«Σήμα» από Τσίπρα- Καμμένο: Κοινός τόπος το αναλογικότερο σύστημα με διατήρηση του 3%

«Σήμα» από Τσίπρα- Καμμένο: Κοινός τόπος το αναλογικότερο σύστημα με διατήρηση του 3%

Στο Στρασβούργο σήμερα ο Αλ.Τσίπρας - Θα μιλήσει στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

«Σήμα» από Τσίπρα- Καμμένο: Κοινός τόπος το αναλογικότερο σύστημα με διατήρηση του 3%
Το παζλ για την κυβερνητική πρόταση σχετικά με το νέο εκλογικό νόμο, αλλά και το πώς μπορεί να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας με κάποια, αν όχι όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, άρχισε να διαμορφώνεται χθες, με την συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας
με τον Πάνο Καμμένο
Κλείσιμο
, εγκαινιάζοντας τον κύκλο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το περίγραμμα που έδωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, είναι και το πρώτο στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, καθώς η πρόταση των δύο κυβερνητικών εταίρων θα είναι κοινή: αναλογικότερο σύστημα -με ανοιχτό το ύψος κάποιου μπόνους, αλλά όχι στο σημερινό των 50 εδρών- και διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο κόμματος στη Βουλή, είναι οι δύο βασικές παράμετροι.

Γύρω από αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι θα αναζητηθεί και η συναίνεση τουλάχιστον των τριών εκ των άλλων κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, δηλαδή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, ενώ δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία με το ΚΚΕ εάν δεν καταργηθεί πλήρως το μπόνους, αλλά και το 3%.

Ήδη ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου, δήλωσε ότι «εμείς λέμε ότι το κατώφλι του 3% για είσοδο στη Βουλή πρέπει να υπάρχει και για εθνικούς λόγους, και αυτό καθιστά αυτόματα μη ανόθευτη την απλή αναλογική εκ των πραγμάτων… Λέμε ότι το μπόνους πρέπει να είναι μικρό, αλλά πρέπει να δίνεται για να σχηματίζεται κυβέρνηση».
 
Ο κ. Καμμένος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ξεκαθάρισε ότι το όριο του 3% πρέπει να παραμείνει, σημείωσε δε ότι «συμφωνούμε να είναι αναλογικότερο το σύστημα. Πιθανώς να δούμε για συνασπισμούς κομμάτων το μπόνους να μην είναι 50 έδρες, αλλά λιγότερο». Άφησε πάντως ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα με το μπόνους λέγοντας ότι «οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν πως την εθνική συμφιλίωση την κάνουν πράξη και μπορούν να συνθέτουν».

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πίεση ή διαφωνία εκ μέρους και του Ποταμιού ή της Ένωσης Κεντρώων για κατάργηση του 3%, καθώς ήδη τα κόμματα αυτά δεν φαίνεται να θέτουν τέτοιο ζήτημα. Απομένει να υπάρξει μία ουσιαστική προσέγγιση για το μπόνους, με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι να βρίσκονται κοντά σε μία λογική ότι είναι χρήσιμη μία μικρότερη πριμοδότηση, υπό την έννοια μίας «εύλογης» πρόβλεψης για να διευκολύνεται η συγκρότηση κυβέρνησης κάθε φορά - λογική την οποία συζητά η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου διατυπώνεται η άποψη για πλήρη κατάργηση του μπόνους.

Πάντως η κυβέρνηση θα βάλει και άλλα θέματα για τον εκλογικό νόμο στο τραπέζι, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Καμμένου, ο οποίος μίλησε για το δικαίωμα ψήφου στα 17 ή και την εκλογή βουλευτών εκ μέρους της ομογένειας.

Σημειωτέον ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός των 153 βουλευτών και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης που φαίνεται ότι θα μπορούσαν πιο ρεαλιστικά να συμφωνήσουν αριθμούς 188 βουλευτές (Δημοκρατική Συμπαράταξη 16, Ποτάμι 10 και Ένωση Κεντρώων 9) με την προσθήκη ίσως δύο, τριών ή και των τεσσάρων ανεξάρτητων βουλευτών. Απαιτείται δηλαδή η ψήφος των βουλευτών είτε του ΚΚΕ, είτε της Χρυσής Αυγής για να επιτευχθεί το όριο των 200 βουλευτών, ώστε να ισχύσει ο νέος νόμος από τις αμέσως επόμενες εκλογές – με δεδομένη πάντα την αρνητική στάση της ΝΔ στην όποια κυβερνητική πρόταση.

Οι διαπραγματεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα συνεχιστούν με τις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Τσίπρας από αύριο πάλι:

-Με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι.

- Με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, την Πέμπτη στις 16.00 μμ.

- Με τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πέμπτη στις 18.00 το απόγευμα.

- Με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, την Παρασκευή στις 10 το πρωί.

- Με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι.

Στο Στρασβούργο ο Τσίπρας

Στο Στρασβούργο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να μιλήσει στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στις 10.30 ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, ενώ στις 15:30 θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:
10:30 - Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.
11:00 - Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Πέδρο Άγκραμουντ.
11:30 - Συνάντηση με τους Έλληνες Βουλευτές που συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
13:00 - Γεύμα προς τιμήν του Πρωθυπουργού και του Πρωθυπουργού της Εσθονίας, (προεδρεύουσα χώρα στο ΣτΕ), Τάαβι Ρούιβας, από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.
14:30 - Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Γκουίντο Ραιμόντι, και τον Έλληνα Δικαστή στο ΕΔΔA, Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο.
15:30 - Ομιλία στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης