Τσίπρας: Θέλουμε έντιμο συμβιβασμό - Γιούνκερ: Έχω προβλήματα να λύσω

Τσίπρας: Θέλουμε έντιμο συμβιβασμό - Γιούνκερ: Έχω προβλήματα να λύσω

«Αύριο η συμφωνία, είναι σχεδόν 100% βέβαιο», λέει αξιωματούχος της ΕΕ - Ελπίζω ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό, δήλωσε ο πρωθυπουργός πριν αναχωρήσει για την κρίσιμη συνάντηση 

Τσίπρας: Θέλουμε έντιμο συμβιβασμό - Γιούνκερ: Έχω προβλήματα να λύσω
Σημαντικό βήμα για τη συμφωνία αναμένεται απόψε το βράδυ (21:30 ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες, κατά την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Πάντως, παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε «στο παραπέντε» της συμφωνίας, όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται απόψε να υπάρξουν ανακοινώσεις σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά αντίθετα οι προσδοκίες κινούνται στο «να ξεπεραστούν τα εμπόδια» και να γίνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα. 

Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε, ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν νωρίτερα σήμερα: «Εξακολουθώ να έχω μερικά προβλήματα να λύσω σε σχέση με αυτό που έχει συμφωνηθεί να αποκαλείται η ελληνική περίπτωση, κάτι που με υποχρεώνει να έχω διάφορες συναντήσεις σήμερα, περιλαμβανομένης μιας συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά το μεσημέρι της Τετάρτης ο κύριος Γιούνκερ, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, τόνισε  την ανάγκη να υπάρξει ένας έντιμος και αμοιβαίος συμβιβασμός που θα δώσει τέλος στην κρίση στην Ελλάδα και θα της δώσει περιθώρια να φύγει από την οικονομική ασφυξία δίνοντας τέλος στα σενάρια περί Grexit: «Χθες βράδυ δέχθηκα πρόσκληση από τον πρόεδρο της Κομισιόν, τον Ζάκ Κλωντ Γιούγκερ, να μεταβώ στις Βρυξέλες προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά και με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκα θετικά. Θα πάω για να συζητήσουμε πάνω στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης». 

Ο κύριος Τσίπρας επίσης επεσήμανε πως «σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίο οι θεσμοί και κυρίως η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, να προσχωρήσει στο ρεαλισμό πάνω στον οποίο κινείται εδώ και τρείς μήνες η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευόμενη τα δίκαια του ελληνικού λαού προς όφελος μιας ενωμένης Ευρώπης, που σήμερα είναι αναγκαία για τους λαούς όσο ποτέ. Χρειαζόμαστε την ενότητα, πρέπει να αποφύγουμε την διαίρεση». 

Πάντως, πηγές των Βρυξελλών που επικαλείται ο δημοσιογράφος του Economist, Tom Nuttall, εκτιμούν ότι είναι «σχεδόν 100% βέβαιο» πως αύριο θα ανακοινωθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, κατά την αποψινή συνάντηση, o πρόεδρος Γιούνκερ και ο Αλέξης Τσίπρας θα αποτιμήσουν την πορεία των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να αναμένονται τελικές αποφάσεις σήμερα. Όπως σημείωσε ο ίδιος, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του προέδρου του Eurogroup στη συνάντηση καθώς και εκπροσώπων των άλλων θεσμών, πρόκειται για μια προσωπική πρόσκληση του επικεφαλής της Κομισιόν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Εξήγησε, δε, πως η τελική απόφαση ανήκει στο Eurogroup, ωστόσο ο ρόλος της Κομισιόν στη διαδικασία είναι να καλλιεργήσει τις συνθήκες που θα διευκολύνουν την ομόφωνη συμφωνία ανάμεσα στους 19 της Ευρωζώνης.
Κλείσιμο

Τέλος, σημείωσε ότι στη συνάντηση θα συζητηθούν τα λίγα ανοιχτά ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν, μεταξύ των οποίων είναι και η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Σημειώνεται τέλος ότι το Euroworking Group που επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα, αναβάλλεται για αύριο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Tο Bloomberg μετέδωσε ότι ο κ. Τσίπρας απόψε θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε την πληροφορία. Πάντως πηγές της Ευρωζώνης επιμένουν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς επίσης εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα είναι παρόντες στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Επιτροπής.

Με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ταξίδεψαν για τις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη αλλά όχι ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ εκεί στην ελληνική αντιπροσωπεία θα ενσωματωθεί και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η δήλωση του πρωθυπουργού λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες:



«Όπως είναι γνωστό από προχθές το βράδυ, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει επισήμως την πρόταση της προς τους θεσμούς, για έναν έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό, που θα δώσει ένα τέρμα σε αυτή την κρίση στην Ευρώπη. Βεβαίως θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να ξεφύγει από αυτή την ασφυξία την οικονομική, αλλά και περιθώρια ανάκαμψης, θα δώσει τέλος στα σενάρια για Grexit, θα δώσει τέλος στα σενάρια της καταστροφής.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει σχόλια πάνω σε αυτή την πρόταση, αλλά ούτε και κάποιο άλλο κείμενο, όπως ακούμε, από την πλευρά των θεσμικών εταίρων.

Χθες βράδυ δέχθηκα πρόσκληση από τον πρόεδρο της Κομισιόν, τον Ζάκ Κλωντ Γιούγκερ, να μεταβώ στις Βρυξέλες προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά και με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκα θετικά. Θα πάω για να συζητήσουμε πάνω στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Να του εξηγήσω ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίο οι θεσμοί και κυρίως η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, να προσχωρήσει στο ρεαλισμό πάνω στον οποίο κινείται εδώ και τρείς μήνες η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευόμενη τα δίκαια του ελληνικού λαού προς όφελος μιας ενωμένης Ευρώπης, που σήμερα είναι αναγκαία για τους λαούς όσο ποτέ. Χρειαζόμαστε την ενότητα, πρέπει να αποφύγουμε την διαίρεση. Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης