Τι γράφει ο ξένος τύπος για τον ΣΥΡΙΖΑ στο παρά πέντε

Τι γράφει ο ξένος τύπος για τον ΣΥΡΙΖΑ στο παρά πέντε

Independent: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικό Grexit - Süddeutsche Zeitung: Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια - WSJ: Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν εκλεγεί, θα βυθίσει την Ευρωζώνη σε άλλη μια κρίση - Bloomberg: Το ρολόι για την Ελλάδα χτυπά αντίστροφα - Les Echos: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί

Τι γράφει ο ξένος τύπος για τον ΣΥΡΙΖΑ στο παρά πέντε
Δύο 24ωρα έμειναν για να ανοίξουν οι κάλπες στην Ελλάδα για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και σήμερα, Παρασκευή, καταγράφηκε άλλη μια ομοβροντία δημοσιευμάτων από Γερμανία, Αμερική, Βρετανία και Γαλλία στα οποία απευθύνεται μια σειρά προειδοποιήσεων ενόψει της διαφαινόμενης επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλα δημοσιεύματα αναφέρονται εκτεταμένα στις συνέπειες για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη από τυχόν επικράτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλα αναδεικνύουν τα αδιέξοδα των προτάσεων του κόμματος όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και άλλα επικρίνουν αυτό καθ' αυτό το πρόγραμμα υποστηρίζοντας ότι δεν «βγαίνει» η χρηματοδότησή του.

Κλείσιμο
Independent: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική έξοδο από το ευρώ
Σε μια καταστροφική έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγήσει ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, εκτιμά άρθρο υπό τον τίτλο «Greece elections: Syriza party tops polls raising fears that a win will lead to ‘devastating’ European exit», που δημοσιεύθηκε στην βρετανική εφημερίδα.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών ιστορικών εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων θα μπορούσε να αναδείξει νικητή το πρώτο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της Ευρώπης.

Σημειώνεται, ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση και τη διαγραφή μέρους του τεράστιου χρέους της χώρας, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα που επεβλήθη στην Ελλάδα από τους διεθνείς δανειστές της είναι μη βιώσιμο, τη στιγμή που πέρυσι ανήλθε σε 320 δισ. ευρώ, σχεδόν 30.000 ευρώ ανά κάτοικο. Μεταξύ των προτάσεών του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες στην Ελλάδα, θα αποκαταστήσει τον κατώτατο μισθό στα 750 ευρώ ανά μήνα και θα καταργήσει τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Süddeutsche Zeitung: Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια
Το πολιτικό τοπίο μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα επιχειρεί να σκιαγραφήσει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Η κεντρική ιδέα του σχολίου είναι η εξής: «Και μετά τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε τερματίζεται το πρόγραμμα δανειακής στήριξης της ΕΕ, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια. Και αυτή η βοήθεια δεν πρόκειται να δοθεί δωρεάν, δηλαδή (δεν πρόκειται να δοθεί) χωρίς όρους για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, τις οποίες τελευταία ο (πρωθυπουργός Αντώνης) Σαμαράς αρνούνταν, σχεδόν σε μόνιμη βάση. Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνομιλήσει κι εκείνη με τους εταίρους στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Διαφορετικά οι τράπεζες στην Αθήνα θα μείνουν όντως χωρίς μετρητά».

Γι αυτό, τονίζει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, «δεν είναι ιδιαίτερα ευφυές να παρουσιάζει κανείς την ΕΕ ως σκιάχτρο και να ισχυρίζεται ότι φέρει την κύρια ευθύνη για τα προβλήματα της Ελλάδας. Αυτό όμως κάνει ο Τσίπρας, μιλώντας συνεχώς για ʻεθνική ταπείνωσηʼ και υποσχόμενος μελλοντική ʻαυτονομίαʼ για τη χώρα του. Μία Ελλάδα χωρίς ευρωπαϊκή ζωτική αρτηρία αποτελεί ψευδαίσθηση. Αυτό το γνωρίζουν και οι περισσότεροι Έλληνες. Τρία τέταρτα των Ελλήνων θέλουν να διατηρήσουν το ευρώ και οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να μην προσέλθουν καν στις κάλπες». Διαβάστε περισσότερα εδώ

WSJ: Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν εκλεγεί, θα βυθίσει την Ευρωζώνη σε άλλη μια κρίση
Το μεγάλο λάθος της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης σχολιάζει σε άρθρο του στη Wall Street Journal ο Joseph C. Sternberg λίγο πριν οι Έλληνες προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η χώρα είναι έτοιμη να βυθίσει ολόκληρη την Ευρωζώνη σε άλλη μία κρίση εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι η Ευρωζώνη είναι τόσο απεγνωσμένη να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη που τελικά οι πιστωτές θα δεχθούν την διαγραφή του χρέους της.

Όπως διαπιστώνει, η στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μεγάλη αλλά όχι βαθιά. Τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων θέλουν η χώρα να παραμείνει στο ευρώ. Έτσι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθήσει σκληρή γραμμή με τους πιστωτές, τότε απειλεί να πάρει «όμηρο» την Ελλάδα ενώ δεν αποκλείεται και ένα «ατύχημα» που θα οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ.

Έτσι λοιπόν, κατά τον αρθρογράφο, μια νίκη για το κόμμα θα πρέπει να θεωρηθεί στην καλύτερη περίπτωση σαν ψήφος διαμαρτυρίας έναντι της σημερινής κυβέρνησης, παρά σαν υποστήριξη στα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία της ίδιας της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεχάσει εάν είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Διαβάστε περισσότερα εδώ


Bloomberg: Το ρολόι για την Ελλάδα χτυπά αντίστροφα

Ο αγώνας για την εξουσία στην Ελλάδα κορυφώνεται καθώς απομένουν λιγότερο από δύο 24ωρα για να ανοίξουν οι κάλπες. Ο Ελληνας πρωθυπουργός σύμφωνα με δημοσίευμα του «Bloomberg» δίνει ύστατη και τιτάνια μάχη να πείσει τους αναποφάσιστους την ώρα που οι δημοσκκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. 

Η προεκλογική εκστρατεία των δύο μονομάχων ολοκληρώνεται την Παρασκευή, όπου ο Σαμαράς θα μιλήσει στις 6 το απόγευμα στην Αθήνα και ο Αλέξης Τσίπρας στην Κρήτη.

Μετά την κρίση χρέους όπου η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά το ένα τέταρτο και έστειλε στην ανεργία το 26,6% του πληθυσμού, οι Έλληνες καλούνται στις 25 Ιανουαρίου να επιλέγουν ανάμεσα στο οικείο και το άγνωστο. 

Ο Σαμαράς από τη μια εκλιπαρεί τους πολίτες να ψηφίσουν ΝΔ ώστε να μην βγει η χώρα  από το πρόγραμμά της και από την άλλη ο Τσίπρας -το κόμμα του οποίου δεν αέβηκε ποτέ στην εξουσία- έχει δεσμευτεί να ελαφρύνει τους πολίτες διατηρώντας παράλληλα την Ελλάδα στο ευρώ. Διαβάστε περισσότερα εδώ:

Les Echos: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι γενναιόδωρο και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της φτώχειας στην Ελλάδα. Ωστόσο, η αξιοπιστία του και το περιθώριο των ελιγμών του είναι πολύ μικρά, γράφει σε άρθρό της αναφερόμενη στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Κανείς στην Ελλάδα δεν μοιάζει να μπορεί να αντισταθεί στις σειρήνες του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που τάσσεται κατά των μέτρων λιτότητας και θεωρείται φαβορί των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Οι περισσότεροι από 2.000 απολυμένους της πρώην δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, της ΕΡΤ, που έκλεισε απροειδοποίητα από τη συντηρητική κυβέρνηση Σαμαρά τον Ιούνιο του 2013, ελπίζουν ότι θα επαναπροσληφθούν. Οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που απολύθηκαν την ίδια περίοδο για να αντικατασταθούν από ιδιωτική εταιρεία καθαριότητας και αγωνίζονται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο κατά αυτού που θεωρούν αδικία, επίσης έχουν την ίδια ελπίδα. Ακόμη και οι φορολογούμενοι που φέρεται να έχουν αναστείλει τις τελευταίες εβδομάδες την πληρωμή του φόρου ακίνητης περιουσίας, ελπίζουν κατά τα φαινόμενα σε θαύματα με την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει:

«Η αφέλεια έχει όρια και ο αρχηγός του κόμματος Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε να παρέμβει. "Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πληρώνει φόρους", έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter».


Financial Times: Εάν δεν κάνει ολική αναστροφή στις πολιτικές του ο Τσίπρας ρισκάρει Grexit
Η χώρα ρισκάρει μια χρεοκοπία εάν μείνει χωρίς ρευστότητα για να εκπληρώσει τις αποπληρωμές του μεγάλου δημόσιου χρέους τους επόμενους μήνες. Το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, έχει επιμηκυνθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί υπό μεγάλη πίεση από τους δανειστές (την Τρόικα) να καταφέρει μια δεύτερη επιμήκυνση για μερικούς μήνες.

Μια επιμήκυνση θα δώσει κάποιο περιθώριο ανάσας στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει και να φέρει αρκετή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του 2015. Ο κύριος Τσίπρας έχει επανειλημμένα το σλόγκαν «όχι άλλα μνημόνια» κατά τη διάρκεια των εκλογών σε σχέση με το μέλλον της Ελλάδας δημιουργώντας φόβο πως εάν δεν κάνει μια ολική αναστροφή στις πολιτικές του μια κυβέρνηση Σύριζα ρισκάρει να επαναφέρει ένα πιθανό «Grexit» από την Ευρωζώνη.


Bloomberg: Ο Ντράγκι «στρίμωξε στη γωνία» τον Τσίπρα
Για απόφαση που θέτει εκτός του προγράμματος ποσοτικής ελάφρυνσης την Ελλάδα μέχρι να λυθούν τα θέματα που έχουν τεθεί σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθηθεί μετά τις εκλογές, ζήτημα που αφορά πρωτίστως τον Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο το Bloomberg σχολίαζοντας τις ανακοινώσεις Ντράγκι σχετικά με την Ελλάδα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στο άρθρο με τίτλο «ο Ντράγκι στριμώχνει στη γωνία τον υποψήφιο κατά της λιτότητας» σημειώνεται ότι με την απόφαση της ΕΚΤ να θέσει όρια στην πρόσβαση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αφήνοντας εκτός την Ελλάδα για τουλάχιστον έξι μήνες αυξάνεται η πίεση σε οποιοδήποτε κόμμα κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

«Πρόκειται για καρότο στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα» δηλώνει ο επικεφαλής της στρατηγικής εξαγωγών της Bank of America Merrill Lynch Αθανάσιος Βαμβακίδης. «Η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο αν υπάρξει συμφωνία. Αυτή είναι το καλύτερο στο οποίο θα μπορούσε να ελπίζει η Ελλάδα» προσθέτει. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης