H κυβέρνηση μεταφέρει την κρίση στο εσωτερικό

H κυβέρνηση μεταφέρει την κρίση στο εσωτερικό

Αφού απέτυχε στο χρέος και στο κλείσιμο της αξιολόγησης, μετατρέπει το «φιλοδώρημα» προς τους συνταξιούχους σε εθνικό θέμα - Χαρακτηρίζει «Εφιάλτη» τον Μητσοτάκη - Για «τυχοδιωκτισμό» και «ψευτοπαλικαρισμούς» κάνει λόγο η αντιπολίτευση

H κυβέρνηση μεταφέρει την κρίση στο εσωτερικό
Σε αχαρτογράφητα νερά οδηγεί για μία ακόμη φορά την Ελλάδα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αφού έχασε στον πόλεμο του χρέους
και εν μέσω της αμφίρροπης μάχης για την αξιολόγηση, ο
Αλέξης Τσίπρας, βλέποντας να απομακρύνεται η ημέρα που θα φορούσε τη γραβάτα, επέλεξε το... ζιβάγκο. 

Κλείσιμο
Δείτε LIVE τη συνεδρίαση της Βουλής



Τόσο απέναντι στην κοινωνία (ανακοινώσεις για συνταξιούχους και ΦΠΑ στα νησιά) όσο και απέναντι στη ΝΔ, την πλάτη της οποίας βλέπει- από μακριά- στις δημοσκοπήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε χθες ονομαστική ψηφοφορία στη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή για τον «μποναμά» προς τους συνταξιούχους και τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με άρωμα... 1985!

Σχόλιο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού

«Η ΝΔ, για μια ακόμη φορά, συντάσσεται με τους πιο ακραίους από τους δανειστές -με τη φωνή του ΔΝΤ. Ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί και πάλι ,ως η πέμπτη φάλαγγα των δανειστών, που σε μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία, συντάσσεται και στηρίζει τις πιο ακραίες φωνές. 
Ζητιανεύει από τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ, εκλιπαρώντας για εξουσία, αδιαφορώντας για την κοινωνία που υποφέρει. Ο "πρόθυμος" κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε κάθε όριο! 

Στην προσπάθειά του να αποτύχει η σημερινή κυβέρνηση ζητά ακόμα σκληρότερα μέτρα. Θα μείνει στην ιστορία ως ένας άλλος "Εφιάλτης". Δεν έχει καταλάβει ότι θα αποτύχει και θα χάσει γιατί ο λαός θα τον κρίνει στο τέλος της τετραετίας. Στα δύσκολα ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ταυτιστεί με τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της λιτότητας.

Η ΝΔ καλό θα ήταν να πει στους πολίτες ποια στάση θα κρατήσει στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Θα ψηφίσει υπέρ των φτωχών συνταξιούχων και κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου; Θα ψηφίσει υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, της κοινωνικής συνοχής και της σταθερότητας της χώρας;».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή, ώστε να είναι ονομαστική η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για το «βοήθημα», σε μία κίνηση να αφοπλίσει και την αντιπολίτευση, που δείχνει έντονη διάθεση κριτικής. Η κίνηση του κ. Τσίπρα μοιάζει ως «ρελάνς» στην κίνηση του Βερολίνου, που μπορεί να τραβήξει την σύγκρουση στα άκρα, με το ενδεχόμενο των εκλογών να φαίνεται ως πιο πιθανό από ποτέ.

Ενδεικτικό είναι ότι του προηγούμενου σχολίου του γραφείου Τύπου, ακολούθησε και... non paper για τη σημερινή ψηφοφορία:

«1. Ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του συμπεριφέρονται ως πέμπτη φάλαγγα εντός της χώρας, εκπροσωπώντας τους δανειστές. Δεν ενδιαφέρονται για τίποτα πέρα από την εκδικητική επιστροφή τους στην εξουσία, δίνοντας πιστοποιητικά υποτακτικότητας στους ακραίους κύκλους που επιθυμούν τη βύθιση της χώρας στο χάος της λιτότητας και της φτώχειας.

2. Η αυριανή ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή χαράσσει δύο εναλλακτικές στον κ. Μητσοτάκη: Ή να καταψηφίσει τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, δηλώνοντας με παρρησία την άποψή του. Αν, όμως, η ΝΔ αποφασίσει να κάνει κωλοτούμπα και ψηφίσει τα μέτρα κοινωνικής στήριξης, να μην τολμήσει στη συνέχεια να επανέλθει στην καταστροφολογία περί εκτροχιασμού του προγράμματος από την κυβερνητική αυτή επιλογή.

3. Συμβουλεύουμε την ηγεσία της ΝΔ να διαβάσει και τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Μοσκοβισί, στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), σύμφωνα με τις οποίες "οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα". Είναι, λοιπόν, σαφές ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα, είναι εντός στόχων και οποιαδήποτε κίνηση κωλυσιεργίας βρίσκει αφορμή από την συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες.».

Το παρασκήνιο...

Νωρίτερα οι θεσμοί είχαν αποφασίσει ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν συνάδουν με τις συμφωνίες. Οι δηλώσεις των εκπροσώπων του Σόιμπλε και του Ντάισελμπλουμ πάγωσαν την κυβέρνηση, που πίστευε ότι είχε τη συμμαχία ή έστω την ανοχή των ευρωπαίων στην κόντρα της με το ΔΝΤ.

Τα χτυπήματα ήταν διαδοχικά:

1. Από το πρωί της Τετάρτης, δημοσιεύματα του Γερμανικού Τύπου υποστήριζαν πως η Γερμανική κυβέρνηση θέτει και πάλι εν αμφιβόλω την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Θέλουμε να μάθουμε καταρχήν τι σημαίνουν οι πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν τις συντάξεις και τον ΦΠΑ για το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Όσο δεν ξεκαθαρίζει αυτό, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και σε άλλα σημεία», είπαν πηγές  του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στις Γερμανικές εφημερίδες.

2. Στη συνέχεια η εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπή δήλωσε πως οι θεσμοί εξετάζουν τα μέτρα που αναγγέλθηκαν ως μέρος της συνεχιζόμενης αποστολής στην Ελλάδα και συνεισφέρουν σε ό,τι χρειάζεται στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των Θεσμών και των ελληνικών αρχών.

3. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, ξεκαθάρισε επίσης πως για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων «χρειάζονται επίσημες αποφάσεις από τον EFSF και τον ΕΜΣ» και πως  «έπειτα από τις πρόσφατες προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης για επιπλέον δημοσιονομικά έξοδα για συντάξεις και ΦΠΑ τα ΔΣ μας έχουν παγώσει προς το παρόν τις αποφάσεις». 

4. Ακολούθησε το tweet του εκπρόσωπου Τύπου του Πρόεδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αναφέρει πως οι θεσμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες». 

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης 

Η Νέα Δημοκρατία, που έχει ανακοινώσει ότι θα υπερψηφίσει το εφάπαξ βοήθημα, έκανε λόγο για «πολιτική τελείως αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική» από πλευράς κυβέρνησης Τσίπρα.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της χώρας σε πολυετείς, ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους, που επιφέρουν σκληρά μέτρα λιτότητας, για να πάρει κάποια ελάφρυνση ύστερα από 25 χρόνια.

«Στη συνέχεια, μοιράζει ένα επίδομα στους συνταξιούχους, χωρίς να έχει κάνει, όπως τώρα αποδεικνύεται, καμιά συνεννόηση με τους δανειστές και τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για την οποία μέχρι χθες πανηγύριζε.

Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών. Ακόμη μεγαλύτερα βάρη στους απλούς πολίτες. Είναι απολύτως επικίνδυνοι για το λαό και τη χώρα μας», συμπληρώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η απόφαση του ESM να παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, είναι μειωτική για την χώρα και επιβαρύνει το ήδη δυσμενές οικονομικό κλίμα» αναφέρει σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ.

«Δυστυχώς, οι ψευτοπαλλικαρισμοί του κ. Τσίπρα υπονομεύουν ακόμη και τα πενιχρά αποτελέσματα της διπλά αποτυχημένης διαπραγμάτευσής του» συμπληρώνει.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί λύση, ώστε οι χαμηλοσυνταξιούχοι να μην χάσουν το βοήθημα που έχει αναγγελθεί – και υπενθυμίζεται πως το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δεσμευθεί διά της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά, να υπερψηφίσει την σχετική διάταξη στη Βουλή.

O Σταύρος Θεοδωράκης έχει συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, προκειμένου να αποφασιστεί η στάση που θα κρατηθεί από το κόμμα κατά την ψηφοφορία.

Μέχρι χθες το απόγευμα υπερίσχυε το «παρόν», ωστόσο όλα θα επανεξεταστούν από την αρχή. Το δίλημμα που έχουν και στο Ποτάμι είναι ότι από τη μία δεν θέλουν να παίξουν το παιχνίδι του Αλέξη Τσίπρα, όμως από την άλλη δεν θέλουν και να κατηγορηθούν ότι βάζουν πλάτη στους ξένους.

Θεωρούν πάντως ολοκληρωμένη την αξιολόγηση: «Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Πριν από μια δύσκολη συμφωνία πάντα έχουμε δραματοποίηση της κατάστασης με "αποκαλύψεις" και σκληρές δηλώσεις. Τελικά μπαίνουν όλα στο τραπέζι και βρίσκεται λύση. Αυτό θα συμβεί και τώρα. Ο κ. Τσίπρας όταν φθάσει στο πάρα ΄5 θα υπογράψει, μιλώντας ξανά για "ηρωική διαπραγμάτευση" και πανηγυρίζοντας για την επιτυχία. Μόνο που τον λογαριασμό και των καθυστερήσεων και κυρίως των λάθος προτεραιοτήτων στις διαπραγματεύσεις τον πληρώνει η κοινωνία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στην Ένωση Κεντρώων ο Βασίλης Λεβέντης αρχικά είχε αποφασίσει να πει «ναι» στο βοήθημα προς τους συνταξιούχους και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά, ωστόσο και αυτός πλέον το σκέφτεται. «Ο Τσίπρας πάει να μας χρησιμοποιήσει, σε ένα σκηνικό ρήξης με τους ξένους. Εμείς δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο σκηνικό, δεν θέλουμε ρήξη με τους ξένους αλλά συνεννόηση», ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Το ΚΚΕ θα ψηφίσει την τροπολογία για την εφάπαξ παροχή που εξήγγειλε η κυβέρνηση, γιατί «πολλοί συνταξιούχοι το έχουν ανάγκη». Ωστόσο, όπως επισημαίνει ότι, «πρόκειται για κοροϊδία» και καλεί τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν μαζικά στο σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο για να διεκδικήσουν τη θεσμοθέτηση (ξανά) της 13ης και 14ης σύνταξης. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης