Ντμίτρι Κισέλιοφ: Η Ευρώπη του έκλεισε την πόρτα, η Ελλάδα τον πήρε «συνεταίρο»

Ντμίτρι Κισέλιοφ: Η Ευρώπη του έκλεισε την πόρτα, η Ελλάδα τον πήρε «συνεταίρο»

Του έχει επιβληθεί αποκλεισμός από οποιαδήποτε οικονομική συνδιαλλαγή ή επιχειρηματική δραστηριότητα - Εχει κατηγορηθεί ως ομοφοβικός, ρατσιστής, αντιευρωπαϊστής, πολέμιος της πολυφωνίας

Ντμίτρι Κισέλιοφ: Η Ευρώπη του έκλεισε την πόρτα, η Ελλάδα τον πήρε «συνεταίρο»
Η Ε.Ε.
τον θεωρεί ανεπιθύμητο, αλλά ο διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Μιχάλης Ψύλος αποκαλεί τον Ντμίτρι Κισέλιοφ «φίλο». Και, φυσικά, ο Νο 1 προπαγανδιστής του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο ομοφοβικός, φανατικά αντιαμερικανός και αντιευρωπαϊστής Κισέλιοφ είναι οπαδός του ολοκληρωτικού μοντέλου ενημέρωσης και πολέμιος της πολυφωνίας. 

Κλείσιμο
Εχοντας κερδίσει επάξια τον τίτλο του Νο 1 προπαγανδιστή του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Κισέλιοφ βρίσκεται στη μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
. Παρόλο που το ελληνικό -και κρατικό- ΑΠΕ επαίρεται για τη στενή συνεργασία μαζί του, ο Κισέλιοφ κατηγορείται ως ομοφοβικός, αγκιτάτορας και ρατσιστής. Είναι επικεφαλής του ρωσικού δημοσιογραφικού οργανισμού Rossiya Segodnya και βέβαια του Sputnik News, δηλαδή των φερέφωνων που ίδρυσε πριν από μερικά χρόνια ο Πούτιν προκειμένου να ελέγχει απολύτως τη διαχείριση της ενημέρωσης. Εδώ και περίπου έναν χρόνο το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει συνάψει σύμφωνο συνεργασίας και αμοιβαίας ανταλλαγής πληροφοριών με το Rossiya Segodnya σε κλίμα εγκαρδιότητας - ή και «συντροφικότητας», όπως θα έλεγε κάποιος νοσταλγός του παρελθόντος. 

Σε ό,τι αφορά τον Κισέλιοφ, λόγω του μίσους που εκχέει με κάθε ευκαιρία και της οξύτατης ρητορικής του γύρω από διάφορα ζητήματα, όπως οι απόψεις του για τους ομοφυλόφιλους, τις ΗΠΑ
κ.ά., κυρίως όμως εξαιτίας της ωμής προπαγάνδας που ασκεί υποστηρίζοντας φανατικά ακόμη και τις πλέον αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες του Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει κηρυχθεί ανεπιθύμητος στην Ε.Ε. Για την ακρίβεια, από τις 29 Ιουλίου του 2014 του έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποκλεισμός από οποιαδήποτε οικονομική συνδιαλλαγή ή επιχειρηματική και εμπορική δραστηριότητα, καθώς και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που ενδεχομένως διαθέτει επί ευρωπαϊκού εδάφους. Εν είδει αντιποίνων για τη βίαιη επέμβαση στην ανατολική Ουκρανία και την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, η Ε.Ε. αποφάσισε να επιβάλει εμπάργκο στις συναλλαγές με τη Ρωσία. Στη σχετική διακοίνωσή του, το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφέρεται στον συνεργάτη πλέον του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ως εξής: «Κισέλιοφ, Ντμίτρι Κονσταντίνοβιτς. Ημερομηνία γέννησης 26/04/1954. Στις 9 Δεκεμβρίου του 2013 με προεδρικό διάταγμα τοποθετήθηκε επικεφαλής στο πρακτορείο Rossiya Segodnya του ρωσικού ομοσπονδιακού κράτους. Ο Κισέλιοφ είναι πρωταγωνιστική μορφή της κυβερνητικής προπαγάνδας που υποστηρίζει την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Η συνεργασία με την κυβέρνηση
Ο κ. Μιχάλης Ψύλος, γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποκαλεί «φίλο» του τον Ντμίτρι Κισέλιοφ και δηλώνει «περήφανος γιατί μαζί ονειρευτήκαμε και μαζί προχωρήσαμε» στη δημιουργία ραδιοφωνικών εκπομπών και άλλων ενημερωτικών προϊόντων. Οπως έχει δηλώσει ο κ. Ψύλος, στόχος της συνεργασίας του με τον Κισέλιοφ είναι «να ακούγονται οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τη Ρωσία χωρίς τις παραμορφωτικές παρεμβάσεις τρίτων».

Βέβαια, υπάρχουν κάποιες πρακτικές δυσχέρειες που εμποδίζουν τη φιλία Ψύλου - Κισέλιοφ να εδραιωθεί και να καρποφορήσει, εφόσον απαγορεύεται στον Ρώσο δημοσιογράφο να πατήσει στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκτός αυτού, όμως, απ’ ό,τι φαίνεται ο Ντμίτρι Κισέλιοφ πάσχει και από κάτι σαν δυσανεξία στη δημοσιογραφική δεοντολογία. Το 2013, μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα διευθυντή στο Sputnik, έσπευσε να ξεκαθαρίσει αμέσως στους υφισταμένους του: «Η περίοδος της εκλεπτυσμένης δημοσιογραφίας τελείωσε. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία, την πατρίδα μας, ως μια χώρα που ανήκει σε κάποιους άλλους. Στο όνομα της αντικειμενικότητας φτάνουμε να παραποιούμε την ουσία». Η κατά Κισέλιοφ ουσία της ενημέρωσης συμπυκνώνεται σε σχόλια όπως αυτά που ο ίδιος καταθέτει σε ζωντανές τηλεοπτικές εκπομπές: «Οι Αμερικάνοι προσπαθούν να σπείρουν την επανάσταση χρησιμοποιώντας τρομοκράτες στη Συρία και φασίστες στην Ουκρανία. Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που μπορεί να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε ραδιενεργή στάχτη». Ειδικά την περίοδο που κορυφωνόταν η κρίση στην Ουκρανία, ο Κισέλιοφ έδειξε έως πού θα μπορούσε να φτάσει: παραποίησε ακόμη και τα γεγονότα, παρουσιάζοντας το εξεγερμένο πλήθος να επιτίθεται πρώτο στις -υποτίθεται- αιφνιδιασμένες δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας παρόλο που είχε συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Περιττό να σημειωθεί ότι, ως αγαπημένο παιδί του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Κισέλιοφ εξυμνεί διαρκώς τον πρόεδρο της Ρωσίας και ανοίγει -φραστικό- πυρ εναντίον οποιουδήποτε αντιτίθεται. Παροιμιώδης είναι πλέον και η επίθεσή του κατά των ομοφυλοφίλων προτείνοντας τα εξής: «Το να επιβάλουμε πρόστιμο στους γκέι δεν είναι αρκετό. Δεν θα πρέπει να τους επιτρέπεται να γίνονται αιμοδότες ή δωρητές σπέρματος. Και εάν σκοτώνονται σε τροχαία δυστυχήματα, η καρδιά τους θα πρέπει να αποτεφρώνεται ή να θάβεται διότι είναι άχρηστη».Οι «προοδευτικές» αυτές απόψεις δείχνουν μεν το ποιον του ανδρός, ίσως όμως εκείνες για τον πλουραλισμό της ενημέρωσης και την ελευθεροτυπία να είναι ακόμη πιο επικίνδυνες. Διότι τέτοιου είδους αντιλήψεις είναι μεταδοτικές: περνούν εύκολα από τον έναν «φίλο» οργανισμό στον άλλον.

EΙΠΕ:
«Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που μπορεί να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε ραδιενεργή στάχτη»
«Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στους γκέι να γίνονται αιμοδότες ή δωρητές σπέρματος. Και εάν σκοτώνονται σε τροχαία δυστυχήματα, η καρδιά τους θα πρέπει να αποτεφρώνεται ή να θάβεται διότι είναι άχρηστη»



Η Ε.Ε. θεωρεί τον Ντμίτρι Κισέλιοφ persona non grata. Ο διευθυντής, όμως, του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος (αριστερά, με τα γυαλιά) δηλώνει κατά την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας «περήφανος» γιατί μαζί ονειρεύτηκαν και μαζί προχώρησαν στη δημιουργία ενημερωτικών προϊόντων!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης