Φλέγεται το Κίεβο - Τουλάχιστον 21 νεκροί

Φλέγεται το Κίεβο - Τουλάχιστον 21 νεκροί

«Ντου» των αστυνομικών στο στρατόπεδο των διαδηλωτών στην Πλατεία Ανεξαρτησίας – Χιλιάδες Ουκρανοί δεν εγκαταλείπουν τις θέσεις τους – Εκτιμήσεις για πάνω από 1.000 τραυματίες - Ανένδοτος ο Γιανουκόβιτς στο διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό - Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τη βία στη χώρα


Φλέγεται το Κίεβο - Τουλάχιστον 21 νεκροί
Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στην Ουκρανία. Το Κίεβο φλέγεται και ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 21 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 12 είναι πολίτες και οι 9 αστυνομικοί. Μέχρι στιγμής πάντως το υπουργείο Υγείας έχει επιβεβαιώσει 18 θανάτους.

O εκτιμώμενος αριθμός των τραυματιών είναι μεγαλύτερος από 1.000 άτομα, εκ των οποίων πολλοί βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Η καθηγήτρια ιατρικής Όλγα Μπογκομόλετς χαρακτήρισε «σοκαριστικό» τον ρυθμό με τον οποίο φτάνουν στα νοσοκομεία οι τραυματίες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μιχαήλ στο Κίεβο μετατράπηκε σε… νοσοκομείο, καθώς τα κέντρα υγείας στην πόλη είναι πια ασφυκτικά γεμάτα.

Κλείσιμο
Μεταξύ των τραυματιών είναι και αστυνομικοί, με το υπουργείο Εσωτερικών να κάνει λόγο για 184 τραυματίες αστυνομικούς εκ των οποίων οι 35 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Στο μεταξύ, τις πρώτες του δηλώσεις μετά το ξέσπασμα των αιματηρών ταραχών στο Κίεβο που έχουν κοστίσει τη ζωή, επισήμως, σε τουλάχιστον 18 ανθρώπους- για 22 νεκρούς μιλά ουκρανική εφημερίδα Κίεβ Ποστ -έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς σε μια προφανή προσπάθεια εκτόνωσης της εξαιρετικά δραματικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, η οποία είναι στα πρόθυρα της εμφύλιας σύρραξης.

Ο ουκρανός πρόεδρος τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου, ανέφερε σε διάγγελμά του προς το έθνος ότι «ακόμη δεν είναι πολύ αργά για τον τερματισμό της σύγκρουσης».

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς προέτρεψε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να αποστασιοποιηθούν από τους ακραίους ριζοσπάστες, όπως αναφέρεται στη δήλωσή του, έτσι ώστε να "μπορέσει να συνομιλήσει διαφορετικά μαζί τους".

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε επίσης ότι η αντιπολίτευση έχει «περάσει τη διαχωριστική γραμμή», ελπίζοντας ότι θα έρθει στην εξουσία μέσα από τους "δρόμους" και όπως είπε οι ένοχοι αυτής της εξέλιξης θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

«Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν παραμελήσει την αρχή της δημοκρατίας που ορίζει ότι η εξουσία λαμβάνεται μετά τις εκλογές και όχι στο δρόμο (...) Πέρασαν αυτή τη διαχωριστική γραμμή καλώντας τους πολίτες να πάρουν τα όπλα» , δήλωσε ο πρόεδρος στο διάγγελμά του και ενώ η επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας ήταν σε εξέλιξη κατά των διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου.

.«Πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση του νόμου και οι δράστες θα εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς.


Την ίδια ώρα, «δυστυχώς, δεν έχω φέρει τίποτα καλό από τις συνομιλίες» δήλωσε στην ιστοσελίδα Ukrainska Pravda ο εκ των επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον Βιτάλι Κλίτσκο, ο Ουκρανός πρόεδρος αρνείται να σταματήσει την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου και απαιτεί να εγκαταλείψουν οι αντικαθεστωτικοί την πλατεία της Ανεξαρτησίας. «Ο πρόεδρος είπε ότι η μόνη λύση είναι να εκκενωθεί η Μαϊντάν και όλοι να πάνε στα σπίτια τους», ανέφερε ο ίδιος, τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Hromadske.

Η βία έχει ξεφύγει στην Ουκρανία και οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου προκαλούν σοκ, την ώρα που εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Τόσο οι διαδηλωτές όσο και οι αστυνομικές δυνάμεις κατηγορούν αμφότερους για ρίψη σφαιρών και χρήση όπλων. Ωστόσο οι διαδηλωτές εμφανίζονται ανυποχώρητοι, καθώς χιλιάδες παραμένουν στις θέσεις τους. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ τουλάχιστον 25.000 Ουκρανοί, παρά τις ταραχές και τη βία, δεν εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, ενώ νωρίτερα όλοι μαζί τραγουδούσαν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας τον εθνικό τους ύμνο.

(Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Μιχαήλ στο Κίεβο μετατράπηκε σε νοσοκομείο)




Φωτιές υψώνονται παντού. Καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και ό,τι άλλο έβρισκαν προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απαντούσαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης, δακρυγόνα και αντλίες νερού. Παράλληλα, ισχυρές εκρήξεις ακούγονται διαρκώς. Όπως μεταδίδουν πάντως τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν καταφέρει να απωθήσουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές από ένα τμήμα της κεντρικής πλατείας του Κιέβου.

Εικόνα που μετέδωσε και το Asociated Press και δείχνει έναν άνδρα να έχει πάρει στην κυριολεξία φωτιά έχει προκαλέσει οργή στο Διαδίκτυο.







Κατά την κορύφωση των συγκρούσεων διαδηλωτών-αστυνομίας πυρκαγιά ξέσπασε και στο κτίριο που χρησιμοποιούν ως έδρα τους οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν τμήματα του 9οροφου κτιρίου να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες και πυκνός καπνός να βγαίνει από τα παράθυρα.

Οι επικεφαλής των διαδηλωτών κάλεσαν τους αντικαθεστωτικούς που βρίσκονται στην πλατεία της Ανεξαρτησίας να βοηθήσουν ώστε να σώσουν τους ανθρώπους που πιθανώς να χρειάζονται βοήθεια για να ξεφύγουν από το κτίριο του οποίου αρκετά τμήματα έχουν τυλιχτεί στις φλόγες

Οι δρόμοι στην ουκρανική πρωτεύουσα θυμίζουν σκηνικό πολέμου. Η αστυνομία απέστειλε τελεσίγραφο στους διαδηλωτές να δώσουν ένα τέλος στο χάος στις 18:00, προειδοποιώντας πως διαφορετικά θα υποχρεωθεί να επιβάλει την τάξη «με κάθε έννομο μέσο», όπως και έκανε λίγο πριν τις εννέα το βράδυ της Τρίτης, όπου εισέβαλε στο μεγαλύτερο στρατόπεδο των διαδηλωτών στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, η οποία βρίσκεται κοντά στο κτίριο του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας.



Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να σπάσουν οδοφράγματα των διαδηλωτών και να προσεγγίσουν την Πλατεία Ανεξαρτησίας από πολλές διευθύνσεις.





Η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι δύο τεθωρακισμένα άρματα μεταφοράς προσωπικού κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Ανεξαρτησίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας με τους διαδηλωτές να εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ εναντίον τους.

Στις εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση διακρίνονταν αστυνομικοί να ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στους διαδηλωτές από τους οποίους τους χωρίζει ένα φλεγόμενο οδόφραγμα από λάστιχα, ξύλα και σκηνές. 

Σημειώνεται ότι λόγω της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στην ουκρανική πρωτεύουσα, αποφασίστηκε ότι τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη.

Παράλληλα, εκτός της πόλης Λβίβ στα δυτικά της χώρας όπου οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της περιφερειακής διοίκησης, στο αρχηγείο της αστυνομίας και σε στρατιωτική μονάδα -όπου κατέσχεσαν όπλα-, επιθέσεις σημειώθηκαν και στη γειτονική πόλη Τέρνοπιλ όπου διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ στο κτίριο του περιφερειακού αρχηγείου της αστυνομίας το οποίο έπιασε φωτιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές ασφαλείας.

Μετά τις συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις και τη ρίψη μολότοφ περίπου 5.000 διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε στρατιωτικά κτίρια, και κατόπιν κινήθηκαν προς τις αποθήκες πυρομαχικών όπου κατέσχεσαν άγνωστο αριθμό οπλισμού.

(Φωτογραφία από το Twitter)


Στο Ιβάνο-Φρανκιβσκ, επίσης στα δυτικά της Ουκρανίας, περίπου 50 διαδηλωτές με κουκούλες εισέβαλαν στην έδρα της περιφερειακής διοίκησης. Οι ουκρανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για την «έφοδο στα δημόσια κτίρια », η οποία προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι και έξι χρόνια, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας.





Ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Αρσένι Γιατσένιουκ, ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς εκεχειρία μέχρι το πρωί, ενώ του είπε χαρακτηριστικά από τα μεγάφωνα να αποσύρει «τα σκυλιά του που πυροβολούν αμάχους».

«Υπάρχουν άνθρωποι εδώ, παιδιά, νέοι και γυναίκες. Δεν ξεκινήσαμε αυτή την αντιπαράθεση . Σας απευθύνω έκκληση να αποσύρετε τα όργανα επιβολής του νόμου πίσω κατά 200 μέτρα. Σταματήστε την αιματοχυσία και κάντε ανακωχή μέχρι το πρωί», είπε.


Να σημειωθεί πως περίπου μία ώρα μετά το πέρας της διορίας, διαδηλωτές ανακατέλαβαν το δημαρχείο του Κιέβου.



Παρέμβαση Μπάιντεν στον Γιανουκόβιτς

Ο Aμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας από τους δρόμους του Κιέβου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας αργά το βράδυ της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Την ώρα που ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, σύμφωνα με πηγές της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε προς τον Γιανουκόβιτς «την σοβαρή ανησυχία του για την κρίση στους δρόμους του Κιέβου». Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν «κάλεσε τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς να αποσύρει τις δυνάμεις της κυβέρνησης και να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση». Η Ουάσινγκτον καταδικάζει τη βία, από όπου και αν προέρχεται , αλλά «η κυβέρνηση, έχει την ευθύνη να ηρεμήσει την κατάσταση» προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας «ο αντιπρόεδρος τόνισε την επείγουσα ανάγκη του άμεσου διαλόγου με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να ανταποκριθεί (η κυβέρνηση ) στα δίκαια αιτήματα των διαδηλωτών και να αναπτυχθούν σοβαρές προτάσεις για πολιτικές μεταρρυθμίσεις».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεσμευμένες στην υποστήριξη των προσπαθειών για την προώθηση μιας ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, κατά τρόπο που θα «αντανακλά τη βούληση και τις προσδοκίες του ουκρανικού λαού». Νωρίτερα την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος είχε ήδη καλέσει απευθείας τον Γιανουκόβιτς να θέσει τέλος στην κλιμάκωση της βίας μετά τις φονικές εξελίξεις στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η χρήση βίας « δεν θα λύσει αυτή την κρίση».
Β. Κλίτσκο: «Ένας αιματοβαμμένος δικτάτορας δολοφονεί τον λαό του»

Νωρίτερα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε από τη Δύση να παρέμβει για να σταματήσει η βία. «Οι αρχές σκόπιμα προκάλεσαν προβοκάτσιες για να διαλύσουν τους διαδηλωτές δια της βίας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του στην οποία κατηγορεί τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι έχει εξαπολύσει «πόλεμο ενάντια στον ίδιο του το λαό» και εξελίσσεται σε «αιματοβαμμένο πρόεδρο».

Ο Κλίτσκο υποστήριξε ότι η επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν) συνιστά «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και κάλεσε τους ηγέτες των δημοκρατικών χωρών να μην παραμένουν απαθείς «ενώ ένας αιματοβαμμένος δικτάτορας δολοφονεί τον λαό του».





Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία κάλεσε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στο Κίεβο να παραμείνουν στα ξενοδοχεία τους ή στα σπίτια τους ώστε να μην εμπλακούν στα βίαια επεισόδια που σημειώνονται στην πόλη, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τη βία στην Ουκρανία

Από τη Μόσχα έως την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι, έως τη Βαρσοβία, οι επικεφαλής της διπλωματίας καταδίκασαν την επιστροφή της βίας στο Κίεβο, με το Βερολίνο να ανακινεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία. η οποία κατά πολλούς είναι στο χείλος του «εμφυλίου πολέμου».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) Αλεξέι Πούσκοφ, η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα του «εμφυλίου πολέμου» και κατηγόρησε τη Δύση ότι είναι υπεύθυνη γι' αυτό. «Πιστεύω ότι η Ουκρανία κινείται στο "πορτοκαλί" σενάριο της κατάληψης της εξουσίας μέσα από το χάος και την αυθαιρεσία », είπε, αναφερόμενος στην Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004 που οδήγησε στην άνοδο φιλοδυτικής κυβέρνησης. «Νομίζω ότι είναι η Δύση και οι πολιτικοί της που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό, ασκώντας συνεχώς πιέσεις στις ουκρανικές αρχές να μην αποκαταστήσουν την τάξη στη χώρα και να αφήσουν τις ριζοσπαστικές ακραίες οργανώσεις να οδηγήσουν τη χώρα σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου» ανέφερε ο Πούτσκοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Το Βερολίνο, εν τω μεταξύ, απείλησε την Ουκρανία με πιθανές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όποιος είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις που οδηγούν σε αιματοχυσία (...) θα πρέπει να αναμένει ότι η Ευρώπη θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στις κυρώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο γάλλος ομόλογός του Λοράντ Φαμπιούς κατήγγειλε την «αδιάκριτη χρήση βίας στο Κίεβο», καλώντας όλες τις πλευρές «να (...) επαναλάβουν αμέσως την πορεία του διαλόγου». Παρόμοια έκκληση έκανε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν κάλεσε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στο Κίεβο, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση «να επαναλάβουν τον ουσιαστικό διάλογο» για να αποφευχθεί η «περαιτέρω βία». Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον που τις τελευταίες εβδομάδες είχε κάνει πολλά ταξίδια στο Κίεβο, είπε ότι «ανησυχεί πολύ» για την «κλιμάκωση της βίας», καλώντας τους «πολιτικούς ηγέτες να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη λύση της πολιτικής κρίσης».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ προτείνει και πάλι βοήθεια της Βαρσοβίας για έξοδο από την κρίση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ουκρανία απειλείται με «εμφύλιο πόλεμο σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα», με συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης