαρτίου του 2012. 

Στην διαπραγμάτευση, ο χυμός με παράδοση τον Μάιο -ο οποίος είναι αυτός με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών- κέρδισε 7% μέσα σε τρεις συνεδριάσεις, φτάνοντας τα 1,76 δολάρια ανά λίβρα. 

Η αύξηση της τιμής τροφοδοτείται και από την ξηρασία που έχει πλήξει τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην Βραζιλία, αλλά οι αναλυτές της αγοράς θέλουν την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου γεωργίας να αποτελεί τον κυριότερο λόγο ανόδου των τιμών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης