Οι αεροπορικές εταιρείες ποντάρουν στον ελληνικό τουρισμό

Οι αεροπορικές εταιρείες ποντάρουν στον ελληνικό τουρισμό

Αυξάνουν τις συχνότητες των δρομολογίων τους και προσθέτουν νέους προορισμούς - Ελπίδες για διψήφιο αριθμό αύξησης των αφίξεων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» - Αυξημένες από 11% έως και 16% φέτος οι αφίξεις από Βρετανία και Γερμανία

Οι αεροπορικές εταιρείες ποντάρουν στον ελληνικό τουρισμό
Με το αεροδρόμιο της Αθήνας να οδηγεί τον χορό των επιδόσεων και φέτος, οι αεροπορικές εταιρείες φαίνεται ότι ποντάρουν από νωρίς σε μία ακόμη δυνατή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, υπό την προϋπόθεση -πάντα- ότι θα προστατευτεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό λόγω του ανοιχτού μετώπου της κρίσης του Προσφυγικού.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει με βάση τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό από τις εταιρείες για την επερχόμενη θερινή σεζόν και τις προσθήκες των νέων δρομολογίων, τα οποία μάλιστα ξεκινούν σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες, τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου. Ετσι, στο αεροδρόμιο της Αθήνας για φέτος προσθέτουν νέους προορισμούς η Aegean και η Blue Air, ενώ άλλες εταιρείες, όπως οι Ryanair, Alitalia, United Airlines, KLM, Emirates κ.ά., επεκτείνουν το δίκτυό τους ή αυξάνουν τις συχνότητες των δρομολογίων τους. Στα περιφερειακά αεροδρόμια η εικόνα είναι διαφορετική και κινείται σε δύο ταχύτητες: η μεν πρώτη αφορά την αύξηση στα δρομολόγια εσωτερικού, ενώ η δεύτερη παραπέμπει σε ελαφρά μείωση των προβλεπόμενων αφίξεων από το εξωτερικό. Μάλιστα η αύξηση στις πτήσεις εσωτερικού είναι εντυπωσιακή, αφού έφτασε στο 46%, καθώς για το 2016 οι προγραμματισμένες θέσεις ανέρχονται σε 3,5 εκατομμύρια, δηλαδή 1,1 εκατομμύριο επιπλέον σε σχέση με τα 2,4 εκατομμύρια των θέσεων που είχαν προγραμματιστεί αυτή την εποχή πέρυσι.

Οσον αφορά τις προγραμματισμένες αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό, στα περιφερειακά αεροδρόμια τη διαφορά του προσήμου κάνουν η Ρωσία και η Ουκρανία. Για φέτος, λοιπόν, παρατηρείται, με βάση τα μέχρι στιγμής συγκρίσιμα στοιχεία, μείωση των προγραμματισμένων αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό σε ποσοστό 5% ή στις 14,6 εκατομμύρια αεροπορικές θέσεις από 15,4 εκατομμύρια πέρυσι. Μη συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, για τις οποίες παραμένει το ερώτημα πώς θα κινηθούν τη φετινή χρονιά μετά τη βουτιά των αφίξεων του 2015, οι προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια γυρνούν σε θετικό πρόσημο, από τα 13,29 εκατομμύρια που προβλέπονταν πέρυσι στα 13,6 εκατομμύρια φέτος, ήτοι 324.000 θέσεις παραπάνω.

Τα αεροδρόμια για τα οποία υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία και για το 2015, με βάση την επεξεργασία που έχει κάνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και το SETE Intelligence, είναι η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, το Ακτιο, η Ρόδος, η Κως, η Μύκονος, η Σαντορίνη, ο Αραξος, η Καλαμάτα, η Σάμος, η Σκιάθος και η Καβάλα. Αν ληφθούν υπόψη και τα επτά αεροδρόμια για τα οποία δεν υπάρχουν συγκριτικά νούμερα (Κάρπαθος, Μυτιλήνη, Βόλος, Λήμνος, Χίος, Σητεία, Κύθηρα), οι προγραμματισμένες θέσεις για φέτος ανεβαίνουν στα 14,87 εκατομμύρια.

Κλείσιμο
Το αεροδρόμιο της Αθήνας

Στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας oι προγραμματισμένες θέσεις για το 2016 παραπέμπουν σε μονοψήφια αύξηση σε σύγκριση με την ίδια εποχή πέρυσι. Οσον αφορά τις επιδόσεις, αν και είναι νωρίς ακόμη για προβλέψεις, ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι και φέτος το «Ελευθέριος Βενιζέλος» μπορεί να κλείσει με διψήφιο ποσοστό αύξησης, ειδικά αν δεν πληγεί η εικόνα της Αθήνας ως προορισμού λόγω του Προσφυγικού.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης