«Καρφιά» Τσίπρα για Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ: Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους για τη ρευστότητα

«Καρφιά» Τσίπρα για Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ: Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους για τη ρευστότητα

«Το λάθος είναι ότι πειστήκαμε με μία προφορική δέσμευση και δεν ζητήσαμε γραπτή» στις 20 Φεβρουαρίου αποκάλυψε ο πρωθυπουργός για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων του προηγούμενου διαστήματος

«Καρφιά»  Τσίπρα για Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ: Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους για τη ρευστότητα
Επίθεση στους εταίρους και ειδικά στον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Μάριο Ντράγκι, λέγοντας ότι άλλαξαν στάση και δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους ότι με τη συμφωνία της 20ης  Φεβρουαρίου θα αποκατασταθεί η ρευστότητα και η χρηματοδότηση στην ελληνική οικονομία εξαπέλυσε το βράδυ της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας.

«Βρισκόμαστε σε μια σκληρή αντιπαράθεση, μια σκληρή διαπραγμάτευση. Όλοι είχαν προεξοφλήσει ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία στις 20 Φλεβάρη, όμως μετά τις 20 του Φλεβάρη διεξάγεται μεγάλη μάχη να παρθούν πίσω σημεία της συμφωνίας που ήταν επιτυχία για την Ελλάδα. Δεν σκίσαμε το μνημόνιο σε μία νύχτα, δεν ξεφύγαμε από την επιτήρηση μεμιάς, όμως πήραμε συμφωνία που δίνει δυνατότητες στην Ελλάδα να ξεφύγει από το μέιλ Χαρδούβελη και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης» είπε ο πρωθυπουργός και αποκάλυψε γιατί προέκυψε το πρόβλημα ρευστότητας.

Κλείσιμο
«Και τα λάθη και οι παραλείψεις είναι στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης». Υπάρχουν λάθη που γίνονται και είναι εγκληματικά, υπάρχουν λάθη που γίνονται κάτω από την πίεση των γεγονότων και λάθη που γίνονται επειδή σε παραπλανούν. Στις 20 Φλεβάρη έθεσα το ζήτημα αυτό και πήρα την δέσμευση ότι με την συμφωνία θα αποκατασταθεί. Το λάθος είναι ότι πειστήκαμε με μία προφορική δέσμευση και δεν ζητήσαμε γραπτή», δήλωσε, αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αλλά και στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Κάναμε λάθη γιατί μας παραπλάνησαν, όπως συνέβη στις 18 του Φλεβάρη, όταν η ΕΚΤ πήρε μια απόφαση που δεν στέκει ηθικά και πολιτικά. Με την απόφαση εκείνη, αποκλείστηκε η δυνατότητα των συστημικών τραπεζών να αναχρηματοδοτούν την Γενική Κυβέρνηση. Όταν θέσαμε εγώ στον κ. Ντάισελμπλουμ και ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup το θέμα αυτό, πήραμε την δέσμευση ότι θα αποκατασταθεί το λάθος αυτό. Το λάθος μας ήταν ότι πήραμε προφορική δέσμευση και όχι γραπτή» παραδέχθηκε.

Ειδικά για τον κ. Ντράγκι και το πώς διέψευσε τις ελληνικές προσδοκίες, ο κ. Τσίπρας απέδωσε την αλλαγή στάση του σε σχέση με τις υποσχέσεις που έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, στην προσπάθεια να εξισορροπήσει έτσι το γεγονός ότι συγκρούστηκε με τους Γερμανούς για την ποσοτική χαλάρωση και τώρα, προφανώς δεν έχει περιθώρια, παρά να συμπλέει με τη σκληρή γραμμή του Βερολίνου.

Απέδωσε επίσης τις διακυμάνσεις που υπάρχουν στις επαφές με τους εταίρους σε διαπραγματευτικά παιχνίδια: «Παρά τις δυσκολίες, οι δυνατότητες να κερδίσουμε σε αυτή την διαπραγμάτευση είναι μεγάλες. Προϋπόθεση είναι να μην τσιμπάμε στα διαπραγματευτικά παιχνίδια και στις κινήσεις πανικού, στην προσπάθεια να δημιουργήσουν φόβο. Όποιος φοβάται σε αυτό το παιχνίδι, χάνει», δήλωσε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει λύση αυτή την άλλη εβδομάδα για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας.

Απέδωσε την καθυστέρηση στην εξεύρεση λύσης στην αδυναμία των εταίρων να παραδεχθούν ότι απέτυχε το πρόγραμμα, που επέβαλαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αλλά και στη δική του επιμονή να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα: «Θα ήταν για 'μενα πολύ εύκολο να βάλλω την υπογραφή μου και να έχω συμφωνία, αλλά όχι μόνο δεν θα πέρναγε από τη Βουλή, αλλά δεν έχω αυτή την εντολή από τον ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης