Το «κοράκι» που άρπαξε 350 εκατ. € από την Ελλάδα

Το «κοράκι» που άρπαξε 350 εκατ. € από την Ελλάδα

Αμείλικτος, ιδιοφυής και υπερόπτης, ο πολυεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του hedge fund Dart Capital ζει σε ένα πολυτελές Ferretti στα Νησιά Κέιμαν και τζογάρει ασύστολα πάνω σε χρεοκοπημένες χώρες με deals που του αποδίδουν εκατομμύρια μέσα σε λίγους μήνες. Τελευταίο θύμα του, η χρεοκοπημένη Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχει βγάλει πάνω στις πλάτες μας 350 εκατ. ευρώ και συνεχίζει ακάθεκτος...

Το «κοράκι» που άρπαξε 350 εκατ. € από την Ελλάδα
Αμείλικτος, ιδιοφυής και υπερόπτης, ο πολυεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του hedge fund Dart Capital ζει σε ένα πολυτελές Ferretti στα Νησιά Κέιμαν και τζογάρει ασύστολα πάνω σε χρεοκοπημένες χώρες με deals που του αποδίδουν εκατομμύρια μέσα σε λίγους μήνες.Τελευταίο θύμα του, η χρεοκοπημένη Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχει βγάλει πάνω στις πλάτες μας 350 εκατ. ευρώ και συνεχίζει ακάθεκτος...

Ο 60χρονος Αμερικανός Κένεθ Νταρτ είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει το ρίσκο, αλλά δεν του πολυαρέσει η φασαρία γύρω από τη ζωή του. Οσοι τον ξέρουν λένε ότι είναι αμείλικτος, ιδιοφυής, πνευματώδης, με σαρκασμό και υπεροψία που σπάει κόκαλα. Η αγαπημένη του φράση είναι αυτή που είχε πει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι: «Ακούω πολλή φασαρία στον διάδρομο, αλλά δεν βλέπω κανέναν να μπαίνει στο δωμάτιο». Τι εννοεί; Οτι όλες οι χρεοκοπημένες χώρες κάνουν φασαρία, αλλά στο τέλος όλες πληρώνουν. O πολυεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του hedge fund Dart Capital ζει στα Νησιά Κέιμαν, σε ένα πολυτελές σκάφος Ferretti 100 μέτρων, και είναι ίσως ο μεγαλύτερος τζογαδόρος στον κόσμο. Η δουλειά του είναι να ποντάρει στις χρεοκοπίες χωρών όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ελλάδα. Κατά τη συνήθη τακτική του πόνταρε στη χρεοκοπία της χώρας και κέρδισε πολλά. Αλλωστε πολύ συχνά λέει ότι στην πολιτική ισχύει ο πολύ σκληρός νόμος της επιβίωσης, δηλαδή του ισχυροτέρου...

Τον Μάιο του 2012 η Ελλάδα τού κατέβαλε 400 εκατ. ευρώ και στις 23 Δεκεμβρίου θα του πληρώσουμε άλλα 250 εκατομμύρια. Οχι άσχημα για μια επένδυση που κόστισε λιγότερο από 300 εκατ. ευρώ και κέρδισε μέσα σε λίγους μήνες 350 εκατoμμύρια! «Η Ελλάδα έκοψε το τσεκ στο όνομα των αδελφών Νταρτ. Ηταν ένα τυχερό deal. H δουλειά με το πρώτο ομόλογο -του Μαΐου- που πληρώθηκε κράτησε κοντά στους 6 μήνες - και μάλιστα χωρίς να προσφύγουν στα δικαστήρια. Piece of cake», λένε κορυφαία τραπεζικά στελέχη του Λονδίνου.

ΤΟ DEAL ΜΕ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΟΣΕ
Τι έκανε και κέρδισε τόσο πολλά; Κάτι πολύ έξυπνο. Αγόρασε ομόλογα του ΟΣΕ των οποίων οι τιμές είχαν καταρρεύσει πριν από έναν χρόνο, δηλαδή πριν από το πρώτο «κούρεμα», σε πολύ χαμηλές τιμές. Αυτά φυσικά ήταν εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο, είχαν ρήτρα αλλοδαπού δικαίου (Αγγλικού κ.λπ.) και τα κράτησε στο χαρτοφυλάκιό του. Φυσικά δεν μπήκε σε κανένα «κούρεμα», πα­ρά τις τότε απειλές. Η τακτική σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν δεν πλήρωνε η Ελλάδα, θα ήταν να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια και ύστερα από μερικά χρόνια θα δικαιωνόταν. Ταυτόχρονα, θα είχε το δικαίωμα να κατάσχει περιουσία της χώρας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Κλείσιμο
Το ίδιο ακριβώς έκανε με την Αργεντινή: αγόρασε μαζί με άλλο ένα hedge fund, το Elliot Capital, χρέος της Αργεντινής ύψους 1 δισ. δολαρίων μόνο 300 εκατ. δολάρια λίγο προτού η χώρα καταρρεύσει.

Πριν από λίγο καιρό η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Κίρχνερ αρνήθηκε να τους πληρώσει κάποια ομόλογα που έληξαν και κατόπιν τούτου τα δύο hedge funds προχώρησαν σε κίνηση ματ. Οι δικηγόροι τους δέσμευσαν ένα εκπαιδευτικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής που βρισκόταν σε ειρηνευτική αποστολή στην Γκάνα. Οι δύο εταιρείες είχαν στην κατοχή τους ομόλογα αξίας 370 εκατ. δολαρίων, τα οποία δεν αποπληρώθηκαν ποτέ μετά την πτώχευση της χώρας πριν από περίπου 10 χρόνια και τώρα εξηγούν ότι θα αποδεσμεύσουν το σκάφος αν καταβληθεί ποσό 20 εκατ. δολαρίων.

ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΗΣ, ΦΟΡΟΦΥΓΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ
Ο Νταρτ θεωρείται κοσμοπολίτης. Γεννήθηκε στις ΗΠΑ και η οικογένειά του είχε μια μεγάλη βιομηχανία φελιζόλ. Ομως κάποια στιγμή αρνήθηκε να πληρώσει φόρους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και έτσι η αμερικανική εφορία τον κυνήγησε. Εφυγε από τις ΗΠΑ και πήγε στα Νησιά Κέιμαν αγοράζοντας ένα θηριώδες σκάφος Ferretti, μέσα στο οποίο ζει και εργάζεται. Εκεί ίδρυσε το Dart, ένα fund που απασχολεί 500 ανθρώπους. Θεωρείται φιλάνθρωπος, έχει ιδρύσει το Dart Foundation και το 2011 δώρισε στα Νησιά Κέιμαν περίπου 3,5 εκατ. δολάρια.

«Τα hedge funds ξέρουν να χρησιμοποιούν σκληρές τακτικές για να βγάζουν λεφτά. Είναι η δουλειά τους να τζογάρουν και κερδίζουν πολλά εκατομμύρια σε bonus όταν κερδίζουν», λένε στο City του Λονδίνου για τις επικίνδυνες τακτικές που ακολουθούν οι «καρχαρίες» των διεθνών αγορών.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ
Οι εταιρείες του Κένεθ Νταρτ είναι διάσημες για τις κινήσεις τους εναντίον των κρατών:

■ Αργεντινή - 2002: Σε συνεργασία με το Elliott Associates φρόντισαν να μηνύσουν την κυβέρνηση της Αργεντινής, ζητώντας ως αποζημίωση για μη αποπληρωμή ομολόγων το ποσό των 2 δισ. δολαρίων.

■ Βραζιλία - 2003: Λίγο πριν από την αναδιάρθρωση των χρεών της Βραζιλίας, ύψους 35 δισ. δολαρίων, ο επιχειρηματίας αγόρασε ομόλογα ύψους 1 δισ. δολαρίων στο 1/4 της αξίας τους. Η αναδιάρθρωση προχώρησε, όμως η εταιρεία του Νταρτ δεν συμμετείχε και κατ’ επέκταση μήνυσε τη Βραζιλία. Δικαστήριο του Μανχάταν τον δικαίωσε και η χώρα αποζημίωσε την Dart με το ποσό των 600 εκατ. δολαρίων. Ετσι, ο μεγαλοεπιχειρηματίας αποκόμισε κέρδος 350 εκατ. δολαρίων.
 
■ Ελλάδα - 2011: Η περίπτωση της Ελλάδας ήταν ακόμα πιο εύκολη, καθώς δεν χρειάστηκε καν να προσφύγει σε αλλοδαπά δικαστήρια. Το hedge fund του Αμερικανού πολυεκατομμυριούχου φέρεται να κατέχει και σημαντικό ποσοστό από τα υπόλοιπα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία του PSI. Η επόμενη μάχη μεταξύ της Ελλάδας και των «ανταρτών» ομολογιούχων αναμένεται να συνεχιστεί σε έναν χρόνο, καθώς τότε λήγει το επόμενο ομόλογο. Το μεγάλο διακύβευμά της είναι αν η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει να πληρώσει και τους επόμενους ομολογιούχους. Ωστόσο, αν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της αποφασίσουν να αποπληρώσουν στο ακέραιο αυτά τα ομόλογα, θα δημιουργήσουν κίνητρο για τους μελλοντικούς ομολογιούχους να μη δεχτούν «κούρεμα» στην αξία των τίτλων τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης