«Παίζει τα ρέστα της» η κυβέρνηση στην νυχτερινή ψηφοφορία

«Παίζει τα ρέστα της» η κυβέρνηση στην νυχτερινή ψηφοφορία

Ή θα κερδίσει πόντους, καθηλώνοντας την Αριστερή Πλατφόρμα ή το ρεύμα της δυσαρέσκειας θα την παρασύρει προς την πτώση - 21:30 ξεκινά η συζήτηση, θα ολοκληρωθεί στις 2 και ακολουθεί η ονομαστική ψηφοφορία

«Παίζει τα ρέστα της» η κυβέρνηση στην νυχτερινή ψηφοφορία
Τα... ρέστα της παίζει η κυβέρνηση στην αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή επί του δεύτερου σχεδίου νόμου με τα προαπαιτούμενα του τρίτου Μνημονίου.

Την ώρα που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ απειλείται με νέες «διαρροές», καθιστώντας πολύ πιθανό το σενάριο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να πέσει κάτω και από την κοινοβουλευτική δύναμη των 120 βουλευτών, που αποτελεί «ψυχολογικό όριο», Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτης Λαφαζάνης κλιμακώνουν την επίθεσή τους στον Αλέξη Τσίπρα.

Από τη μία, η πρόεδρος της Βουλής υποδεικνύει, ουσιαστικά, τον κ. Τσίπρα ως «πραξικοπηματία», ενώ, από την άλλη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης λέει ευθέως στον πρωθυπουργό να μην απειλεί την Αριστερή Πλατφόρμα, καθώς ο αγώνας της δεν είναι για τις καρέκλες.

Καθώς φαίνεται, η αποψινή ψηφοφορία θα αποτελέσει μια τελική αναμέτρηση ανάμεσα σε όσους στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα και σ' εκείνους που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και στην πρόεδρο της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Αν η κυβέρνηση «επιβιώσει», κατορθώνοντας να μην πέσει κάτω από τους 120 βουλευτές, τότε μπροστά της δεν υπάρχουν -άμεσα- άλλα νομοθετήματα και έτσι θα έχει ένα μήνα, προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία με τους δανειστές.
Κλείσιμο

Σε αντίθετη περίπτωση, το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης είναι το πλέον ορατό και οι πρόωρες εκλογές θα έρθουν ακόμα πιο κοντά. Προηγουμένως, βέβαια, θα υπάρξει η προβλεπόμενη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Σε κάθε περίπτωση, από την στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει θέσει το όριο στήριξης της κυβέρνησης στους 120 βουλευτές, τότε η αποψινή ψηφοφορία αποκτά δραματικές διαστάσεις, καθώς οι πληροφορίες θέλουν και άλλους βουλευτές να σκέφτονται να μην υπερψηφίσουν το σχέδιο νόμου και να προστεθούν, έτσι, στον αριθμό των 32 «όχι» και των έξι «παρών», που δεν ψήφισαν, στις 15 Ιουλίου, το πρώτο πακέτο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη συμφωνία με τους δανειστές.

Όπως αποφασίστηκε στη διάσκεψη των προέδρων, η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει στις 21:30 με ώρα λήξης τις 2 μετά τα μεσάνυχτα, κάτι που ωστόσο θα εξαρτηθεί απο το αν θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης