Αρνάκι γάστρας

Αρνάκι γάστρας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρέψει κανείς το αρνί του Πάσχα. Όταν μιλάμε όμως για αρνάκι στη γάστρα με πατάτες  όλοι οι υπόλοιποι πλην του σουβλιστού κάθονται προσοχή. Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Αρνάκι γάστρας
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρέψει κανείς το αρνί του Πάσχα. Όταν μιλάμε όμως για αρνάκι στη γάστρα με πατάτες  όλοι οι υπόλοιποι πλην του σουβλιστού κάθονται προσοχή. Έχουμε και λέμε λοιπόν…
Κλείσιμο

 

Αρνάκι στη γάστρα με πατάτες, αρωματισμένο με δεντρολίβανο

από τη Σιμόνη Καφίρη

 

Υλικά για 8 άτομα:

½ αρνάκι ή κατσίκι (3½ κιλά περίπου  μαζί με το κόκαλο) ή 2 μπουτάκια κομμένα  σε 2-3 κομμάτια (αν χρειαστεί)

3 κιλά πατάτες κομμένες κυδωνάτες

1 κεφάλι σκόρδο 

1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού

ξύσμα από 2 λεμόνια

1-2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό 

1 ντομάτα φρέσκια, τριμμένη

αλάτι, μπόλικο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Για τη μαρινάδα:

1 κεφάλι σκόρδο

2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό  ή δύο κλαδάκια φρέσκο

2 κουτ. γλυκού θυμάρι

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 μπουκάλι κόκκινο κρασί

2 κουτ. σούπας κόκκους μαύρου  πιπεριού


 

Φωτογραφία: Γιώργος  Δρακόπουλος

Food Styling: Elena Jeffrey

 

  • Εκτέλεση: 
    Καθαρίζετε το αρνί από τα περιττά παχάκια. Ψιλοκόβετε το σκόρδο. Ανακατεύετε το κρασί με τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας. Τοποθετείτε το αρνί σ’ ένα βαθύ σκεύος, το περιχύνετε με τη μαρινάδα και το αφήνετε στο ψυγείο για 12-15 ώρες, γυρίζοντάς το κάθε τόσο ώστε να βρέχεται όλο από τη μαρινάδα.
  • Βγάζετε το αρνί από τη μαρινάδα και την πετάτε. Το τρυπάτε με κοφτερό μαχαίρι σε αρκετά σημεία και σε κάθε εγκοπή βάζετε από μισή σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη και αλατοπιπερωμένη. Το αλείφετε με λάδι, το αλατοπιπερώνετε και το τοποθετείτε στη γάστρα.
  • Περιχύνετε τις πατάτες με λάδι, αλατοπιπερώνετε και τις ανακατεύετε με το υπόλοιπο σκόρδο. Πασπαλίζετε με το δεντρολίβανο και τις τοποθετείτε μέσα στη γάστρα γύρω από το αρνί. Πασπαλίζετε το φαγητό με το ξύσμα λεμονιού και το περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και το χυμό λεμονιού.
  • Τρίβετε πάνω από την επιφάνεια του φαγητού την ντομάτα. Σκεπάζετε τη γάστρα και τη βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C. Ψήνετε για 20 λεπτά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 3 ώρες ακόμα. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε νερό γιατί θα βγάλει τα δικά του υγρά κατά το ψήσιμο…
  • Ξεσκεπάζετε τη γάστρα. Αν έχει πολλά υγρά, δυναμώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου και αφήνετε το φαγητό να απορροφήσει τα υγρά του και να ροδοκοκκινίσει. Το σερβίρετε ζεστό.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης