Φουλ για συμμαχίες ο ΣΥΡΙΖΑ

Φουλ για συμμαχίες ο ΣΥΡΙΖΑ

Με διπλό στόχο: να αποτρέψει εκλογή Προέδρου κα να διευκολύνει τη επίτευξη αυτοδυναμίας του - «Δεν είναι δυνατό να θεωρούμε ότι έχουν θέση δίπλα μας μόνο όσοι ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ του 4%, αλλά πρέπει να φτιάξουμε ένα πλατύ μέτωπο και να πάρουμε το 40 ή το 45%», το μήνυμα προς όσους αντιδρούν στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ

Φουλ για συμμαχίες ο ΣΥΡΙΖΑ
Σε συνεργασίες με ευρύτερες δυνάμεις, που δεν θα κάνουν πάντως τον ΣΥΡΙΖΑ «πλυντήριο», προχωρά ο Αλέξης Τσίπρας με ένα διπλό στόχο: Πρώτον να αποτρέψει την εκλογή προέδρου από τη σημερινή βουλή και δεύτερον να στελεχώσει με τέτοιο τρόπο τα ψηφοδέλτια του κόμματος στις επικείμενες εκλογές ώστε να επιτευχθεί η αυτοδυναμία.

Μετά από ένα διάστημα αμηχανίας και στασιμότητας γύρω από το θέμα των συμμαχιών και μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η ευκαιρία της προεδρικής εκλογής για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να παρέμβει δυναμικά, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του. Το μήνυμά του προς όσους αντιδρούν στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές: «Δεν είναι δυνατό να θεωρούμε ότι έχουν θέση δίπλα μας μόνο όσοι ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ του 4%, αλλά πρέπει να φτιάξουμε ένα πλατύ μέτωπο και να πάρουμε το 40 ή το 45%» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του, μιλώντας σε στελέχη του κόμματος απ’ όλη την Ελλάδα. Ξεκαθάρισε δε ότι θα υπάρξουν «συνεργασίες καθαρές και έντιμες, χωρίς να γινόμαστε πλυντήριο». Όπως τόνισε «θα συγκροτήσουμε σε αξιόπιστη βάση, με προγραμματικούς όρους, έντιμα και ανοιχτά, όχι κάτω από το τραπέζι, ένα νέο πλειοψηφικό μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων».

Κλείσιμο
Η κίνηση αυτή του κ. Τσίπρα θεωρήθηκε αναγκαία καθώς η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να επιτύχει την προεδρική πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Χωρίς μια στρατηγική ανοιγμάτων του ΣΥΡΙΖΑ σε βουλευτές και πολιτικές δυνάμεις, αλλά και στη βάση είναι πιθανό να μείνει η κυβέρνηση να «παίζει μόνη της» και τελικά να καταφέρει το στόχο της.

«Το μόνο που απασχολεί τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά είναι το δικό τους προσωπικό πολιτικό μέλλον και η πολιτική τους επιβίωση. Συνεπώς πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θα πέσουν από μόνοι τους. Θα κάνουν το παν για να παραμείνουν άλλον ενάμισι χρόνο» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος πάντως εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μέχρι και τον Φλεβάρη, που αποτελεί ένα ορόσημο λόγω της Προεδρικής εκλογής. Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου φαίνεται ότι τελειώνει».
 
Μήνυμα στο εσωτερικό με ασυμβίβαστα
 
Σε μια προσπάθεια να ελέγξει το εσωτερικό του κόμματος και τις αντιδράσεις που πιθανόν να υπάρξουν από τα ανοίγματα σε ευρύτερες δυνάμεις, ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι είναι ασυμβίβαστη η θέση του γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής με αυτή του υποψήφιου βουλευτή.

«Όσοι από εσάς θέλετε να είστε ή πρέπει να είστε υποψήφιοι βουλευτές να δώσετε τη θέση σας σε κάποιον/α άλλον/η που πρέπει να αναλάβει αυτήν την κρίσιμη θέση. Είναι ασυμβίβαστο. Και ταυτόχρονα θεωρώ ότι τα κριτήρια για τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων πρέπει να είναι κριτήρια αρχών και προσφοράς και κυρίως εντιμότητας, όχι κριτήρια σεχταριστικά και βεβαίως θα πρέπει να γίνουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά.  Πρόσθεσε δε ότι «προσωπικά θεωρώ πολύ πιο σημαντική τη θέση του στελέχους που κρατάτε εσείς, του επικεφαλής δηλαδή, του γραμματέα μιας οργάνωσης από αυτή του βουλευτή. Δεν απαξιώνω το ρόλο του βουλευτή. Τη θέση σας όμως τη θεωρώ πιο σημαντική παρότι εμείς κάποιες στιγμές την έχουμε υποβαθμίσει και θεωρούμε στελέχη μας μόνο τους βουλευτές».

Η παρέμβαση πάντως αυτή προκαλεί ήδη αντιδράσεις και αναμένεται ένας νέος κύκλος ιδιότυπης εσωκομματικής διαπραγμάτευσης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης