Στην Ελλάδα ο Αβραμόπουλος για το μεταναστευτικό

Στην Ελλάδα ο Αβραμόπουλος για το μεταναστευτικό

Θα ξεκινήσει την περιοδεία του από την Ισπανία, θα ακολουθήσει η Ιταλία ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα βρίσκεται στην Ελλάδα - Μέσα στο επόμενο διάστημα το εθνικό σχέδιο για το μεταναστευτικό 

Στην Ελλάδα ο Αβραμόπουλος για το μεταναστευτικό
Σχέδιο δράσης από Ισπανία – Ιταλία και Ελλάδα και υπο την εποπτεία της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης στην Βουλή, στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ώρες στο Λουξεμβούργο και στο οποίο η χώρα εκπροσωπήθηκε από την κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου αποφασίστηκε – μεταξύ άλλων –  να γίνουν συναντήσεις μεταξύ του αρμόδιου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου με τους υπουργούς των τριών χωρών προκειμένου να διαμορφωθεί κοινό πλαίσιο αντιμετώπισης.

Κλείσιμο
Ο κ. Αβραμόπουλος θα ξεκινήσει την περιοδεία του από την Ισπανία, θα ακολουθήσει η Ιταλία ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα βρίσκεται στην Ελλάδα.

Εκτός αυτού, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει το δικό της εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος που αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον υπουργό το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν υπο τον πρωθυπουργό εντατικές συναντήσεις και συζητήσεις με όλες τις εμπλεκόμενες αρχές (Λιμενικό, Περιφέρειες, Δήμους κ.α.) και εντός των επόμενων ημερών θα παρουσιαστεί σχέδιο με συγκεκριμένες δράσεις.
Παράλληλα, ο υπουργός κατηγόρησε την ΝΔ λέγοντας πως παρά τα δραματικά ναυάγια «εξακολουθεί να επιδίδεται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις στα όρια του πολιτικού κυνισμού».

Αναφορικά με το σχέδιο δράσης περιέγραψε πως αυτό θα στοχεύει διπλό στόχο:  Από την μια το Λιμενικό να λειτουργεί «προληπτικά και αποτρεπτικά – όχι διακινδυνεύοντας ανθρώπινες ζωές – αλλά για να δυσκολέψει το έργο των δουλεμπόρων» και από την άλλη να μην επιβαρύνονται τα νησιά Βορείου και Νότιου Αιγαίου από τον αριθμό των μεταναστών. Ο ίδιος επισήμανε ότι η παραμονή των μεταναστών στα νησιά μέχρι να προωθηθούν στην ηπειρωτική χώρα δεν πρέπει να ξεπερνά τις τρεις ημέρες προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι τοπικές κοινωνίες και ο τουρισμό. Υποστήριξε ότι στο Β. Αιγαίο υπάρχουν υποδοχές παραμονής και καταγραφής και πως θα πρέπει να διαμορφωθούν ανάλογοι χώροι και στο Νότιο Αιγαίο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση είναι ειδικό πλοίο που « θα περνά από τα νησιά για να παίρνει αυτόν τον κόσμο».

Παράλληλα κατηγόρησε τους ευρωπαίους ηγέτες υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί «χτυπώντας» μόνο τους δουλεμπόρους λέγοντας ότι «Ολοι αυτοί οι άνθρωποι (μετανάστες) γνωρίζουν για τους 3.5000 θανάτους στο 2014. Παρόλα αυτά παίρνουν τα παιδάκια τους και διακινδυνεύουν να γίνουν θύματα».

Πρότεινε «μέρισμα ευθυνών μέσα από πανευρωπαϊκές συμφωνίες πέραν από τα υποκριτικά Δουβλίνο και τις δεσμεύσεις της συνθήκης του Σέγκεν. Νεα στρατηγική συμφωνία όπου οι χώρες ανάλογα με τις οικονομικές ανάγκες και επιθυμίες να αναλαμβάνουν το «φορτίο» που τους αναλογεί …»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης