Από την παρωδία στη σύγκρουση και ψηφοφορία μετά τα μεσάνυχτα

Από την παρωδία στη σύγκρουση και ψηφοφορία μετά τα μεσάνυχτα

Τσακαλώτος: Είναι μια απόφαση που θα με βαραίνει σε όλη μου τη ζωή - Γεννηματά: Κυβερνήστε επιτέλους - Θεοδωράκης: Να πούμε για τους συνωμότες της δραχμής που πήραν καρέκλες - Μεϊμαράκης: Να ψηφίσουν πρώτοι ο κ. Τσίπρας και Καμμένος - Κ. Μητσοτάκης: Δεν γίνονται μνημόνια με ξένα κόλλυβα

Από την παρωδία στη σύγκρουση και ψηφοφορία μετά τα μεσάνυχτα
Με φυγόκεντρες δυνάμεις να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό να διαμηνύει προς τους βουλευτές του ότι, ή θα στηρίξουν όλοι μαζί την νέα συμφωνία, ή θα πέσει η κυβέρνηση ξεκίνησε η κρισιμότερη συνεδρίαση της Ολομέλειας των τελευταίων πέντε ετών.

Η συζήτηση διεξήχθη σε σκηνικό απόλυτου πολιτικού παραλόγου, με υπουργούς να εκφράζουν ανοικτά την διαφωνία τους με το περιεχόμενο της συμφωνίας, να ξεκαθαρίζουν ότι θα την καταψηφίσουν και να επισημαίνουν παράλληλα ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούν. Την ίδια ώρα «τορπίλες» κατά της συμφωνίας εκτοξεύει και η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε και απειλήθηκε από τους εταίρους  προκειμένου να την υπογράψει. 

Κλείσιμο
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ορκωμοσία του Γιώργου Κυρίτση (πολιτικό όρκος) ο οποίος παίρνει τη θέση του παραιτηθέντος Νίκου Χουντή που παραιτήθηκε καθώς θα διαδεχθεί τον παραιτηθέντα Μανώλη Γλέζο στο Ευρωκοινοβούλιο.

Καρφιά Ζωής με το καλημέρα

Στο site της Βουλής αναρτήθηκε η Ημερήσια Διάταξη για την συνεδρίαση της Ολομέλειας αλλά η Πρόεδρος της Βουλής δεν ξεκινά την συζήτηση πριν την διανομή της σε κάθε βουλευτή από τους επιμελητές της αίθουσας.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε μάλιστα από το πρώτο λεπτό τα κατευθυνόμενα προς την κυβέρνηση «καρφιά» για την υπερ – κατεπείγουσα διαδικασία λέγοντας «Για να έχουμε αίσθηση των συνεπειών ορισμένων αποφάσεων σας λέω πως μολις έγινε η ηλεκτρονική διανομή της ημερήσιας διάταξης και αναμένεται και η διανομή της έντυπης.
Η πλειοψηφία της Διάσκεψης των Προέδρων αποφάσισε να ξεκινήσει η συνεδρίαση στις 8:40, αυτό όμως ήταν εκ των πραγμάτων ανέφικτο».

Η ημερήσια διάταξη έχει ως εξής:

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΟΕ΄

 Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Ώρα 20.40΄
Η παρούσα συμπληρωματική ημερήσια διάταξη υποβάλλεται προς υπογραφή την 15.7.2015 και ώρα 21.00΄ και, επομένως η συνεδρίαση θα αρχίσει με την ανάρτησή της
                                                                                                         Αθήνα, 15  Ιουλίου 2015

Μπάχαλο και πάλι με τη Ζωή
Η κ. Κωνσταντοπούλου έθεσε και πάλι θέμα διάρκειας της συζήτησης παρά την απόφαση της διάσκεψης των Προέδρων να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση τα μεσάνυχτα. 
Το λόγο πήρε από την κυβέρνηση ο κ. Βούτσης ο οποίος όμως την «άδειασε» αφού συντάχθηκε με την απόφαση της διάσκεψης, ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί δεν πήραν καν το λόγο.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, αφού η πρότασή της δεν έγινε δεκτή (την ψήφισαν μόλις δύο βουλευτές και η ίδια) αποχώρησε από το προεδρείο και έδωσε τη θέση της στον Α' Αντιπρόεδρο κ. Μητρόπουλο.

Την ίδια στιγμή δεκάδες βουλευτές της φώναζαν να παραιτηθεί με τον κ. Βενιζέλο να της λέει πως αν έχει ευαισθησία πρέπει να παραιτηθεί απόψε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος



Για ένα πλουσιότερο πρόγραμμα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, είπε ότι ήταν μία απόφαση που θα με βαραίνει σε όλη μου τη ζωή, ήταν η πιο δύσκολη ημέρα τη ζωής μου. Δεν ξέρω αν πήραμε τη σωστή απόφαση, αλλά θα κάνουμε  το καλύτερο για τον τόπο της εργασίας.

“Όλη η Ευρώπη συζητά το νόημα αυτή της συμφωνίας, το δημοψήφισμα  τι σημαίνει για την Ελλάδα, τι σημαίνει για την Ευρώπη. Θα δοκιμαστεί αν αυτή η Ευρώπη μπορεί να σεβαστεί τη δημοκρατία τον πλουραρισμό. Πολλά δημοσιονομικά μέτρα θα βρουν αντιστάθμιση στο επενδυτικό πρόγραμμα και στο χρέος”, πρόσθεσε.  Για να επιστρέψει η Ελλάδα και η ΕΕ στην ανάπτυξη θα πρέπει να δημιουργηθούν συμμαχίες κατά της λιτότητας, υπογράμμισε.

Υπεραμύνθηκε της ίδρυσης του υπερ Ταμείου λέγοντας ότι είναι σημαντικό και εξήγησε ότι δεν είναι μόνο εγγυητικό για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά και επενδυτικό. Σχετικά με το αν οι δανειστές είπαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι “εμείς είπαμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα πλουσιότερο πρόγραμμα, κατά της διαφθοράς και συνεννόηση  με τον ΟΟΣΑ, την  Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο νέος υπουργός επισήμανε ότι “δεν μπορούμε να δουλεύουμε  και να έχουν μόνο οι πλούσιοι μεγάλες συντάξεις. Σχετικά με το αν θα χτυπηθεί το παλαιοκομματικό σύστημα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι αυτό δεν το ξέρω, αλλά αν δεν το χτυπήσει αυτός ο κόσμος αυτός ο τόπος δεν έχει μέλλον. “Πρέπει να μοιράσουμε τη πίτα και θα αυξηθούν τα βάρη και σε άλλους”, δήλωσε ο νέος υπουργός και ανακοίνωσε ότι “ έχουμε αυξήσει το φόρο αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 30 χιλ. ευρώ και τον φόρο 8% των βουλευτών”. 

Δημήτρης Βίτσας
«Δεν απολογούμαι για την μάχη που δίνουμε» υποστήριξε στην αρχή της ομιλίας του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας αν και παραδέχθηκε ότι «οι προτάσεις των δανειστών θέτουν σκληρά διλήμματα». Πρόσθεσε δε ότι πραγματοποιείται «Προσπάθεια έξω και μέσα ώστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να είναι μια παρένθεση. Αυτή η προσπάθεια δεν πρόκειται να σταματήσει» ενώ απευθυνόμενος κυρίως στην αντιπολίτευση είπε «Οσοι φώναζαν πριν για «συμφωνία και ότι να είναι» σήμερα κάνουν τους ενοχλημένους. Διερωτώνται φωναχτά πως είναι δυνατόν μια αριστερή κυβέρνηση να λαμβάνει τέτοια μέτρα»

Παρατήρηση Κουτσούμπα για απουσία Τσίπρα



Με σπόντες προς τον πρωθυπουργό ξεκίνησε η ομιλία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ στη Βουλή, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, “ελπίζω να με ακούτε στο Μέγαρο Μαξίμου. Για όλους έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της αλήθειας κ. Τσίπρα, που είστε τώρα σε κάποιο γραφείο και δεν εμφανιστήκατε ακόμα εδώ”. Μάλιστα, επέρριψε  μεγάλες ευθύνες στην πλευρά Λαφαζάνη και στον κ. Λαπαβίτσα γιατί στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα προτείνουν να συνεχίσουν ως δεκανίκια.

Ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι “ο λογαριασμός που καλείται να πληρώσει ο λαός είναι πολύ μεγάλο, ο λαός θα πληρώσει το άθλιο Μνημόνιο Τσίπρα” και πρόσθεσε στη συνέχεια ότι “το παραμύθι της σκληρής διαπραγμάτευσης τελείωσε” και εξέφρασε την άποψη ότι “τα νταούλια δεν βαράνε στην ΕΕ”.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι “μία μέρα μετά το δημοψήφισμα βρεθήκατε αγκαλιά με τους υποστηρικτές του ναι”. Υπογράμμισε δε ότι  “όλα όσα έγιναν στις τράπεζες ήταν γνωστά και άσκησε κριτική λέγοντας ότι “παραμυθιάσατε μεγάλο μέρος του λαού για να σας ενισχύσει στην κάλπη  και δεν προετοιμάσατε καμία εναλλακτική λύση”.  Μάλιστα, σχετικά με τη συμφωνία, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι “έχετε ξεπεράσει το όριο κάθε βρώμικης προπαγάνδας”, αναφερόμενος στην ίση κατανομή βαρών.

Φώφη Γεννηματά: Επιτέλους να κυβερνήσετε



«Οι εκλογές θα είναι καταστροφή για την χώρα. Καταστροφικά είναι και τα σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και συγκεκριμένου χρόνου» υποστήριξε η κυρία Φώφη Γεννηματά καλώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό να … κυβερνήσει. «Απόψε ψηφίζουμε για το μέλλον της χώρας εσείς έχετε την ευθύνη από εδώ και πέρα. Πρέπει να προχωρήσουμε με συμφωνημένα τα επόμενα βήματα» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 
Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί, προσθέτοντας ότι “όμως πέρα από την συμφωνία πρέπει να υπάρχει νέο ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο. Η θετική ψήφος μας δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή, ούτε συγχωροχάρτι για τις ενέργειές σας. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην χώρα μας. Θα μας βρείτε αρωγούς σε ότι αφορά το συμφέρον της χώρας μας και απέναντι σε διάχυτες αντιλήψεις”. Μάλιστα, υποστήριξε με  συνεννόηση μέσα στην Βουλή και πως “δεν πείσατε τους υπουργούς και βουλευτές σας ότι αν δεν ψηφιστεί σήμερα η συμφωνία οι συνταξιούχοι δεν θα μπορούν να περάσουν τις επόμενες τρεις ημέρες. Εχετε την ευθύνη αναλάβετέ τη και κυβερνήστε”.
 
 Χαρακτήρισε απαράδεκτο να μην ενημερώνει ο πρωθυπουργός την Βουλή για την συμφωνία που ο ίδιος υπέγραψε, όπως και να μην ενημερώνει υπεύθυνα τον ελληνικό λαό την ίδια στιγμή που πριν λίγες ώρες ενημέρωνε το κόμμα του.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι “αποτρέψαμε με κοινή προσπάθεια την έξοδο από το ευρώ. Ο κ. Τσιπρας οφείλει να αναγνωρίσει την καθοριστική συμβολή των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης και την συμβολή 251 βουλευτών που του άνοιξαν το δρόμο για την ουσιαστική διαπραγμάτευση. Την υποστήριξη σοσιαλιστών ηγετών της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση των ακραίων δεξιών και νεοφιλελεύερων δυνάμεων. Τους ευχαριστώ από αυτή την αίθουσα αν και έπρεπε να το κάνει ο πρωθυπουργός”.

“Ο κ. Τσίπρας κατάλαβε αργά ότι η καταστροφική δραχμολάγνοι υπουργοί του πήγαιναν χέρι – χέρι με τον Σόιμπλε με στόχο να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Έχει ευθύνη να δώσει τέλος στο επικίνδυνο θέατρο σκιών. Να διασφαλίσει την σταθερότητα της χώρας. Να σταματήσουν τώρα οι θεωρίες πρι τρόικες εσωτερικού και πραξικοπήματος”, δήλωσε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι “ προσβάλει όλους όσους μας στήριξαν. Κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η συμφωνία φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα. Λένε ότι ο Τσίπρας προσυπέγραψε το εναντίον του πραξικόπηματος”.

 “Το κάνατε κ. Τσίπρα; Θα απαντήσετε;”, αναρωτήθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι “δεν είναι δικαίωση για εμάς ότι ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο. Δικαίωση θα ήταν να χτίσετε πάνω στις προηγούμενες δικές μας προσπάθειες που κακώς τις λοιδορήσατε”.
“Η συμφωνία δύσκολη και επώδυνη αλλά΄κρατά όρθια την Ελλάδα”, κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Σταϊκούρας- Τσακαλώτος για τον ΦΠΑ
Σταϊκούρας:  Καταθέσατε κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις. Παρατηρούμε όμως ότι με τις αλλαγές προκαλείται μετάταξη από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23 %, 13 προϊόντων, υπηρεσίες για την γεωργική παραγωγή αλλά και προϊόντα για αναπήρους. Αυτό δεν είναι νομοτεχνική βελτίωση. Αλλά δείγμα προχειρότητας

Ευκλείδης Τσακαλώτος:Έχει δίκιο ο κ. Σταϊκούρας. Πολλά προϊόντα έχουν πάει στον ανώτατο συντελεστή και αυτό επηρεάζει τους αγρότες. Αυτό που υπόσχομαι είναι σε συνεννόηση με τους θεσμούς να υπάρξει κάποια επιστροφή φόρου.

Θεοδωράκης: Το Ποτάμι θα ψηφίσει χωρίς τσαλιμάκια

Το Ποτάμι θα ψηφίσει χωρίς τσαλιμάκια, αυτά που συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε στην παρέμβαση του ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης.

“Έπρεπε να είχαμε το χρόνο και το θάρρος να πούμε γιατί φθάσαμε ως εδώ”, σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης στην αρχή της ομιλίας του και πρόσθεσε ότι “έχει
αξία να μιλήσουμε για τους συνωμότες της δραχμής. Τους πραξικοπηματίες που έκαναν την εμφάνισή τους. Δεν μας είχαν πει ανοικτά ότι ήθελαν την δραχμή. Κρύφτηκαν πίσω από Αλέξη Τσίπρα και διεκδίκησαν τις καρέκλες”.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ότι  “μας λένε τώρα ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα του Τσίπρα αλλά θα συνεχίσουν να έχουν τα προνόμια που τους έδωσε ο Τσίπρας”.

Ζήτησε δε  ο πρωθυπουργός να δώσει απάντηση: δεν νοείται να κρατήσετε στην κυβέρνησή σας όσους σας καταψηφίζουν “Διαφορετικές συμμορίες ίδιο σόι. Υπάρχει  θράσος σε αυτή την χώρα. Θα πρέπει να το πούμε δυνατά”, πρόσθεσε.

“Σέβομαι τους βουλευτές του Τσιπρα που λένε ότι διαφωνώ και φεύγω. Όπως σέβομαι και τα παιδιά  που λένε ότι διαψεύστηκαν οι ελπίδες τους που πίστεψαν στα ψέματα”, υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

“Επανάσταση είναι να κόψουμε τα πλοκάμια της διαπλοκής”, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και συνέχισε “να δώσουμε τις ευκαιρίες στους νέους να αναδιατάξουμε την αγροτική παραγωγή. Υπάρχουν ιδέες και διεθνής εμπειρία. Να ανοίξουμε τις πόρτες στους νέους και να κλείσουμε τις πόρτες στις συντεχνίες Να διώξουμε τα κόμματα από το δημόσιο για να μην σερνόμαστε από μνημόνιο σε μνημόνιο”.
 
“Δεν έχουμε πια επιλογή”, κατέληξε.


Ε. Μεϊμαράκης: Να ψηφίσει πρώτος ο κ. Τσίπρας και αμέσως μετά ο κ. Καμμένος

Να ψηφίσει πρώτος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αμέσως μετά ο αρχηγός των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ζήτησε ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ο Πρόεδρος της ΝΔ με παρέμβασή του στην συζήτηση που εξελίσσεται ομαλά στην ολομέλεια σημείωσε «Είχα παρακαλέσει την κυβέρνηση, όπως ο κ. Τσιπρας είχε την ευαισθησία να ψηφίσει πρώτος, να το κάνει και τώρα. Από την στιγμή που είναι ο εισηγητής του νομοσχεδίου πρέπει να δείξει πρώτος με την ψήφο του ότι το υποστηρίζει» και πρόσθεσε «περιμένω όμως αμέσως μετά να ψηφίσει και ο κ. Καμμένος»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αυταπάτη του Πρωθυπουργού στοίχισε στη χώρα

Να πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στη Γαλλία για τη στήριξη που μας παρείχε

Εξαιρετικά επώδυνη η συμφωνία – Υπάρχουν υφεσιακά μέτρα – Το δημοσιονομικό κενό δεν έπρεπε να καλυφθεί μέσω της αύξησης των φόρων, υπήρχαν εναλλακτικές - Στη ΝΔ πιστεύουμε στις ιδιωτικοποιήσεις, στο «άνοιγμα» των αγορών και στην απο-πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα

Σήμερα συζητούμε για το πρώτο μνημόνιο της Αριστεράς, ενώ ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει περάσει οριστικά – Ας είμαστε ειλικρινείς, η χώρα χρειάζεται το τρίτο πρόγραμμα και το δάνειο γέφυρα για να αποκατασταθεί η ομαλότητα και να ανοίξουν μία ώρα ταχύτερα οι τράπεζες

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο  εβδομάδων, το κόστος αυξήθηκε κατά 25 δισ. ευρώ – Η αυταπάτη του Πρωθυπουργού στοίχισε στη χώρα – Στο τέλος, έκανε βέβαια το σωστό, αλλά δεν γίνονται μνημόνια μα ξένα κόλλυβα.

Η μεσαία τάξη πληρώνει πολύ ακριβά το κόστος της πολιτικής ενηλικίωσης του ΣΥΡΙΖΑ – Όταν συγκρούεται ο φαντασιακός κόσμος και η πραγματικότητα, πάντα νικάει η πραγματικότητα – Κάθε μέρα που περνάει ο λογαριασμός μεγαλώνει – Ο φαύλος κύκλος πρέπει να σταματήσει τώρα

Κόντρα Βούτση - Μητσοτάκη για τη δημόσια διοίκηση

Ο πρωθυπουργός έκανε το σωστό, αλλά μην περιμένετε να σας πούμε και μπράβο, επειδή σταματήσατε να κάνετε ζημιά στη χώρα, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στην ομιλία του εκθείασε το έργο του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση.

“Δεν βρήκαμε ούτε ίχνος μεταρρυθμιστικού έργου”, υποστήριξε ο κ. Βούτσης, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι η πολιτεία του στο υπουργείο χαρακτηριζόταν από απολύσεις, διαθεσιμότητες και επιλογές προϊσταμένων που έγιναν εκτός του νόμου Ραγκούση.

Ο κ. Μητσοτάκης ανταπάντησε ότι παρέδωσε έτοιμο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των υπαλλήλων, αλλά η κυβέρνηση δεν το εφαρμόζει γιατί  το μόνο που τη νοιάζει είναι ο διορισμός κομματικών φίλων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι στις Βρυξέλλες έγινε μία προσομοίωση του Grexit και η συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας είναι εξαιρετικά επώδυνη γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να καλύψει το δημοσιονομικό κενό με αύξηση φόρων.

Κατηγόρησε τέλος τον πρωθυπουργό ότι δεν πιστεύει στο πρόγραμμα που ο ίδιος συνομολόγησε , ενώ κατέληξε τονίζοντας ότι οι βουλευτές της ΝΔ υπερψηφίζουν τη συμφωνία όχι από κομματική πειθαρχία, αλλά από εθνική συνείδηση. 

Σταθάκης: Είναι στιγμές ευθύνης και όχι στιγμές στείρας αντιπαράθεσης

Είναι ένα πρόγραμμα δύσκολο, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στη Βουλή, ωστόσο υποστήριξε ότι έχει κάποια θετικά στοιχεία, τονίζοντας ότι “το το καθιστά βιώσιμο μέσα στο μακροοικονομικό πλαίσιο”.
Δήλωσε, στέλνοντας μηνύματα, ότι “ η φυγή από την πραγματικότητα είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε αυτή τη φάση και πρόσθεσε ότι “ο πρωθυπουργός υπέγραψε με ευθύνη μία συμφωνία που δημιουργεί τη βάση για μία βιώσιμη λύση”.
Σπόντες και προς την αντιπολίτευση “πέταξε” ο κ. Σταθάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “παραλάβαμε το ημιτελές 2ο πρόγραμμα, παγωμένη χρηματοδότηση και ένα μεσοπρόθεσμο μπροστά μας” και θύμισε ότι προέβλεπε μεγάλα πλεονάσματα, τα οποία θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ένα χρέος, το οποίο ήταν εξόφθαλμα μη βιώσιμο.

Νίκος Φίλης: Φέραμε το μνημόνιο με το πιστόλι στον κρόταφο

«Το πραξικόπημα που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες θα ολοκληρωθεί άθελά μας εδώ στην βουλή» προειδοποίησε ο κ. Νίκος Φίλης απευθυνόμενος σχεδόν αποκλειστικά στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνητικού κόμματος είπε ότι «Το πραξικόπημα ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα τιμωρώντας την κυβέρνησή της. Ότι η κυβέρνηση πρώτη φορά Αριστερά θα είναι και η τελευταία. Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι τα συμφέροντα του διευθυντηρίου των Βρυξελλών που θέλει να απαγορεύσει τις επιλογές των πολιτών έξω από τον μονόδρομο των μνημονίων» για να επισημάνει πως «Είναι σαφές ότι πολλοί από εμάς που έχουμε θητεύσει στο κίνημα της αριστεράς  βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την ηθική της ευθύνης και την ηθική του φρονήματος».
«Δεν πρέπει σήμερα άθελά μας να ολοκληρώσουμε το πραξικόπημα που ξεκίνησε προχθές στις Βρυξέλλες. Στόχος να πέσει η κυβέρνηση της Αριστεράς ως μήνυμα στην ευρωπη» επανέλαβε για να συμπληρώσει « Χωρίς κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το μέλλον των φτωχών θα είναι σκληρό. Πιο σκληρό από όσα προδιαγράφει το μνημόνιο που με το πιστόλι στον κρόταφο φέραμε εδώ».
Τόνισε τέλος τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την Χρυσή Αυγή και ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχει ελπίδα και αυτή είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» κατέληξε.  

Απάντηση Χ.Παππά σε Φίλη
Ο κ. Φίλης είπε για υπόδικους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής. Να σβηστεί από τα πρακτικά. Ας κρατήσουμε στην Βουλή ένα επίπεδο που δεν το έχουμε ξεφτιλίσει εμεις αλλά εσείς. Κ. Φίλη να τα αναφέρετε αυτά στην Κουμουνδούρου. Στον ΣΥΡΙΖΑ είστε πλεον μειοψηφία. Αν είμαστε εμείς εγκληματίες θα το κρίνει η δικαιοσύνη και όχι εσείς. Όσο για τα φιδάκια το δικό σας όνομα παραπέμπει σε φίδι που είχε στον κόρφο του ο λαός. 

Π. Καμμένος: πέφτει σήμερα η κυβέρνηση αν δεν ψηφίσουν 151 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Την πτώση της κυβέρνησης εάν σήμερα δεν ψηφίσουν τουλάχιστον 151 βουλευτές των κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προανήγγειλε ο Πάνος Καμμένος.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων με παρέμβασή του λίγο πριν την λήξη της συζήτησης και την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας είπε ότι «Αν αυτή η συμφωνία δεν επικυρωθεί - όχι από την πλειοψηφία της Βουλής -  αλλά από την πλειοψηφία της κυβέρνησης τότε δεν θα υπάρχει ούτε Ελλάδα ούτε Ευρώπη. Καλώ τους βουλευτές να σκεφτούν ότι είμαστε κάτω από εκβιασμό. Να ψηφίσουμε κατά της δικής μας συνειδήσεως όμως υπάρχουν λαοί που συνθηκολογούν και δεν παραδίδονται. Αυτή την σημασία έχει η ψήφος σήμερα.
Νωρίτερα δε είχε απευθυνθεί στους βουλευτές της συμπολίτευσης λέγοντας «Αν σήμερα πέσει η κυβέρνηση δεν θα υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα και την Ευρώπη . Είναι ξεκάθαρο ότι οι κύκλοι της νέας τάξης πραγμάτων. Οι κύκλοι της Γερμανίας με επικεφαλής τον Σόιμπλε θέλουν η Ελλάδα να γίνει το παράδειγμα της επικυριαρχίας της Γερμανίας. Θέλουν να κλείσουν οι τράπεζες να οδηγηθούν οι έλληνες στην ανεργία και να χάσουν τις καταθέσεις τους οι έλληνες. Η συμφωνία είναι προϊόν ενός πραξικοπήματος και εκβιασμού. Είναι συνθηκολόγηση».

Κωνσταντοπούλου: «Δεν έχουμε δικαίωμα το "όχι" του λαού να το κάνουμε "ναι"»

Για μια «μαύρη» ημέρα για τη Δημοκρατία, για την Ελλάδα και την Ευρώπη έκανε λόγο η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας μία περίπου ώρα μετά τα μεσάνυχτα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου μίλησε για «ωμό εκβιασμό» από την Ευρώπη, τονίζοντας πως η Βουλή καλείται να επικυρώσει τον ενταφιασμό της εθνικής κυριαρχίας, της δημόσιας περιουσίας «με ακόμα πιο τερατούργημα από το ΤΑΙΠΕΔ που ο ΣΥΡΙΖΑ  αποκαλούσε εκτροφείο σκανδάλων».

Αρχίζοντας της την ομιλία της η κυρία ευχαρίστησε τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, κ. Μποχοσλάβσκι, επειδή για τρίτη φορά παρενέβη με δημόσια έκκληση να προστατευθεί ο ελληνικός πληθυσμός από περαιτέρω περιστολή των κοινωνικών του δικαιωμάτων που, όπως τόνισε, έχουν ήδη έχουν περισταλεί απαραδέκτως.

Παράλληλα, εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στο «παράνομο και επονείδιστου χρέος» που «κάποιοι επιχειρούν λυσσαλέα να φορτώσουν στον λαό και τις επόμενες γενιές».

Την ίδια ώρα, η πρόεδρός της Βουλής ευχαρίστησε τα κινήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη που κινητοποιούνται λέγοντας ότι αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα είναι πραξικόπημα καθώς και τους εκπροσώπους του πολιτισμού και των γραμμάτων «που δεν παραδόθηκαν και λένε ότι είναι απαράδεκτο να επιβάλλεται μια απολυταρχική πράξη εκδίκησης στην Ελλάδα».

Μεταξύ άλλων, υπενθύμισε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενώθηκε με τον κόσμο το 2012 και κατήγγειλε την περαιτέρω περικοπή των συνταξιούχων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

«Αν το νομοσχέδιο που περιέχει αναφορά σε τρίτο μνημόνιο το έφερνε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι θα απεύθυνα στο κοινοβούλιο καταγγελτικό λόγο. Το φέρνουν όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που δεν έχει ως σχέδιο την εφαρμογή των μνημονίων αλλά απαλλαγή από αυτά, που λέει χρόνια τώρα ότι τα μνημόνια είναι η λάθος συνταγή», είπε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός υπέστη τον πιο αδυσώπητο εκβιασμό με εργαλείο την επιβίωση πολιτών και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν ο εκβιασμός επικυρωθεί σήμερα δεν θα υπάρχει τέλος. Θα ακολουθήσουν και άλλοι λαοί. Άλλωστε είχε ξεκινήσει από την Κύπρο».

Σύμφωνα με την κυρία  Κωνσταντοπούλου το μνημόνιο έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση και οι εταίροι δεν δικαιούνται να απειλούν με ολοκληρωτική ανθρωπιστική καταστροφή.

Όπως τόνισε, συνιστά πραξικόπημα κατάλυση της Δημοκρατίας και επιβολή συνθηκών καταστροφής του λαού.

«Συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και εθνική γενοκτονία», είπε και αναφερόμενη ξανά στον πρωθυπουργό, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έκανε ότι μπορούσε».

«Κανείς δεν μπορεί να απομειώσει το μέγεθος της ανιδιοτέλειας, να αναλάβει την πολιτική του αυτοκαταστροφή για την σωτηρία του λαού. Θεωρώ ότι το κοινοβούλιο δεν πρέπει να του το επιτρέψει. Να επιτρέψει την μετατροπή της Αριστεράς σε εφαρμοστή των μνημονίων. Σε όσους θέλουν να βάλουν τον κάθε ένα από μας να κάνουμε το αντίθετο από όσα πιστεύουμε. Να φτάσουμε στο σημείο να μην αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας και να μην μας αναγνωρίζει ο κόσμος», τόνισε.


Αλ. Τσίπρας : πήρα την επιλογή της ευθύνης για να μην πάμε σε άτακτη χρεοκοπία

Το γάντι στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα πέταξε ο κ. Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να «δραπετεύσει» ωστόσο το αν θα ευοδωθεί το «σχέδιο των αντιπάλων»  να πέσει η κυβέρνηση εξαρτάται από την ψήφο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Εξήγησε ότι στις Βρυξέλλες βρέθηκε μεταξύ 3ων επιλογών: της άτακτης χρεοκοπίας, του σχεδίου Σόιμπλε με το time out  από την ευρωζώνη και της νέας συμφωνίας. Υποστήριξε ότι προτίμησε την «επιλογή της ευθύνης» και κάλεσε τους βουλευτές του να αποφασίσουν « εάν ο εκβιασμός είναι πλαστός ή πραγματικός» σημειώνοντας πως αν θεωρούν ότι είναι πραγματικός τότε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.
«Σε ότι με αφορά είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσω από την ευθύνη αλλά και ο τελευταίος που οικειοθελώς θα προσχωρήσω στο σχέδιο αντιπάλων. Ο τελευταίως που με δική μου επιλογή θα επιτρέψω την αποχώρηση της κυβέρνησης» ειπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας έλαβε τον λόγο μετά την τοποθέτηση της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου που μίλησε για εκβιασμό του πρωθυπουργού που δεν πρέπει να επικυρώσει το κοινοβούλιο.
Με πρωτολογία που απευθυνόταν αποκλειστικά στους βουλευτές του ειπε πως «Βρισκόμαστε στην ώρα της κρίσης και ευθύνης και αφορά όλους μας. Άκουσα πριν από λίγο να μιλάτε για τον εκβιασμό. Το ίδιο γράφουν και διεθνή ΜΜΕ. Σας ρωτώ με ειλικρίνεια: πιστεύετε ότι είναι υπαρκτός ή πλαστός αυτός ο εκβιασμός;».
Εξήγησε ότι αναφέρεται στις «εναλλακτικές επιλογές που είχα προχθές το βράδυ στις Βρυξέλλες. Οι επιλογές ήταν συγκεκριμένες :
-          η μια ήταν η επιλογή να αποδεχθώ μια συμφωνία που σε πολλά σημεία έχω ριζικές διαφωνίες.

-         Η 2η ήταν η άτακτη χρεοκοπία! Δεν θέλω να αναφερθώ στις συνέπειες της. όλοι τις γνωρίζουν

-         Υπηρχε 3ο  και είναι το  Σχέδιο Σόιμπλε για παράλληλο νόμισμα. Αν την θέλουμε και τώρα μας την προσφέρει».

Πρόσθεσε «Ανάμεσα σε αυτές τις επιλογές  βάρυνε σε εμένα η επιλογή της ευθύνης απέναντι στα λαϊκά στρώματα και τη χειμαζόμενη κοινωνία να μην οδηγηθεί σε χειρότερη μοίρα και θέση . Με ειλικρίνεια θέτω το ερώτημα σε όλους σας που θα ψηφίσετε σήμερα. Ο εκβιασμός ήταν πλαστός ή πραγματικός. Αν θεωρείτε ότι ήταν πλαστός ακούω τις εναλλακτικές. Αν ήταν πραγματικός τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μοιραστούμε όλοι το βάρος αυτής της ευθύνης».
 

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Ναι στην πορεία της Ευρώπης χωρίς παζαρέματα

“Κύριε πρωθυπουργέ και να θέλουμε να αγιάσουμε δεν μας αφήνετε”, δήλωσε με τόνο ειρωνίας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στον πρωθυπουργό, ασκώντας κριτική στο περιεχόμενο της ομιλίας του, λέγοντας ότι “δε τέτοιες ώρες ευθύνης, δεν περίμενα τέτοια συμπεριφορά”.

Ο κ. Ευάγγελος Μειμαράκης έστειλε ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά λέμε “ναι στην πορεία της Ευρώπης, χωρίς παζαρέματα,  έχουμε ένα στοίχημα μπροστά μας. Και η ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και θα το δείτε μπροστά σας”.

Όπως υποστήριξε “η  Νέα Δημοκρατία σας δίνει στήριξη στο θέμα της παραμονής της Ευρώπης, αλλά για θέματα όχι μόνο στα οικονομικά και σε άλλα όπως πχ για την Παιδεία κλπ. Θα είναι θέμα συνεννόησης. Εσείς θα τα κλείσετε, αλλά με συνεννόηση στα νομοσχέδια” και πρόσθεσε ότι και πάλι σας κατανοώ, ξέρω τι περνάτε”. Προειδοποίησε δε τον πρωθυπουργό ότι ο κίνδυνος δεν έχει μηδενιστεί και υπογράμμισε ότι “πρέπει να παραδεχθείτε ότι η στάση της αντιπολίτευσης σας έδωσε αρκετά διαπραγματευτικά όπλα στη φαρέτρα σας”. Με τη ψηφοφορία  του Σεπτεμβρίου  θα πρέπει να φύγει η Ελλάδα από το κίνδυνο του Grexit, τόνισε.

“Χωρίς συναλλαγές  το “ναι” το δικό μας, δεν έχει ανταλλάγματα, δεν ταυτιζόμαστε με τα δικά σας μέτρα”, δήλωσε ο κ. Μειμαράκης και πρόσθεσε ότι “η συμφωνία φέρει τη δική σας υπογραφή, είναι δικιά σας και εσείς πρέπει να την υλοποιήσετε”. Αναφέρθηκε και στο “μαιλ Χαρδούβελη” που κόστιζε ούτε να δισ. ευρώ, όπως τόνισε, τώρα που μάθατε, την απειρία σας θα την πληρώσει ο λαός και δήλωσε ότι |τα μέτρα θα είναι πολύ περισσότερα και φοβάμαι ότι θα αυξηθούν”.  

Ο πρόεδρος της ΝΔ, στην αρχή της ομιλία του δήλωσε ότι τελικά “θελήσατε να μιλήσετε  για να συσπειρώσετε την κοινοβουλευτική σας ή ομάδα. Πρέπει να σας πω ότι  Η συναίνεση και η συνεννόηση σας αποσυσπείρωσε” και υποστήριξε ότι “και δεν ξέρετε τι θέλετε να κάνετε θα είστε στα κυβερνητικά έδρανα; Εμείς σας στηρίξαμε και τι μας ζητάτε από εμάς και μιλάτε για παρένθεση τι άλλο να σας κάνει η αντιπολίτευση;”.  

“Πάλι καλά που δεν μας είπατε ότι θα κάνετε θα είναι και ψήφος εμπιστοσύνης”, είπε πάλι ειρωνικά ο κ. Μειμαράκης και πρόσθεσε ότι “η διαπραγμάτευση δεν ήταν με τους εδώ ήταν με τους έξω.

“Και θέλετε να σας πούμε, έρχεστε εδώ και μας λέτε ότι σας φέρθηκαν άσχημα οι Ευρωπαίοι;
Είχατε πολύ ευνοϊκότερη συμπεριφορά από τους εταίρους το πρώτο 3μηνο από ότι είχαμε εμείς το 2014 εν συγκρίσει με εμάς

Τσίπρας «δεν θα υπάρξουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση της αριστεράς»
 
Απροσδόκητη τροπή πήρε η συζήτηση στην ολομέλεια με τους Τσίπρα και Μεϊμαράκη να αναπτύσσουν ένα πολιτικό διάλογο που θύμισε παλιές καλές εποχές
«Αν αγωνιάτε τόσο κ. Μεϊμαράκη για το τι θα κάνει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν κάνετε πρόταση μομφής ή γιατί δεν ζητάτε εκλογές;» απάντησε ο πρωθυπουργός προς τον κ. Μεϊμαράκη για να επισημάνει «Οι κυβερνήσεις πέφτουν όταν χάνουν την στήριξη της κοινωνίας. Η κυβέρνησή μας έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και δεν θα την χάσει ούτε στην Βουλή γιατί δεν θα υπάρξουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση της αριστεράς».
Τόνισε επίσης πως ήταν τέχνασμα ανάλογο του success story η υπόσχεση της προηγούμενης κυβέρνησης περι εξόδου από το ευρώ υποστηρίζοντας ότι χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους δεν μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση και τα μνημόνια.
«Εχουμε τα 85 δις ευρώ χρηματοδότησης για την επόμενη 3ετία από αυτά τα 60 δις καλύπτουν όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες. Αρα για την επόμενη 3ετία έχουμε ντεφακτο απομείωση χρέους. Εχουμε ταυτόχρονα την δέσμευση ότι το φθινόπωρο θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους» ειπε ο πρωθυπουργός υποστηρίζοντας την δική του συμφωνία έναντι των προηγούμενων μνημονίων. Πρόσθεσε ότι υπάρχει και το αναπτυξιακό πακέτο των 35 δις ευρώ για να επισημάνει «Αυτά τα στοιχεία δεν υπήρχαν στο πρόγραμμα 2010 και 2012 παρά μόνο οι βαριές προϋποθέσεις δημοσιονομικής προσαρμογής. Είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπιστώ την σημερινή συμφωνία. Ομως να πουμε τους στραβού το δίκιο αυτό που έχουμε τώρα είναι δύσκολη συμφωνία αλλά μπορεί να δώσει προοπτική εξόδου από την κρίση πιο γρήγορα».
Απευθυνόμενος δε προς τον κ. Μεϊμαράκη σημείωσε «πώς να το κάνουμε κ. Πρόεδρε! η διαφορά είναι ότι ανήκετε στην ίδια πολιτική οικογένεια που έχουν στοχοποιήσει τον ελληνικό λαό. Με Σόιμπλε, Μέρκελ, Βεμπερ. Από την άλλη εμείς δίνουμε αγώνα έξω από τις πολιτικές συμμαχίες»

Δευτερολογία Μεϊμαράκη

Με τόνο ειρωνείας δευτερολόγησε  ο κ. Μειμαράκης, αντικρούοντας πρωτίστως τα επιχειρήματα του κ. Αλέξη Τσίπρα για το θέμα του χρέους. “ Κύριε πρωθυπουργέ έχετε διαβάσει τη συμφωνία; Γιατί στη σελίδα 6 αναφέρει ρητά ότι δεν γίνεται να υπάρξει απομείωση του χρέους και δεν πήρατε κάτι παραπάνω από αυτό που είχαμε εμείς συμφωνήσει το 2012”.  Πάλι με ειρωνεία από τον κ. Μειμαράκη,  ο οποίος κατά τη δευτερολογία του χρησιμοποίησε και τη φράση που ακολουθεί τον κ. Βαρουφάκη το “ουάου”.

Σχετικά με το να θα δώσουν ψήφο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι “δεν είναι από εμάς η ανησυχία, είναι δικό σας θέμα τι θα κάνει. Αλλά και από όλη την Ευρώπη τι γίνεται στην Κοινοβουλευτική σας ομάδα. Αν θα μπορείτε με μισή ΚΟ να υλοποιήσετε  το πρόγραμμα Η ΚΟ σας πιστεύω ότι θα αναλάβει τις ευθύνες σας.

Τέλος,  ο κ Μειμαράκης πάλι με ειρωνεία τόνισε ότι “άκουσα και ότι κάνατε και 8 η ώρα το πρωί συνεδρίαση της ΚΟ…. πράγμα παράξενο για την Αριστερά…










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης