«Εμφύλιος» στους ΑΝΕΛ για το δημοψήφισμα

«Εμφύλιος» στους ΑΝΕΛ για το δημοψήφισμα

Οι κ.κ. Κώστας Δαμαβολίτης, Βασίλης Κόκκαλης, Νίκος Μαυραγάνης και Δημήτρης Καμμένος εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και εμμέσως ή αμέσως κάλεσαν τους πολίτες να ψηφίσουν «ναι»

«Εμφύλιος» στους ΑΝΕΛ για το δημοψήφισμα
Φυγόκεντρες τάσεις προκαλεί στους ΑΝΕΛ η απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα, όπως έδειξαν και οι διαφοροποιήσεις τεσσάρων βουλευτών από τους 13 συνολικά που έχει η κοινοβουλευτική ομάδα. 

Πίσω από τους τέσσερις υπάρχουν κι άλλοι που διαφωνούν με το δημοψήφισμα καθώς οι περισσότεροι βουλευτές των ΑΝΕΛ δηλώνουν ευρωπαϊστές, και δεν αποκλείεται μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος να έχουμε νέες διαφοροποιήσεις. Είναι δε αμφίβολο αν ο κ. Καμμένος ελέγχει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. 

Κλείσιμο
Όπως άλλωστε συνέβη και με αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι υπερψήφισαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αφενός λόγω των διαβεβαιώσεων της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τις τράπεζες και αφετέρου γιατί επείσθησαν ότι η απόφαση ήταν μέρος της διαπραγματευτικής στρατηγικής που θα έφερνε μία καλύτερη συμφωνία. Όσο όμως διαφαίνεται ότι το δημοψήφισμα ειδικά αν προκύψει «όχι», εγκυμονεί κινδύνους για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ αυξάνεται η νευρικότητα και οι τάσεις αποσάθρωσης.  «Δεν ζητήσαμε την ψήφο των πολιτών για να βγάλουμε την χώρα από την ΕΕ» δηλώνουν οι περισσότεροι εξ αυτών στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους. Προς το παρόν συγκρατούνται καθώς θεωρούν ότι είναι στη μέση μίας πολιτικής μάχης, ωστόσο είναι βέβαιο ότι δεν θα ακολουθήσουν την κυβέρνηση εάν στην πορεία επιλέξει τη ρήξη με την ΕΕ. 

Ενώ ήταν σε εξέλιξη η επίσκεψη του πρωθυπουργού τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ ο ένας μετά τον άλλο με δημόσιες δηλώσεις τους έπαιρναν αποστάσεις από την απόφαση της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα της Κυριακής. Οι κ.κ. Κώστας Δαμαβολίτης, Βασίλης Κόκκαλης, Νίκος Μαυραγάνης και Δημήτρης Καμμένος εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και εμμέσως ή αμέσως κάλεσαν τους πολίτες να ψηφίσουν «ναι». Ο κ. Πάνος Καμμένος διέγραψε τον έναν από τους τέσσερις, τον βουλευτή Ηρακλείου κ. Δαμαβολίτη. Ωστόσο είναι προφανές ότι εάν ο κ. Καμμένος δεν σκεπτόταν την δύναμη της κοινοβουλευτικής του ομάδας που φυλλορροεί θα είχε διαγράψει και τους υπόλοιπους. Ερωτηθείς ο κ. Πάνος Καμμένος είπε ότι «Έχουμε πόλεμο και δεν κάνουμε εκπτώσεις. Όποιος δεν αντέχει στον πόλεμο φεύγει». 

Δυσάρεστη έκπληξη όμως ήταν για τον πρωθυπουργό και η αναφορά του κ. Καμμένου ότι «οι ένοπλες δυνάμεις διασφαλίζουν την εσωτερική ασφάλεια», δήλωση την οποία προσπάθησε να ανασκευάσει το βράδυ με συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Οι σχέσεις των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης είναι «στο κόκκινο». Οι συνεχείς άστοχες ενέργειες του κ. Καμμένου προκαλούν τη δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου. Λέγεται δε ότι ο κ. Καμμένος απείλησε με παραίτηση στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την απαίτηση των θεσμών για περικοπές στο υπουργείο Αμύνης κατά 200 εκατομμύρια ευρώ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης