Ελληνες διοργανώνουν τώρα καλλιστεία και στο βόρειο Ιράκ

Ελληνες διοργανώνουν τώρα καλλιστεία και στο βόρειο Ιράκ

Πώς το ελληνικό δαιμόνιο διαμορφώνει ακόμη και πρότυπα ομορφιάς στο «νέο Ντουμπάι» της Μέσης Ανατολής

Ισόβια στον Αυστραλό παιδοκτόνο Ρόμπερτ Φάρκουασον
Ελληνες διοργανώνουν τώρα καλλιστεία και στο βόρειο Ιράκ
Ονομάζεται Ερμπίλ και είναι μια τεχνητή πόλη που αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, κινούμενη αντίθετα στο ρεύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων που πλήττουν τις περισσότερες περιοχές και στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση βάζοντας εμπόδια στην ανάπτυξη. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Ιράκ και θεωρείται κάτι σαν πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν.

Η αυτονομία του συγκεκριμένου τμήματος αναγνωρίζεται από το Ιράκ και τα Ηνωμένα Εθνη βάσει του ιρακινού συντάγματος. Αριθμεί 2,5 εκατομμύρια κατοίκους και στο Ερμπίλ αυτή τη στιγμή ανακαλύπτουν διέξοδο από την κρίση δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και απλοί εργαζόμενοι, από διαφημιστές μέχρι μηχανικοί και ανειδίκευτοι εργάτες που ταξιδεύουν αρχικά με αναγνωριστικές προθέσεις, και στην πορεία πείθονται ότι μπορούν να επενδύσουν σε χρήμα και προσωπική εργασία.

Κλείσιμο
 Το Κουρδιστάν στο σύνολό του, μαζί με τις περιοχές της Τουρκίας, του Ιράν και του Ιράκ, είναι μία ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10%, ο οποίος μάλιστα αναμένεται να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα για τα επόμενα 5-10 χρόνια. Η πρωτεύουσα του ιρακινού τμήματος, το Ερμπίλ, φαντάζει ως όαση μέσα στην έρημο κι αυτό δεν απέχει από την πραγμα­τικότητα. Εκεί όπου μέχρι το 2005 δεν υπήρχε τίποτα παρά μόνο αχανείς αμμώδεις εκτάσεις, μέσα σε οκτώ χρόνια ανοικοδομήθηκε και σήμερα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα κοσμοπολίτικα μέρη και εμπορικά κέντρα της Μέσης Ανατολής.

 Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, τεχνητά πάρκα και πολυτελή εμπορικά κέντρα χτίζονται αυτή τη στιγμή και το Ερμπίλ χωρίς δόση υπερβολής θυμίζει κάτι από Ντουμπάι στις αρχές της ανάπτυξής του. Η συγκεκριμένη περιοχή του Κουρδιστάν έχει ήδη προσελκύσει πολλές ελληνικές εταιρείες, με ολοένα αυξανόμενη παρουσία των ελληνικών προϊόντων εκεί. Αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως στους τομείς των κατασκευών και της μεταποίησης, έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις για μεγάλα έργα στο Ιράκ. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η ανάθεση έργου, αξίας πάνω από 1 δισ., στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ, για την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου στην περιοχή Αλ Ανμπάρ.

Κουρδικά καλλιστεία made in Greece

Η εισβολή των Ελλήνων στο βόρειο κομμάτι του Ιράκ είναι τόσο ισχυρή που ακόμα και τα κουρδικά καλλιστεία διοργανώθηκαν χάρη στη συμβολή συμπατριωτών μας. Ακούγεται περίεργο, όμως όταν έφτασε η στιγμή να γίνει για δεύτερη φορά στην ιστορία της χώρας ένας εθνικός διαγωνισμός ομορφιάς, οι Κούρδοι που ζουν στο Ιράκ ζήτησαν από τους Ελληνες να προσφέρουν το know how.

Η ιδιοκτήτρια της διαφημιστικής WCA Productions, κυρία Βίκυ Νικολάου, ήταν το πρόσωπο που συνέβαλε ώστε ο διαγωνισμός να αποκτήσει ευρωπαϊκό χαρακτήρα, έστω και αν οι διαγωνιζόμενες δεν εμφανίστηκαν στη σκηνή με τα μαγιό τους, όπως συνηθίζεται. «Και ευτυχώς που δεν τα φόρεσαν», λέει η Ελληνίδα σύμβουλος των κουρδικών καλλιστείων και πρώτη Ελληνίδα που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο βόρειο Ιράκ, για να προσθέσει ότι «αν και η εκδήλωση έγινε στην Ανκάουα μέσα στο Ερμπίλ, εκεί όπου ζουν χριστιανοί και τα πράγματα είναι κάπως πιο ελεύθερα, τα ταμπού της αραβικής κουλτούρας είναι σχεδόν αδύνατον να ξεπεραστούν». Στον διαγωνισμό δεν συμμετείχαν ντόπιες, αλλά Κούρδισσες που έχουν μεγαλώσει στην Ευρώπη. «Οτιδήποτε γίνεται εδώ έχει πατριωτικό χαρακτήρα», θα εξηγήσει η κυρία Νικολάου, τονίζοντας ότι «επιθυμία τους ήταν να βγάλουν μια εκπρόσωπο του έθνους τους που θα συμμετάσχει σε άλλους διαγωνισμούς ομορφιάς της Μέσης Ανατολής». Για την ιστορία, τη στέψη της Μις Κουρδιστάν έκανε η Σταρ Πελοπόννησος 2012, Ναταλία Λιαλιάτση.

Αντίδοτο στην κρίση

Τον παλιό καλό καιρό η διαφημιστική εταιρεία της κυρίας Νικολάου συνεργαζόταν με μεγάλους εκδοτικούς ομίλους και τους περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς. Οταν όμως ήρθε η κρίση και η αγορά κατέρρευσε, τότε κλήθηκε να πάρει την πιο γρήγορη και σημαντική απόφαση για το επαγγελματικό της μέλλον. Εχει περάσει ένας χρόνος από τότε και δεν φαίνεται να έχει μετανιώσει για την απόφασή της. «Μπορεί να είναι δύσκολα, να συμβαίνουν διάφορα, όμως εδώ, αν προσφέρεις σκληρή δουλειά και δείξεις σεβασμό, θα πετύχεις. Θα επιμείνω γιατί βλέπω ότι οι κόποι μου ανταμείβονται», τονίζει, ενώ συγχρόνως προειδοποιεί: «Οσοι πιστεύουν ότι εδώ θα βρουν ένα νέο Ελντοράντο, καλύτερα να το ξανασκεφτούν».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης