Έρευνα: Η κρίση χτυπάει στην καρδιά, τις γυναίκες, τους νέους και τους ανασφάλιστους

Έρευνα: Η κρίση χτυπάει στην καρδιά, τις γυναίκες, τους νέους και τους ανασφάλιστους

Τι έδειξε η επιστημονική μελέτη της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου "Ελπίς". 86,5% περισσότερες γυναίκες έπαθαν έμφραγμα!

Έρευνα: Η κρίση χτυπάει στην καρδιά, τις γυναίκες, τους νέους και τους ανασφάλιστους

Η οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια “χτυπάει” στην καρδιά τους πολίτες. Επιστημονική έρευνα της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου “ΕΛΠΙΣ” στην Αθήνα έδειξε μεγάλη αύξηση των εμφραγμάτων ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες, τις γυναίκες και τους ανασφάλιστους.

Οι επιστήμονες της κλινικής μελέτησαν δύο χρονικές περίοδοι αναφορικά με την επίπτωση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου στους ασθενείς που εισήχθησαν στην καρδιολογική κλινική του ΕΛΠΙΣ τα τελευταία 10 έτη. Η πρώτη χρονική περίοδος αφορά την πενταετία 1-1-2003 έως και 31-12-2007 η οποία ορίστηκε ως “πενταετία προ κρίσης” ενώ η δεύτερη αφορά το διάστημα 1-1-2008 έως και 31-8-2012 το οποίο ορίστηκε ως “πενταετία της κρίσης”. Ως χρονική έναρξη της κρίσης επελέγη το έτος 2008, καθώς τότε παρουσιάστηκε μείωση στο εθνικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν , η οποία εξακολουθεί να υφίσταται και συνοδεύεται από σταδιακή αύξηση του ποσοστού ανεργίας.

Κλείσιμο

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι ο αριθμός των εισαγωγών για έμφραγμα παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά την πενταετία της κρίσης και στα δύο φύλα συγκριτικά με την πενταετία προ της κρίσης. Η αύξηση αυτή ήταν σαφώς μεγαλύτερη για το γυναικείο φύλο που έφθασε στο 86,5%! Στους άντρες η αύξηση ήταν 28,2%. Επίσης, αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των ασθενών ηλικίας κάτω των 45 ετών (αύξηση 74,5%) τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες με τις τελευταίες να κατέχουν τα πρωτεία και στις μικρές ηλικίες.

Αυτό που είναι ακόμη πιο σημαντικό είναι η αύξηση συνολικά των ανασφάλιστων ασθενών που υπέστησαν έμφραγμα (αύξηση 126,5%) την περίοδο της κρίσης (κυρίως στο αντρικό φύλο) ενώ τέλος παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των εμφραγμάτων σε άντρες και γυναίκες που δεν έφεραν κανένα παράγοντα κινδύνου (αύξηση 54,5%). Συνολικά οι εισαγωγές στην συγκεκριμένη κλινική αυξήθηκε κατά 12,8% την πενταετία της κρίσης.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ολική θνησιμότητα αυξάνει κατά τις περιόδους κοινωνικών κρίσεων, όπως πόλεμοι, φυσικές καταστροφές ή τρομοκρατικές επιθέσεις. Η έλευση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το φθινόπωρο του 2008 οδήγησε στον περαιτέρω εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας, αφού το έλλειμμα άλλα και το χρέος αυξήθηκαν με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς. Η οικονομική κρίση και οι συνέπειες αυτής όπως η ανεργία, η μείωση μισθών και η επακόλουθη έκπτωση του επιπέδου διαβίωσης επηρεάζουν την καρδιαγγειακή θνησιμότητα, όπως έχει φανεί από μελέτες σε άλλους πληθυσμούς. Η μελέτη της επίπτωσης του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου κατά την περίοδο της ελληνική οικονομικής κρίσης, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται από τα δεδομένα ενός κεντρικού νοσοκομείου των Αθηνών, αποκτά έντονο κοινωνικό και επιστημονικό ενδιαφέρον. Παρόμοιες μελέτες και σε άλλους πληθυσμούς της ελληνικής περιφέρειας θα συνδράμουν σημαντικά στην αξιολόγηση της επίπτωσης της οικονομικής κρίσης στην καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου “Ελπίς” , η οποία πραγματοποίησε την έρευνα βελτίωσε τελευταία τις υποδομές της σε νέο υπερσύγχρονο κτίριο και αναβαθμίστηκε με τη μονάδα εντατικής θεραπείας εμφραγμάτων.

Συντονιστής - διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος και
πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου και του παθολογικού τομέα είναι ο δόκτωρ Αθανάσιος Τρίκας, και το επιστημονικό δυναμικό αποτελείται από 10 ειδικευμένους και 9 ειδικευόμενους καρδιολόγους,ενώ την προσπάθεια υποστηρίζουν 25 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες και 3 τεχνολόγοι του αιμοδυναμικού εργαστηρίο. ( Στην φωτογραφία το επιστημονικό δυναμικό της κλινικής που πραγματοποίησε την έρευνα)

Συνολικάη μονάδα  περιλαμβάνει 21 κρεβάτια, μονάδα εντατικής θεραπείας εμφραγμάτων με 6 κρεβάτια, σύγχρονο αιμοδυναμικό εργαστήριο και υπομονάδα φροντίδας αγγειοπλαστικών με 3 κρεβάτια.
Επίσης έχει τμήματα-ιατρεία:

- Τακτικό Καρδιολογικό Ιατρείο, τρεις φορές την εβδομάδα.

- Επείγον Καρδιολογικό Ιατρείο (γενική εφημερία όπως τα άλλα νοσοκομεία ανά τετραήμερο και ενδιάμεσα το πρωί από 8.00 πμ-14.30 μμ),

- Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας (μία φορά την εβδομάδα),

- Αντιυπερτασικό Ιατρείο (μία φορά την εβδομάδα),

- Πλήρες Υπερηχογραφικό Εργαστήριο (Triplex καρδιάς, Διοισοφάγειο echo-, stress-echo, 3D υπερηχοκαρδιογρά-φημα),

- Αντιυπερτασικό Ιατρείο (μία φορά την εβδομάδα),

- Δοκιμασία κόπωσης,

- Holter 24ώρου καταγραφής καρδιακoύ ρυθμού και αρ-τηριακής πίεσης


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης