Η πολιτική διαχείριση της συμφωνίας με την Τρόικα απασχολεί την κυβέρνηση

Η πολιτική διαχείριση της συμφωνίας με την Τρόικα απασχολεί την κυβέρνηση

Η χθεσινή επίθεση της λεωφόρου Συγγρού στον ΣΥΡΙΖΑ και η έκκληση στον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη να αντιδράσει στις κινήσεις των κ.κ. Γιάννη Μηλιού και Γιώργου Σταθάκη στο City του Λονδίνου είναι ενδεικτική του κλίματος πόλωσης που διαμορφώνει η κυβέρνηση για να συσπειρώσει τις δικές της δυνάμεις

Η πολιτική διαχείριση της συμφωνίας με την Τρόικα απασχολεί την κυβέρνηση
Καθώς η συμφωνία με την Τρόικα είναι κοντά η κυβέρνηση αναζητά την μεθόδευση για να την καταστήσει επικοινωνιακά και πολιτικά διαχειρίσιμη στο εσωτερικό της χώρας. 

Η χθεσινή επίθεση της λεωφόρου Συγγρού στον ΣΥΡΙΖΑ και η έκκληση στον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη να αντιδράσει στις κινήσεις των κ.κ. Γιάννη Μηλιού και Γιώργου Σταθάκη στο City του Λονδίνου είναι ενδεικτική του κλίματος πόλωσης που διαμορφώνει η κυβέρνηση για να συσπειρώσει τις δικές της δυνάμεις. 

Η κυβέρνηση αναγνώρισε χθες ότι όλα είναι στο τραπέζι με πιεστικά αιτήματα της Τρόικας: δημοσιονομικό, ασφαλιστικό, εργασιακό, ΦΠΑ, απελευθέρωση πλειστηριασμών. Στόχος να κλείσει η συζήτηση μέχρι το τέλος της χρονιάς αν είναι δυνατόν πακέτο με την συμφωνία για την επόμενη ημέρα. Τα όσα αποφασιστούν με την Τρόικα θα έλθουν με την μορφή πολυνομοσχεδίου αν και ο κ. Βενιζέλος μετά την προχθεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι «δεν θα ληφθούν μέτρα πέραν της υφιστάμενης νομοθεσίας» που δείχνει μία σαφή προσπάθεια να παρακαμφθεί μία δύσκολη ψηφοφορία στην Βουλή και να εμφανιστούν τα όποια μέτρα ως εξειδίκευση και εφαρμογή προηγούμενων αποφάσεων. Το θέμα είναι αν η Τρόικα θα βασιστεί σε μία ακόμη δέσμευση της κυβέρνησης ή απαιτήσει καινούργια νομοθετική ρύθμιση.

Η κυβέρνηση λέει ότι όποια κι αν είναι η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει μείωση των κατώτερων συντάξεων. Εκτιμά ότι στο τέλος θα πετύχει μία συμφωνία που να μπορέσει να πάρει τις ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης. Ωστόσο παρά την βεβαιότητα που διαχέει δεν λείπει και η ανασφάλεια μήπως σε περίπτωση που η συμφωνία είναι υπερβολικά σκληρή έχει απώλειες. Ο προβληματισμός της κυβέρνησης δεν τελειώνει όμως με τα μέτρα που θα επιβάλλει η Τρόικα. Το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί θα επηρεάσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που άλλωστε είναι ο μείζον στόχος του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να μην πάει σε μία εκλογική αναμέτρηση που είναι χαμένη. 

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να κερδίσει το παιχνίδι της προεδρικής εκλογής με μία καλή συμφωνία για την επόμενη ημέρα που θα συνοδευθεί από το γνωστό δίλημμα «συμφωνία και κυβερνητική σταθερότητα ή ΣΥΡΙΖΑ και χάος» και την καλλιέργεια του «ρεαλιστικού φόβου» προς την κοινωνία. Πάντως το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ δεν είναι καλό. Ακόμη και οι βουλευτές οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι θα ψηφίσουν όποια συμφωνία με την Τρόικα στις συζητήσεις τους αμφισβητούν αν θα υπάρξει η προεδρική πλειοψηφία. Οι πλέον αποφασισμένοι «έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον ΣΔΟΕ και στις μυστικές υπηρεσίες και στις παρασκηνιακή δεινότητα του πρωθυπουργού». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης