«Ηθικά, οικονομικά, πολιτιστικά φτωχοί αν η Ελλάδα βγει από την ΕΕ», λέει βουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

«Ηθικά, οικονομικά, πολιτιστικά φτωχοί αν η Ελλάδα βγει από την ΕΕ», λέει βουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Σε περίπτωση νίκης του «ναι» ο Τσίπρας πρέπει να παραιτηθεί και να πάει σε νέες εκλογές, με την ελπίδα ότι οι ψηφοφόροι θα ξέρουν, αυτή τη φορά, να βρουν έναν πιο ικανό συνομιλητή για πρωθυπουργό, γράφει ο Potito Salatto

«Ηθικά, οικονομικά, πολιτιστικά φτωχοί αν η Ελλάδα βγει από την ΕΕ», λέει βουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Για την Ελλάδα, την ελληνική κρίση, το δημοψήφισμα και την έξοδο από το ευρώ μιλάει σε κείμενό του ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Ιταλίας και μέλος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Potito Salatto.

Στο κείμενό του, που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, εξηγεί ότι γνωρίζει καλά την Ελλάδα και τον λαό, με τον οποίο τον δένει σχέση φιλίας και εκτίμησης, που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.

Κλείσιμο
«Δε θα σκεφτόμουν ποτέ να βιώσω μία εμπειρία όπως αυτή των τελευταίων δραματικών ημερών. Μία χώρα χαμένη, της οποίας οι κάτοικοι νιώθουν προδομένοι από μία κυνική Ευρώπη, χωρίς καρδιά, έτοιμη να εγκαταλείψει τον λαό που έδωσε πολλά στην ανθρωπότητα σε επίπεδο κουλτούρας. Πολίτες που δεν βλέπουν μέλλον γιατί είναι απογοητευμένοι ακόμα και από τον πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην προεκλογική του καμπάνια είχε, με μεγάλη αποφασιστικότητα, παραπλανήσει τους ψηφοφόρους με την υπόσχεση ότι θα έβαζε, χωρίς επιπλέον θυσίες, τα πράγματα στη θέση τους. Δεν έγινε έτσι, αντιθέτως τα πράγματα έχουν καταλήξει σε μία γενική ανησυχία», γράφει ο Ιταλός ευρωβουλευτής.

«Εγώ που έχω ζήσει μία συναρπαστική βουλευτική εμπειρία στην Ευρώπη, δε θα φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το σημείο μία χώρα σίγουρα αδύναμη, αλλά ακριβώς για αυτό, αξίζει την αλληλεγγύη των πιο ισχυρών κρατών. Όπως είναι τώρα η Ευρώπη δεν λειτουργεί καλά. Η πολιτική δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραδοθεί στη χρηματοοικονομία αλλά πρέπει να καθοδηγήσει τις χώρες στο κοινό συμφέρον και όχι σε εκείνο των λίγων», συνεχίζει ο Salatto.

«Που είναι η αλληλεγγύη, ακόμα και οικονομική, που εμείς οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουμε εκφράσει για την ενοποίηση της Γερμανίας; Η κυρία Μέρκελ, πολίτις της Ανατολικής Γερμανίας, θα έπρεπε να το θυμάται, τουλάχιστον για την ηθική και πνευματική εντιμότητα. Αν σήμερα είναι καγκελάριος της χώρας της το χρωστάει και σε όλους εμάς, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων», επισημαίνει.

«Πώς η ΕΕ μπορεί να ζητά αυταρχικά στα κράτη-μέλη μεταρρυθμίσεις ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη και μετά να μην κάνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο των ίδιων ευρωπαϊκών δομών; Πού είναι η επανεξέταση των δαπανών του Ευρωκοινοβουλίου; Πού είναι οι αξιολογήσεις των Συνθηκών που πλέον είναι παρωχημένες (το Δουβλίνο 2 για την μετανάστευση, η Βασιλεία ΙΙΙ για τις τράπεζες κτλ); Πραγματικά μπορεί να σκεφτεί κανείς για καιρό μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση που να καθοδηγείται από την Γαλλία και την Γερμανία, που οδηγεί στη φτώχεια όλους;», διερωτάται ο Ιταλός πολιτικός.

Καταλήγοντας, μάλιστα, αναφέρει πως φυσικά, «σήμερα η Ελλάδα πληρώνει και γιατί πίστεψε καλόπιστα τις υποσχέσεις του Τσίπρα. Αυτό πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για όλους εμάς τους πολίτες των διαφόρων κρατών που έχουν πολιτική παρουσία χάρη στα λαϊκίστικα συνθήματα, σίγουρα ελκυστικοί, αλλά απόλυτα ανίκανοι να προσφέρουν εναλλακτικές προτάσεις, σοβαρές και πιστευτές σε όποιον στις Βρυξέλλες καθοδηγεί έναν μακάβριο χορό».

Όσο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος γράφει: «Ο Τσίπρας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και εκφράστηκε για την έξοδο από το ευρώ, σε περίπτωση νίκης όσων θέλουν να παραμείνουν στην Ευρώπη, δεν μένει άλλο από το να παραιτηθεί και να πάει σε νέες εκλογές, με την ελπίδα ότι οι ψηφοφόροι θα ξέρουν, αυτή τη φορά, να βρουν έναν πιο ικανό συνομιλητή για πρωθυπουργό. Η ιταλική κυβέρνηση, στο μεταξύ, και οι ευρωβουλευτές μας, όπου κι αν βρίσκονται, να δραστηριοποιηθούν για να διαδραματίσουν έναν ρόλο διαμεσολαβητή μέχρι η Ελλάδα να περάσει την πόρτα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα είμαστε όλοι πιο φτωχοί, όχι μόνο οικονομικά, αλλά κυρίως, ηθικά, πολιτιστικά και ιδεολογικά. Εμείς δεν ξεχνάμε την φράση: “Italiano-Greco una faccia una razza”. Προσοχή, η αταβιστική ελληνική υπερηφάνεια θα μπορούσε αργά ή γρήγορα να αντιδράσει σκληρά με απρόβλεπτα και μη υπολογίσιμα αποτελέσματα για όλη τη Δύση. Η Ρωσία κι η Κίνα βρίσκονται στη γωνία και παραμονεύουν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης