Μάρκ Κλάτενμπεργκ: Ένας «ροκ σταρ» στην ελληνική αρχιδιαιτησία

Μάρκ Κλάτενμπεργκ: Ένας «ροκ σταρ» στην ελληνική αρχιδιαιτησία

Ο συγχωριανός του Mr Bean έχει μεγάλη καριέρα, αλλά και πολλά προσωπικά σκάνδαλα στο ιστορικό του - Θα αμείβεται με περίπου €270.000 και ελπίζει να μακροημερεύσει στο ελληνικό πρωτάθλημα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
klatenberg-arthrou
Μαρκ Κλάτενμπεργκ: Ο... ροκ σταρ και συγχωριανός του Mr Bean θα είναι ο νέος αρχιδιαιτητής στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μια καριέρα γεμάτη επιτυχίες, αλλά και πασπαλισμένη με αρκετές... σκοτεινές πτυχές, όπως κατηγορίες για ρατσιστική ή ειρωνική συμπεριφορά, περίεργες οικονομικές συνδιαλλαγές και, φυσικά, πολλά λάθη.

Εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Μια ζωή σαν παραμύθι με ένα διαζύγιο, ένα ερωτικό σκάνδαλο, μετακομίσεις στη Σαουδική Αραβία, στην Κίνα και εσχάτως στην Ελλάδα. Ολα τα παραπάνω θα μπορούσαν να συνθέτουν το παζλ της ζωής ενός ροκ σταρ, ωστόσο αφορούν τον αξιότιμο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, τον άνθρωπο που επέλεξαν Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ για να αναλάβει την προεδρία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ) και απομένει να επικυρωθεί αυτή η ομόφωνη απόφαση των Big 4 (γεγονός που σπάνια συμβαίνει στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου) από την ΕΠΟ. Ο Κλάτενμπεργκ ήρθε στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη και αποχώρησε την Πέμπτη χωρίς να έχει υπογράψει το συμβόλαιό του με την ΕΠΟ, καθώς προέκυψαν κάποια ζητήματα οικονομικής φύσης, τα οποία όμως δεν αποτελούν κίνδυνο για τη συμφωνία. Ο Αγγλος θα αμείβεται με ένα ποσό κοντά στις 270.000 ευρώ, ενώ θα έχει δύο βοηθούς δικής του επιλογής (ο ένας θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το VAR), με τις διεθνείς ομοσπονδίες (FIFA, UEFA) να αναλαμβάνουν να καλύψουν το 50% των αμοιβών τους.

Από τα μέρη του MR Bean

Το να μεγαλώνεις στο Κόνσετ στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα, καθώς με την κατάρρευση της χαλυβουργίας η ανεργία χτύπησε κόκκινο - τα επίσημα στοιχεία ανέφεραν ότι το 37% των κατοίκων (τρεις φορές μεγαλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο) ήταν χωρίς δουλειά και ζούσε με τα λεφτά της Πρόνοιας! Ωστόσο οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είχαν και έναν λόγο για να χαμογελούν και να υπερηφανεύονται για τον τόπο τους, και αυτός δεν ήταν άλλος από τον Ρόουαν Ατκινσον. Ο διάσημος Αγγλος κωμικός, στερνοπαίδι μιας αγροτικής οικογένειας από το Κόνσετ, άφησε την προοπτική μιας ακαδημαϊκής καριέρας (απόφοιτος από την σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών της Οξφόρδης) για να σκορπίσει το γέλιο σε όλο τον κόσμο (κυρίως μέσα από τον αξιαγάπητο Μr Bean). Ωστόσο, δίπλα στη διαχρονική λάμψη του Ατκινσον ήρθε να προστεθεί σιγά-σιγά (από το Millennium και μετά) κι αυτή του Μαρκ Κλάτενμπεργκ, ο οποίος αφού αντιλήφθηκε νωρίς ότι το όνειρό του να γίνει ποδοσφαιριστής στην αγαπημένη του Νιούκαστλ θα... έμενε όνειρο, αποφάσισε να στραφεί στη διαιτησία. Από τα 15 του παρακολουθούσε σεμινάρια, στα 18 του έγινε βοηθός διαιτητή στην τοπική ένωση (Northern League) και χρόνο με τον χρόνο ανέβαινε τις κατηγορίες, για να φτάσει το 2000 (σε ηλικία 25 ετών) να συμπεριληφθεί στη λίστα της Championship (Β’ Εθνική) και τέσσερα χρόνια αργότερα (2004) να πάρει προαγωγή για τη λίστα των επίλεκτων διαιτητών της Premier League.
F2-066_DPPI_40216452_158
Στην Premier League παρέμεινε για 13 ολόκληρα χρόνια φτάνοντας στο απόγειο της δόξας του το 2016, όταν διαιτήτευσε διαδοχικά τους τελικούς του Κυπέλλου Αγγλίας, του Champions League και του Euro
Κλείσιμο

Εκεί όπου παρέμεινε για 13 ολόκληρα χρόνια φτάνοντας στο απόγειο της δόξας του το 2016, όταν διαιτήτευσε διαδοχικά τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Κρίσταλ Πάλας 2-1), τον τελικό του Champions League (Ρεάλ Μαδρίτης - Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1, 4-2 στα πέναλτι) και τον τελικό του Euro (Γαλλία - Πορτογαλία 0-1). Oντας εκείνη την εποχή ο κορυφαίος διαιτητής στη Βρετανία, προκάλεσε τεράστιο σοκ λίγους μήνες αργότερα (στις Φεβρουαρίου 2017) όταν ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Premier League για να μετακομίσει στη Σαουδική Αραβία αναλαμβάνοντας το πόστο του υπευθύνου διαιτησίας, αλλά σφυρίζοντας παράλληλα και στα παιχνίδια που ο ίδιος επέλεγε. Στις 24 Ιανουαρίου 2018 η αναμέτρηση Αλ Φάιχα - Αλ Φατέχ για τη φάση των «16» του Κυπέλλου του Βασιλιά οδηγήθηκε στην παράταση και στο 5ο λεπτό του έξτρα χρόνου ο Κλάτενμπεργκ διέκοψε προσωρινά τον αγώνα. Ο λόγος; Ηταν η ώρα της βραδινής προσευχής και οι μουεζίνηδες καλούσαν τους πιστούς να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Η κίνηση αυτή τον μετέτρεψε σε λαϊκό ήρωα στη χώρα, αλλά και του απέφερε γενικά μεγάλο σεβασμό σε όλη τη μουσουλμανική κοινότητα. Στο Ριάντ παρέμεινε για 18 μήνες και λίγο πριν εκπνεύσει το συμβόλαιό του έκανε μια νέα αλλαγή, καθώς πήρε μεταγραφή για το πρωτάθλημα της Κίνας. Στην Απω Ανατολή, όμως, έμεινε λιγότερο, καθώς ναι μεν ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού έφερε την αναβολή στην έναρξη του φετινού πρωταθλήματος. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στην άφιξη ξένων υπηκόων ανάγκασε τον Κλάτενμπεργκ να αποφασίσει ότι στα 45 του είχε έρθει η ώρα να κρεμάσει οριστικά τη σφυρίχτρα του και να αναλάβει ρόλο εκτός γηπέδου.

Τα σκάνδαλα

Αλαζόνας, εκκεντρικός, με ένα στυλ που απείχε πολύ από τα στάνταρ των Ευρωπαίων (και ειδικά των Αγγλων) συναδέλφων του, ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ όταν νίκησε τους εσωτερικούς του φόβους και άφησε τον πραγματικό του εαυτό να βγει στο χορτάρι, διέπρεψε πραγματικά φτάνοντας να διαιτητεύσει τους κορυφαίους αγώνες που θα μπορούσε να φανταστεί ένας διαιτητής. Μόνο ο τελικός ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου λείπει από το παλμαρέ του, ωστόσο προφανώς και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι με την αποχώρησή του, το 2017, η Αγγλία για πρώτη φορά (μετά το 1938!) δεν είχε κανέναν διαιτητή στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Μέχρι να φτάσει όμως στην κορυφή ο ηλεκτρολόγος μηχανικός στο επάγγελμα, χρειάστηκε να ξεπεράσει πολλά και μεγάλα εμπόδια, τα οποία για πολλούς θα έμοιαζαν ανυπέρβλητα.

Η ταχύτατη άνοδός του, που τον έφερε στην κορυφαία κατηγορία το 2004, φάνηκε να διακόπτεται άδοξα όταν τον Αύγουστο του 2008 το διοικητικό συμβούλιο της αντίστοιχης Επιτροπής Διαιτησίας της Αγγλικής Ομοσπονδίας τον έθεσε σε διαθεσιμότητα και ενώ είχε οριστεί να διευθύνει το Community Shield μεταξύ της πρωταθλήτριας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Κυπελλούχου Πόρτσμουθ.

Ο λόγος ήταν οι καταγγελίες για οφειλές 60.000 λιρών στον Τζον Χίπγουορθ, συνεταίρο του στην εταιρεία MC Electrical Retail N/E, για τις οποίες αντιμετώπιζε τον κίνδυνο του ισόβιου αποκλεισμού, ωστόσο στην έφεση που κατέθεσε και εκδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2009 η τελική απόφαση ήταν τιμωρία 8 μηνών. Σε αυτό το διάστημα του είχαν κατάσχει και το πολυτελέστατο τζιπ μάρκας BMW το οποίο έχει ως αριθμό πινακίδας το C19TTS, το οποίο αντιστοιχεί στο προσωνύμιό του, «Clatss»!

Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου βρέθηκε και πάλι στα πρωτοσέλιδα, όταν λίγο πριν από την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου της αναμέτρησης Μάντσεστερ Σίτι - Μπόλτον, απευθυνόμενος προς τον τεχνικό της πρώτης Μαρκ Χιουζ, τον άφησε άφωνο λέγοντάς του: «Πώς αντέχεις όλη την εβδομάδα να κάνεις προπονήσεις με παίκτες σαν τον Μπέλαμι;». Είκοσι λεπτά αργότερα ο Γκρεγκ Μπέλαμι αντίκριζε 2η κίτρινη για θέατρο, την οποία μέχρι και ο τεχνικός της Μπόλτον Γκάρι Μέγκσκον χαρακτήρισε «επιεικώς αυστηρή».

Η πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα του πάντως ήρθε το 2012, όταν μετά το τέλος της αναμέτρησης Τσέλσι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που διεξήχθη στις 28 Οκτωβρίου, κατηγορήθηκε ότι εξύβρισε τον Χουάν Μάτα των γηπεδούχων, αλλά κυρίως ότι έκανε ρατσιστική επίθεση στον συμπαίκτη του Τζόνι Ομπι Μίκελ!

Η Τσέλσι εξέδωσε ανακοινώσεις, η ομοσπονδία τον έθεσε ξανά σε διαθεσιμότητα ξεκινώντας έρευνα, ενώ στην υπόθεση ενεπλάκη και η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου μετά από μήνυση του συλλόγου μαύρων δικηγόρων της βρετανικής πρωτεύουσας!

Μόλις 10 ημέρες αργότερα, η ομοσπονδία με ανακοίνωσή της όχι απλώς απάλλαξε τον Κλάτενμπεργκ από οποιαδήποτε κατηγορία, αλλά κάλεσε σε απολογία τον Μίκελ, τον οποίο τιμώρησε με τρεις αγωνιστικές και 60.000 λίρες πρόστιμο.

Την περίοδο όπου το θέμα ήταν σε εξέλιξη ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον βγήκε δημόσια και δήλωσε ότι «ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ δεν είναι ρατσιστής και η Τσέλσι έχει κάνει μεγάλο λάθος», ενώ στο πρώτο ματς που ορίστηκε να διευθύνει στις 28 Νοεμβρίου (Σαουθάμπτον - Νόριτς) έζησε κάτι το μοναδικό, καθώς οι οπαδοί και των δύο ομάδων τον αποθέωσαν κατά την είσοδό του στο γήπεδο!

«Το να ξέρεις ότι είσαι αθώος από μια κατηγορία, η οποία όμως μπορεί να σου καταστρέψει τη ζωή και την καριέρα, είναι πραγματικά τρομακτικό. Ελπίζω κανένας άλλος διαιτητής να μην περάσει κάτι ανάλογο σαν κι αυτό που πέρασα εγώ», είχε δηλώσει μετά την αθώωσή του, όμως αρκετά χρόνια είχε παραδεχτεί: «Για μία εβδομάδα δεν μπορούσα να βγω έξω από το σπίτι. Το μυαλό σου δεν μπορεί να διανοηθεί ότι κατηγορείσαι άδικα για κάτι τόσο σοβαρό, αλλά παράλληλα πρέπει να περιμένεις να προχωρήσουν και οι διαδικασίες. Οταν αθωώθηκα, μου ζήτησαν αμέσως να οριστώ σε αγώνα, αλλά δεν ένιωθα έτοιμος. Για να πω την αλήθεια, είχα σκεφτεί να παραιτηθώ, αλλά το πρόβλημα είναι ότι επί 9 χρόνια ήμουν μόνο διαιτητής και είχα παρατήσει τις όποιες επαγγελματικές ασχολίες είχα πριν. Οταν ηρέμησα, επέστρεψα γιατί είχα και μια οικογένεια να ζήσω και ένα δάνειο να πληρώσω για το σπίτι μου».

Αυτό το σπίτι, ή για να ακριβολογούμε ένα από τα σπίτια του στο Νιούκαστλ, ήταν η αφορμή για να χαλάσει και ο δεύτερος γάμος του. Αλλά με τα προσωπικά του θα ασχοληθούμε παρακάτω, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που πρέπει να αναφερθούν για τα όσα έκανε εντός γηπέδων.
F5-gettyimages-674754216-2048x2048

Η τελευταία του «τιμωρία» από την Επιτροπή Διαιτησίας της Premier League καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2014: έχοντας οριστεί να διαιτητεύσει τον αγώνα Γουέστ Μπρομ - Κρίσταλ Πάλας, παραβίασε εις διπλούν το πρωτόκολλο των αγώνων της Premier League.

Πρώτον, ταξίδεψε μόνος του και όχι με την υπόλοιπη διαιτητική ομάδα και ο λόγος ήταν ότι ήθελε να φύγει αμέσως μετά το τέλος του αγώνα προκειμένου να προλάβει τη συναυλία του Εντ Σίραν. Δεύτερον, καθ’ οδόν για τη συναυλία πήρε τηλέφωνο τον προπονητή της Κρίσταλ Πάλας Νιλ Γουόρνοκ για να του απαντήσει επί προσωπικού στα παράπονα που έκανε για τη διαιτησία (θεωρώντας ότι έπρεπε να ακυρωθεί το γκολ των γηπεδούχων με το οποίο διαμορφώθηκε το τελικό 2-2 και ότι η ομάδα του έπρεπε να έχει κερδίσει ένα πέναλτι). Η τιμωρία του ήταν αποκλεισμός από τους αγώνες για μία εβδομάδα, ωστόσο και τη συναυλία πρόλαβε και τις απαντήσεις που ήθελε έδωσε στον έμπειρο τεχνικό.

Οταν το όνομά του είχε αρχίσει να γίνεται γνωστό στην ποδοσφαιρική κοινωνία της Αγγλίας ξεκίνησαν και οι πρώτες συνεντεύξεις-παρουσιάσεις για τον ανερχόμενο διαιτητή. Σε μία εξ αυτών, το μακρινό 2000, εμφανίστηκε με την αρραβωνιαστικιά του Ελεν Χέντερσον φορώντας ο ίδιος τη στολή του διαιτητή. Εννέα χρόνια αργότερα, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τα επιχειρηματικά του χρέη και τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για την απότομη πτώση του ανερχόμενου διαιτητή, στην ιστοσελίδα του «Independent» δημοσιεύτηκε η ίδια φωτογραφία με την ίδια λεζάντα («Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ με την αρραβωνιαστικιά του Ελεν Χέντερσον»).

Δύο ημέρες αργότερα η ιστοσελίδα ανέβασε ένα μικρό κείμενο διόρθωσης αναφέροντας ότι «...η φωτογραφία είχε τραβηχτεί το 2000 και η Ελεν Χέντερσον δεν είναι πλέον αρραβωνιαστικιά του κ. Κλάτενμπεργκ, αλλά η πρώην σύζυγός του». Κάπως έτσι έγινε γνωστό το διαζύγιό του, με τον πολύπειρο ρέφερι να φορά για δεύτερη στεφάνι για χάρη της Κλερ και την ευτυχία τους να συμπληρώνει ο ερχομός της κόρης τους.

Η αλήθεια είναι πως ο Κλάτενμπεργκ δεν είχε δώσει πολλά δικαιώματα για την προσωπική του ζωή, ωστόσο λίγους μήνες μετά την απόφασή του να αποχωρήσει από την Premier League αποδεχόμενος την πρόταση της Ομοσπονδίας της Σαουδικής Αραβίας, ήρθαν τα πάνω κάτω: την παραμονή των Χριστουγέννων του 2017 τα αγγλικά ταμπλόιντ αποκάλυπταν την εξωσυζυγική σχέση του με την 50χρονη δικηγόρο Αντρεα Χόντγκινσον.

Η τελευταία μετακόμισε στο Νιούκαστλ στις αρχές του 2017 για επαγγελματικούς λόγους και αναζητώντας στέγη έγινε η... νοικάρισσα ενός εκ των ακινήτων του Κλάτενμπεργκ. Μόνο που η σχέση τους, όπως ισχυρίστηκε η ίδια, έγινε πολύ προσωπική, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει πως ο εραστής της ήταν παντρεμένος. Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της, είχε αρχίσει να έχει υποψίες καθώς ποτέ δεν έβγαιναν έξω μαζί, παρά περνούσαν λίγες ώρες στο σπίτι, ενώ είχε ακυρώσει ξαφνικά το ταξίδι που θα έκαναν στο Ντουμπάι.

Ξεκατίνιασμα στα social media

Τον Νοέμβριο του 2017, όμως, ανακάλυψε στο Instagram μια φωτογραφία του Μαρκ με τη σύζυγό του και εκεί ξέσπασε η καταιγίδα, με το θέμα να διαρρέει στον Τύπο και την Αντρεα μέσω τρίτων να δίνει λεπτομέρειες για τη σχέση τους, τονίζοντας ότι ο Κλάτενμπεργκ της είχε πει ότι ήταν ελεύθερος.

«Η Κλερ ετοιμάζεται να δείξει κόκκινη κάρτα στον Μαρκ...», έγραφαν τα ταμπλόιντ θεωρώντας σίγουρο το διαζύγιο, με τους Κλάτενμπεργκ να αποφεύγουν την οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση, όταν ξαφνικά η σύζυγος του Αγγλου διαιτητή... απασφάλισε και απάντησε μέσω Twitter στην Αντρεα.

«Μπορείς να συνεχίσεις να πιστεύεις τα ψέματά σου, αλλά η αλήθεια θα βγει τελικά. Δεν μπορείς να κρυφτείς για πάντα... Δικαστικοί επιμελητές σε αναζητούν και είμαι σίγουρη ότι σύντομα θα έχεις νέα τους. Και είναι γαμ...ενα ξεκαρδιστικό το πώς έφυγες από τη βορειοανατολική πλευρά της χώρας αφήνοντας ίχνη από τα χρέη σου», ήταν το μήνυμα που έστειλε προς τη Χόντγκινσον, με την τελευταία να απαντά: «Δεν πίστεψα ούτε ένα λεπτό ότι με αναζητεί οποιοσδήποτε δικαστικός επιμελητής. Οι Κλάτενμπεργκ είναι γνωστοί γιατί λένε πάντα την... αλήθεια. Δώστε τους ελεύθερα το τηλέφωνο ή το mail μου. Να είστε όμως πολύ προσεκτική όταν αναφέρεστε στο όνομά μου δημόσια. Γιατί αυτό λέγεται συκοφαντία».
apokoma
«Η Κλερ ετοιμάζεται να δείξει κόκκινη κάρτα στον Μαρκ», έγραφαν τα ταμπλόιντ θεωρώντας σίγουρο το διαζύγιο, όταν ξαφνικά η σύζυγος του Αγγλου διαιτητή... απασφάλισε και απάντησε μέσω Twitter στην Αντρεα

Το θέμα φαινόταν να μπαίνει στον πάγο, αλλά τον περασμένο Δεκέμβριο η Χόντγκινσον επανήλθε με συνέντευξή της στην «Daily Star Online», όπου επανέλαβε πως δεν είχε ιδέα ότι ο Κλάτενμπεργκ ήταν παντρεμένος και η δημοσιοποίηση της σχέσης τους του κόστισε τη δουλειά του στη Σαουδική Αραβία, ενώ παράλληλα τον κατηγόρησε ότι την εγκατέλειψε ενώ εκείνη ήταν στο πλευρό του αδελφού της που πάλευε με τον καρκίνο - και μάλιστα την απειλούσε να μην προβεί σε καμία περαιτέρω αποκάλυψη. Από την πλευρά των Κλάτενμπεργκ δεν υπήρξε κανένα σχόλιο, αλλά οι δικηγόροι τους φρόντισαν να αποστείλουν απαντήσεις στα Μέσα που χρησιμοποίησαν αυτές τις δηλώσεις διαψεύδοντας τα πάντα. Αν πάντως κάποιος μπει ακόμη και σήμερα στο προφίλ της Κλερ Κλάτενμπεργκ, θα δει ότι δηλώνει παντρεμένη και διατηρεί τις φωτογραφίες με τον Μαρκ, θέλοντας ίσως και με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι παρά τα όσα συνέβησαν παραμένουν μαζί.

Πριν από τον Κλάτενμπεργκ το σημείο αναφοράς της ευρωπαϊκής διαιτησίας ήταν ο Πιερλουίτζι Κολίνα, o Ιταλός που στα 24 του χρόνια έχασε τα μαλλιά του και κάθε τρίχα από το σώμα του λόγω αλωπεκίας. Ο κατά πολλούς διάδοχος του Μαρκ Κλάτενμπεργκ δεν είχε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα μαλλιά του είχαν αρχίσει να αραιώνουν επικίνδυνα και όπως παραδέχθηκε, «βλέποντας κάποια στιγμή τους αγώνες μου στην τηλεόραση, ντρεπόμουν να αντικρίζω τον εαυτό μου».

Ετσι, τον Μάρτιο του 2018 αποφάσισε να βρεθεί σε ειδικό κέντρο όπου έκανε μεταμόσχευση μαλλιών και φρόντισε να μοιραστεί τη χαρά του με όλο τον κόσμο.

«Πλέον η αυτoπεποίθησή μου είναι στα ουράνια. Μπορώ να βάζω ζελέ, να τα χτενίζω όπως θέλω και να κάνω πράγματα που δεν μπορούσα πριν. Απλώς τώρα γκρινιάζει η γυναίκα μου γιατί εγώ είμαι αυτός που αργεί πλέον να ετοιμαστεί», έγραψε στο Twiiter εμφανώς ενθουσιασμένος. Κι αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρα αποκατάστασης του τριχωτού της κεφαλής του, καθώς το 2011 είχε δοκιμάσει και πάλι, χωρίς όμως η απόπειρα να στεφθεί με ιδιαίτερη επιτυχία.

Και τις δύο φορές, πάντως, δεν είχε κανένα πρόβλημα να δημοσιοποιήσει την προσπάθειά του, όπως δεν είχε πρόβλημα να αποκαλύψει το 2014 ότι επισκεπτόταν τακτικά έναν ψυχολόγο.

«Η ψυχική υγεία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι όσον αφορά την παρουσία ενός διαιτητή» ήταν το σχόλιό του, και φρόντισε να το αποδείξει όταν δέχθηκε σκληρή κριτική για τα τατουάζ του (οι κούπες του Euro και του Champions League και οι ολυμπιακοί κύκλοι από τους τελικούς που έπαιξε).«Κάποιοι χτυπούν τατουάζ το όνομα της κοπέλας τους. Εγώ επέλεξα να κάνω τατουάζ πράγματα που έχω πετύχει και με κάνουν περήφανο. Και οι τελικοί που έχω παίξει δεν είναι μικρό πράγμα, αλλά επιτεύγματα ζωής που προέκυψαν μετά από μεγάλη προσπάθεια». Κι αυτή η προσπάθεια, σωματική και πνευματική, πολλές φορές δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσει την πίεση της Premier League.

«Ηταν μια ανακούφιση η αποχώρησή μου από το Αγγλικό Πρωτάθλημα. Η πίεση είναι αφόρητη και επηρεάζει την οικογένειά σου... Γίνεσαι έρμαιο του οποιουδήποτε στα social media και οι άνθρωποί σου το βιώνουν κάθε μέρα. Παίρνεις τη σωστή απόφαση σε μια φάση και σε κατηγορούν ότι έκανες λάθος. Μετά οδηγείς εκατοντάδες χιλιόμετρα και σε τρώνε οι σκέψεις με αυτά που άκουσες. Κι όμως, δεν μπορείς να βγεις να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, ενώ οι προπονητές ή οι παίκτες σχεδόν ποτέ δεν παραδέχονται δημόσια ότι έκαναν λάθος. Πώς λοιπόν εκτονώνεις όλη αυτή την ένταση; Πίνοντας πολλές μπίρες! Οταν τελείωνε ο αγώνας έπαιρνα τηλέφωνο τη γυναίκα μου και από τη χροιά της φωνής μου καταλάβαινε αν είχα ένα καλό ή ένα κακό παιχνίδι. Αν ήταν καλό το ματς, θα με περίμενε μέχρι να φτάσω σπίτι. Στην αντίθετη περίπτωση θα είχε κοιμηθεί και το ψυγείο θα ήταν γεμάτο με μπίρες».

Οι επικές ατάκες

Αποχωρώντας από την Premier League απελευθερώθηκε απ’ όλα τα δεσμά του και όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε μια συνέντευξή του: «Τώρα πλέον θα μπορώ να απολαμβάνω τους αγώνες της Νιούκαστλ και όχι να παρατηρώ τον διαιτητή». Βέβαια όλοι ήξεραν ότι ήταν φανατικός οπαδός της ομάδας και γι’ αυτό δεν ορίζονταν στους αγώνες της, ωστόσο ο Αλαν Σίρερ του είχε κάνει την τιμή να διευθύνει τον αποχαιρετιστήριο αγώνα του. Ο Σίρερ πάντως δεν ήταν στη λίστα με τους 5 αγαπημένους του ποδοσφαιριστές, που είναι κατά σειρά οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Λέο Μέσι, Βενσάν Κομπανί, Γκάρι Σπιντ, Λουίς Σουάρες. Για τους Ρονάλντο και Μέσι στάζει πραγματικά μέλι για την αξία και τον χαρακτήρα τους, ενώ ο Κομπανί ήταν στους αγαπημένους του γιατί τον αντιμετώπιζε πάντα με ψυχραιμία και σεβασμό ακόμη και όταν τον είχε αποβάλει σε ένα ματς. Στην αντίστοιχη μαύρη λίστα υπήρχαν οι Μπέλαμι, Ρόι Κιν, Γενς Λέμαν, Πέπε, Τζον Ομπι Μίκελ. Ο πρώτος γιατί δεν ταίριαξαν τα χνώτα τους από την πρώτη φορά που βρέθηκαν στο γήπεδο και ο τελευταίος για το ότι ποτέ δεν βγήκε να ζητήσει συγγνώμη για τα όσα τον είχε κατηγορήσει το 2012. Οσον αφορά τους άλλους τρεις; Γιατί ήταν γκρινιάρηδες και τους ενοχλούσαν τα πάντα. «Από τότε που κλήθηκες στην Εθνική Αγγλίας έχεις αλλάξει… Δεν είσαι πια ο ίδιος άνθρωπος», είχε πει στον εμβρόντητο Ανταμ Λαλάνα το 2014 όταν ο τότε παίκτης της Σαουθάμπτον ζήτησε πέναλτι στον εκτός έδρας αγώνα με την Εβερτον.

Ο εμβρόντητος Λαλάνα δεν ήξερε αν έπρεπε να συνεχίσει να διαμαρτύρεται για μη καταλογισθέν πέναλτι ή για την προσβολή που του έκανε, ωστόσο οι καταγγελίες της Σαουθάμπτον μπήκαν στο αρχείο καθώς η συγκεκριμένη ατάκα δεν θεωρήθηκε προσβλητική.

Οσοι πίστεψαν ότι εγκαταλείποντας την ενεργό δράση θα μαλάκωνε κάπως στις... κρίσεις του αποδείχθηκε ότι έκαναν τρομερό λάθος, και το αντιλήφθηκαν όταν πριν από περίπου έναν χρόνο ο Κλάτενμπεργκ κλήθηκε να σχολιάσει τους πρώην συναδέλφους του στην Premier League. Χαρακτήρισε κορυφαίο Αγγλο ρέφερι τον Μάικλ Ολιβερ, έναν από τους καλύτερους και πλέον έμπιστους τον Μάικ Ντιν (γνωστό για το πάθος του για την Τρανμίρ) και εξαιρετικές προσωπικότητες τους Αντρέ Μάρινερ και Λι Μέισον. Οταν όμως έφτασε η ώρα να μιλήσει για τους Τζον Μος και Μάρτιν Ατκινσον, με τους οποίους κοντραριζόταν για τον τίτλο του κορυφαίου, έδειξε ότι δεν έχει χάσει καθόλου τη φόρμα του. «Ο Μος είναι κολλητός του Ατκινσον κι αυτό τα λέει όλα... Εκανε πολιτική ενώ εγώ ήθελα να κάνω τη δουλειά μου. Οσο ήμουν στην Premier League και κάναμε μαζί προπονήσεις έμοιαζε σε καλή κατάσταση, αλλά τώρα φαίνεται σαν να είναι έγκυος 8 μηνών!», είπε για τον πρώτο, για να συμπληρώσει για τον δεύτερο: «Είναι πρώην αστυνομικός και ήταν το ίδιο ακριβώς και στο γήπεδο. Δεν έχω τίποτα θετικό γι’ αυτόν και όταν ορίστηκα το 2016 σε όλους τους τελικούς είμαι σίγουρος ότι δεν του άρεσε καθόλου. Λυπάμαι, Μάρτιν».

Για τα έργα και τις ημέρες του Κλάτενμπεργκ στον χώρο της διαιτησίας θα μπορούσε κανείς να γράψει βιβλίο, ωστόσο το ερώτημα είναι αν μπορεί ο Αγγλος να βάλει σε μια τάξη την ελληνική διαιτησία. Τις ικανότητες, την εμπειρία και τις παραστάσεις για να πετύχει αυτό τον στόχο τις έχει και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

Απλά σε ένα τόσο τοξικό περιβάλλον λογικό είναι να υπάρχουν επιφυλάξεις. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι, παρά την ομόφωνη απόφαση των «4 μεγάλων», θεωρούν ότι όπως ο Χιου Ντάλας (ο πρώτος ξένος που ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση) και ο Βίτορ Μέλο Περέιρα (ο Πορτογάλος τον οποίο θα διαδεχθεί ο Βρετανός) δεν θα μπορέσει να προσφέρει κάτι το ουσιαστικό και στο πρώτο κακό σφύριγμα ενός διαιτητή θα βρεθεί εν μέσω αντιμαχόμενων πυρών.

Ο ίδιος, πάντως, λίγο πριν βρεθεί στην Ελλάδα για τις τελικές επαφές με την ΕΠΟ δήλωσε «έτοιμος για τη νέα πρόκληση και πεπεισμένος ότι μπορώ να μεταφέρω τις γνώσεις μου. Μετά από τόσα χρόνια έχω την εμπειρία και τις γνώσεις για να δείξω πώς πρέπει να προετοιμάζεται ένας διαιτητής σωματικά και πνευματικά και πώς πρέπει να κινείται και να φέρεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο». Και αυτήν ακριβώς τη θέληση να πάρει τη δουλειά την έδειξε ξεκάθαρα και στη διαδικτυακή συνέντευξη που έδωσε στους εκπροσώπους της ΕΠΟ και των ομάδων.

Γιατί τόσο το δικό του βιογραφικό όσο και του Σουηδού Πέτερ Φιόρντφελντ (ο έτερος υποψήφιος) ήταν εξαιρετικά, αλλά όταν έφτασε η ώρα της συνέντευξης ο Αγγλος ήταν... καθηλωτικός. Εμείς το μόνο που έχουμε να του ευχηθούμε είναι καλό κουράγιο και ανυπομονούμε πραγματικά για τις πρώτες του ελληνικές ατάκες...


Ειδήσεις σήμερα:

Το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna δοκιμάστηκε σε πιθήκους και παρείχε προστασία στην Covid-19

Τροχαίο στα Χανιά: Τραυματίστηκε οδηγός μηχανής σε σύγκρουση με ΙΧ

Κεραμέως: «Δέκα αλήθειες για το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση»


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης