Κυβέρνηση: Καμπανάκι ενόψει της συμφωνίας η «ανταρσία» Δρίτσα

Κυβέρνηση: Καμπανάκι ενόψει της συμφωνίας η «ανταρσία» Δρίτσα

Η διαφωνία του για τον ΟΛΠ (ενώ τη συμφωνία υπέγραψε ο Τσίπρας) μπορεί να προκαλέσει τεράστια πολιτική ζημιά στην κυβέρνηση -«Η διαγωνιστική διαδικασία προβλέπει ακόμα στάδια μέχρι να καταλήξει», επιμένει

Κυβέρνηση: Καμπανάκι ενόψει της συμφωνίας η «ανταρσία» Δρίτσα
Μπορεί η κυβέρνηση να περιμένει πώς και πώς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, την επίτευξη συμφωνίας και το κλείσιμο της περίφημης αξιολόγησης, ωστόσο έχει και την αγωνία των διαφοροποιήσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ
για τα μέτρα που επιβληθούν – πέρα βέβαια από τον φόβο των κοινωνικών αντιδράσεων, που θα προκληθούν.  

Κλείσιμο
Η κρίση με τον υπουργό Ναυτιλίας Θόδωρο Δρίτσα
, που τελικά ελέγχεται προσώρας, είναι το πρώτο καμπανάκι, παρότι δεν συνδέεται με αυτή καθαυτή την επικείμενη συμφωνία και τις τρέχουσες συζητήσεις με τους δανειστές. Ο κ. Δρίτσας έχει έτσι κι αλλιώς εκπεφρασμένες διαφωνίες για την πώληση του ΟΛΠ και φρόντισε να τις υπενθυμίσει, πυροδοτώντας ένα κύκλο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, παρότι στη συνέχεια επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και να μιλήσει για παρερμηνεία των λεγομένων του.  

«Δεν θέλω να δώσω συνέχεια σε μια συζήτηση που χθες επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να γίνει με κανονικούς και ψύχραιμους όρους» ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις.

«Δεν έχω μιλήσει ποτέ για ξεπούλημα, έχω μιλήσει για επιλογές της μιας ή της άλλης κατεύθυνσης κι έχω προβάλλει αντιρρήσεις για διάφορες επιλογές. Μιλάω για πώληση ή όχι», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το αν έχει κλείσει ή διαδικασία ή όχι ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι απομονώθηκε μία φράση για να δοθεί διαφορετικό νόημα. «Η διαγωνιστική διαδικασία προβλέπει ακόμα στάδια μέχρι να καταλήξει η συμφωνία στη Βουλή και να ψηφιστεί».

Σε ο,τι αφορά την δήλωσή του για το ΤΑΙΠΕΔ, ανέφερε ότι είναι ιδιότυπος οργανισμός «που δεν έλκει πάντα την ισχύ του από την κυβερνητική με λαϊκή έγκριση βούληση αλλά λειτουργεί με μηχανισμούς που καθορίζονται από τα συμφέροντα και τις επιλογές των δανειστών».

Το πρόβλημα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος θεωρείται όμως δεδομένο, αν και δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα προκαλέσει ανεπανόρθωτο και μοιραίο χτύπημα στην κυβέρνηση, καθώς δεν υπάρχουν θύλακες διαφωνίες παρόμοιοι με εκείνους της αριστερής πτέρυγας του Παναγιώτη Λαφαζάνη το περασμένο καλοκαίρι. Υπάρχει όμως η κίνηση των 53+, μέλος της οποίας είναι και ο κ. Δρίτσας, που ακόμη κι αν δεν έχει καμία διάθεση να ρίξει την κυβέρνηση, μπορεί με τις αποστάσεις ή την κριτική της στις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές, να της επιφέρει πολιτικά πλήγματα και να φουντώσει την αίσθηση της ανασφάλειας για την περαιτέρω πορεία.   

Το εσωκομματικό πεδίο βρίθει από διαφοροποιήσεις και ανησυχίες για τα επερχόμενα μέτρα και τις πολιτικές που θα συμφωνηθούν με την τρόικα και ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να περιορίσει το πρόβλημα. Το πρωθυπουργικό επιτελείο μιλά για την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ώστε μην παρατείνεται άλλο η αβεβαιότητα και η αστάθεια και να ξεκινήσει ο ενάρετος κύκλος της οικονομίας, που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Όσο περνά ο καιρός από την περιβόητη κρίση με τους κοριούς, που κατέγραψαν τις συνομιλίες στελεχών του ΔΝΤ, τόσο εμπεδώνεται η εκτίμηση ότι η ηγεσία της κυβέρνησης αξιοποίησε την υπόθεση κυρίως για την εσωκομματική συσπείρωση και λιγότερο με την ελπίδα ότι θα προκαλέσει υποχώρηση των σκληρών κύκλων του δανειστών, του Ταμείου περιλαμβανομένου.

Άλλες πληροφορίες φέρουν κυβερνητικά στελέχη να προειδοποιούν ότι εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα, τότε στο τραπέζι θα μπει αναγκαστικά και το σενάριο εκλογών τον Ιούνιο, καθώς ενδεχόμενη νέα παράταξη των διαπραγματεύσεων θα επιφέρει οικονομική ασφυξία και κατάρρευση όλων των οικονομικών μεγεθών.

 
Η ωρολογιακή βόμβα «Δρίτσα»

Πάντως το θέμα με τον υπουργό Ναυτιλίας θεωρείται κάτι σαν ωρολογιακή βόμβα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να προκαλέσει τεράστια πολιτική ζημιά στο κυβερνών κόμμα. Σημειωτέον ότι ο κ. Δρίτσας στις αρχικές δηλώσεις του για τον ΟΛΠ δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας των πραγματικών διαθέσεων ενός μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για τις ιδιωτικοποιήσεις. «Έχουμε μπροστά μας δρόμο μέχρι τη μεταβίβαση των μετοχών τον Ιούνιο» είπε, αμφισβητώντας ότι μία μέρα νωρίτερα είχε υπογραφεί στο Μαξίμου η συμφωνία πώλησης.

Και αφού επιτέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, τον οποίο χαρακτήρισε οργανισμό «που ελέγχεται πλήρως από δανειστές», διαμήνυσε στην κυβέρνηση  ότι θα παραιτηθεί εάν το Ταμείο αναλάβει κι άλλες εξουσίες και όντως οι ιδιωτικοποιήσεις ανέλθουν στα 50 δις που επιδιώκει η τρόικα.

Μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και πιθανώς μία τουλάχιστον έμμεση παρότρυνση από το Μαξίμου ο κ. Δρίτσας μίλησε για παρερμηνεία των δηλώσεών του και διέψευσε ότι κινείται σε διαφορετική από εκείνη του πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης