Η νέα διαπραγματευτική ομάδα «συστήθηκε» στο Brussels Group

Η νέα διαπραγματευτική ομάδα «συστήθηκε» στο Brussels Group

Αποτελείται από τον επικεφαλής Γιώργο Χουλιαράκη και τους Παναγιώτη Παυλόπουλο, Μιχάλη Νικολακάκη, Φραγκίσκο Κουτεντάκη, Κων/να Κιντώνη, Έλενα Παπαδοπούλου, Δημήτρη Λιάκο - Έχουν σαφή εντολή διαπραγμάτευσης και διαρκή πρόσβαση στον πρωθυπουργό, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιάνη Βαρουφάκη

Η νέα διαπραγματευτική ομάδα «συστήθηκε» στο Brussels Group
Αισιόδοξη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, για επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας με τους εταίρους στα επονομαζόμενα «ώριμα θέματα», αυτά δηλαδή που έχει παρατηρηθεί σύγκλιση απόψεων με τους δανειστές. 

Η ημερομηνία που εκτιμά η κυβέρνηση πως θα είναι δυνατή μια συμφωνία είναι αρκετά κοντά, ίσως μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Μια θετική πρώτη έκβαση θα οδηγούσε τη διαπραγμάτευση στα ακανθώδη «μη ώριμα» ζητήματα, που αποτελούν φυσικά και το κύριο σκέλος της διαπραγμάτευσης, καθώς αυτά θα είναι και τα ζητήματα που θα κρίνουν την επιτυχία η όχι της όλης διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Κλείσιμο
Φυσικά, σε περίπτωση που η πρώτη διαπραγματευτική διαδικασία αποδώσει καρπούς και βρεθεί χώρος για μια πρώτη συμφωνία, τότε τα «μη ώριμα θέματα» θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων νωρίτερα. 

Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για ένα έκτακτο Eurogroup στις 4 Μαΐου, έτσι ώστε μέσω μιας πιθανής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών να επιτευχθεί μια πρώτη συμφωνία και να υπάρξει κάποια χαλάρωση της ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας του ελληνικού κράτους μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μορφή αύξησης του waiver και του ανώτατου ορίου έκδοσης κυβερνητικών ομολόγων.


Η σύσταση της νέας ομάδας και το πρόγραμμα των διαβουλεύσεων
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αποτελείται από τον επικεφαλής Γιώργο Χουλιαράκη, και τους Παναγιώτη Παυλόπουλο, Μιχάλη Νικολακάκη, Φραγκίσκο Κουτεντάκη, Κων/να Κιντώνη, Έλενα Παπαδοπούλου και Δημήτρη Λιάκο. Τα πρόσωπα αυτά έχουν σαφή εντολή διαπραγμάτευσης και διαρκή πρόσβαση στον πρωθυπουργό, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και φυσικά τον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. 

Από τη πλευρά των εταίρων τηρείται η φόρμουλα των «έξι συν ένας», δηλαδή δύο εκπροσώπους της Επιτροπής, δύο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δύο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έναν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Οι διεργασίες του Brussels Group ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στις 11:30 ώρα Ελλάδος και για πρώτη φορά αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής των συνεδριάσεων, καθώς θα υπάρχουν συναντήσεις τεχνικών κλιμακίων ανάλογα με τη θεματολογία που αρμόζει στην ιδιότητα τους, έτσι ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητα τους.

Το πρώτο θέμα που απασχόλησε τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια του σημερινού Brussels Group αποτελούσε το μακροοικονομικό πλαίσιο της Ελλάδας καθώς και οι δημοσιονομικοί στόχοι της οικονομίας. Μέσα στη μέρα θα γίνει διάλογος για τις ιδιωτικοποιήσεις και οι διεργασίες θα ολοκληρωθούν με συζήτηση σχετικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Την Παρασκευή από τις 10:00 το πρωί θα γίνει συζήτηση για το ενεργειακό πλαίσιο της χώρας, τα φορολογικά ζητήματα και τις πολιτικές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Μέσα στην ίδια ημέρα θα γίνει παράθεση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα από την ελληνική αλλά και από την Ευρωπαϊκή πλευρά καθώς και επίσης και των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών στόχων για το 2022.

Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου, περίπου στις 18:30 και τη Κυριακή θα επιστέψει στην Ελλάδα η διαπραγματευτική ομάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης