Ιβανόφ: Πήραμε τα μέτρα που έπρεπε να είχε λάβει η Ελλάδα

Ιβανόφ: Πήραμε τα μέτρα που έπρεπε να είχε λάβει η Ελλάδα

«Καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει την Ελλάδα να εκκενώσει τον καταυλισμό της Ειδομένης», δήλωσε ο πρόεδρος των Σκοπίων

Ιβανόφ: Πήραμε τα μέτρα που έπρεπε να είχε λάβει η Ελλάδα
Σφοδρή επίθεση εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβανόφ, με δηλώσεις του στο Mega. Όπως τόνισε, η χώρα του έπραξε αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει η Ελλάδα
, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα απέναντι στους πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί κατά χιλιάδες στα σύνορα των δύο χωρών.

Κλείσιμο
«Οι αρχές πήραν όλα τα μέτρα που έπρεπε να έχουν λάβει οι ελληνικές αρχές για να αποτρέψουν την απόπειρα για μαζική είσοδο μεταναστών στην επικράτειά μας. Επομένως, καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει την Ελλάδα να εκκενώσει τον καταυλισμό της Ειδομένης, απ' όπου ξεκίνησαν αυτές οι παράνομες απόπειρες να περάσουν οι μετανάστες στην επικράτειά μας και να διασχίσουν το διάδρομο που έκλεισε με απόφαση των Βρυξελλών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός πρόεδρος.

Στη συνέχεια κατηγόρησε την Αθήνα για ανοχή στους αυτοαποκαλούμενους εθελοντές - υποκινητές των προσφύγων. «Είχαμε επίσης ζημιές σε μέσα και εξοπλισμό των δυνάμεων ασφαλείας και σε περιουσίες ιδιωτικές και κρατικές. Αντί να στέλνει διαβήματα το ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών έπρεπε να μας ενημερώσει για το τι συμβαίνει στην Ειδομένη με τους λεγόμενους εθελοντές -τους ανθρώπους που οργάνωσαν όλα αυτά και μοίραζαν φυλλάδια στα Αραβικά προετοιμάζοντας παράνομη είσοδο στην επικράτειά μας. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας ενημέρωσε όλες τις χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου και όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Όλα είναι καταγεγραμμένα», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο είπε πως «όσο ισχύει αυτή η απόφαση, θα τη σεβαστούμε και δεν θα επιτρέψουμε την παράνομη είσοδο στην επικράτειά μας. Δεν αρμόζει σε κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ
και σε μια χώρα που συμμετείχε στην απόφαση για το κλείσιμο του διαδρόμου να μη σέβεται αυτήν την απόφαση και να θέτει σε κίνδυνο την επικράτεια γείτονος χώρας επιτρέποντας την παράνομη είσοδο μεταναστών. Δεν υπήρξε συντονισμός, ούτε είχαμε πληροφορίες για το τι συμβαίνει στην Ειδομένη. Αν είχαμε πληροφορίες, θα το είχαμε αποτρέψει και θα λαμβάναμε μέτρα», και πρόσθεσε ότι «το ίδιο ισχύει για όλες τις υπηρεσίες που δεν ανταλλάζουν πληροφορίες για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες με την οποία έκλεισε ο Βαλκανικός Διάδρομος. Είχαμε ήδη ένα ατύχημα στις 14 Μαρτίου σε μια πανομοιότυπη απόπειρα παράνομης εισόδου μεταναστών στην επικράτειά μας. Να σας θυμίσω ότι τότε είχαμε τρία θύματα που πνίγηκαν σε ποτάμι λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων. Απ' την έναρξη της κρίσης και μετά είχαμε εκατοντάδες τραυματίες αστυνομικούς εξαιτίας συμβάντων στην ελληνική επικράτεια».

«Η προσφυγική κρίση ήταν μια ευκαιρία για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, διότι αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση που επηρεάζει και τις δυο χώρες. Η ελληνική πλευρά όμως έχασε την ευκαιρία. Υπάρχει ακόμη χρόνος. Τα λεγόμενα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ενεργοποιούνται μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και όχι μέσω της ανακοίνωσης γραφειοκρατικών μέτρων. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, εκπληρώσαμε όλους τους όρους για να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ το 2008, όταν η Ελλάδα έθεσε βέτο και εκπληρώσαμε όλους τους όρους για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ το 2009, όταν λάβαμε την πρώτη θετική Έκθεση Προόδου που προέτρεπε στην έναρξη των διαπραγματεύσεων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης