Σαμαράς: Εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη - Σε ποιους τομείς θα δοθεί έμφαση

Σαμαράς: Εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη - Σε ποιους τομείς θα δοθεί έμφαση

Ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Οικονομικών με τον οποίο συζήτησε «το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη» - Εμφαση σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός, η εμπορική ναυτιλία, η έρευνα και η καινοτομία

Όλα μαύρα, ούτε καν γκρίζα…
Σαμαράς: Εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη - Σε ποιους τομείς θα δοθεί έμφαση
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμένος στις εσωτερικές του αντιθέσεις άλλοτε για το ευρώ και άλλοτε για την μειονότητα της Θράκης, το κυβερνητικό επιτελείο επιμένει στην ατζέντα της οικονομίας ελπίζοντας ότι θα μηδενίσει την διαφορά των δύο κομμάτων στις ευρωεκλογές. 

Μετά την συνέντευξή του στο Bloomberg, όπου αναπτύσσει τον σχεδιασμό του για την οικονομία, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τον οποίο συζήτησε, όπως διέρρευσε, «το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη». 

Ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει το σχέδιο πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Μαΐου καθώς οι υπουργοί αναμένεται να στηρίξουν χρηματοδοτικά την προσπάθεια. Σήμερα η Eurostat θα επικυρώσει τυπικά το πρωτογενές πλεόνασμα που θα κυμανθεί γύρω στα 3,4 δισ. Η Τρόικα με την δική της μεθοδολογία το υπολογίζει στο 1,5 δισ. ευρώ. 

Κλείσιμο
Το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης κάνει λόγο για νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός, η εμπορική ναυτιλία, η έρευνα και η καινοτομία. 

Βασική πρόβλεψη θα υπάρχει για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας - με μέτρα όπως ο συμψηφισμός των οφειλών με το δημόσιο, φορολογικές ελαφρύνσεις - την δανειοδότηση και γενικότερα την χρηματοδοτική ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων προκειμένου να κερδίσουν σε ανταγωνιστικότητα. 

Με την επικύρωση από την Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος πληρούνται οι προϋποθέσεις για την συζήτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους η οποία όμως θα ανοίξει μέσα στο καλοκαίρι και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το Φθινόπωρο. 

«Αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους, όπως έχει ήδη κάνει, οι δανειστές θα προχωρήσουν σε νέα ελάφρυνση χρέους. Αυτή ήταν μια απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 2012. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε, περιμένουμε και από αυτούς να κάνουν το ίδιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Bloomberg, ο οποίος όμως απέφυγε να πει τι περιμένει ότι θα περιλαμβάνει το σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους. 

Αναπτύσσοντας τον σχεδιασμό του, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «περιμένουμε από τη μια ότι τα επιτόκια των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων θα υποχωρήσουν και από την άλλη ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας μέσω των επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων».

Η βιωσιμότητα του χρέους σε συνδυασμό με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2014 και το 2015 είναι από τα χαρτιά που θεωρεί ότι έχει η κυβέρνηση στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. 

Ο κ. Σαμαράς προχώρησε ακόμη πιο πέρα και είπε ότι το 2015 η χώρα θα είναι σε θέση να καλύψει και το δημοσιονομικό της κενό κάτι που προϋποθέτει ότι οι εταίροι θα έχουν προχωρήσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους όπως οφείλουν.

Για το ενδεχόμενο νέου πακέτου βοηθείας ο κ. Σαμαράς ήταν κατηγορηματικός: «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Δεν έχουμε δημοσιονομικό κενό, δεν έχουμε χρηματοδοτικό κενό και επιπλέον έχουμε τη δυνατότητα να προσφύγουμε στις αγορές αν αυτό κριθεί απαραίτητο, οι οικονομικοί δείκτες που σηματοδοτούν ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της χωρίς επιπλέον βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ». 

Αυτό σημαίνει σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο ότι η χώρα βγαίνει οριστικά από τον βραχνά των μνημονίων και της ασφυκτικής επιτήρησης του ΔΝΤ. Αν και το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει την επόμενη έξοδο στις αγορές, ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν υπάρχει βιασύνη και ότι στο μέλλον θα ζητήσουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε με χαμηλότερο επιτόκιο. 

«Φτάσαμε στον πάτο του πηγαδιού και τώρα μπορούμε να πάμε μόνο προς τα πάνω», είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού ο οποίος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και σημειώνει ότι «η μείωση του ελλείμματος και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στην αγορά εργασία και στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, κάνουν την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό προορισμό για τους επενδυτές». 

Καθώς απευθυνόταν σε διεθνές κοινό πιθανών επενδυτών ο κ. Σαμαράς θέλησε να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει θέμα πολιτικής σταθερότητας: «Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ασφαλής μέχρι το 2016 οπότε και είναι προγραμματισμένες οι επόμενες βουλευτικές εκλογές» είπε και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και την πιθανή πολιτική αποσταθεροποίηση που θα προκαλέσουν». 

Εξήγησε δε ότι αποσταθεροποίηση θα προκύψει αν χάσει με μεγάλη διαφορά τις εκλογές κάτι όμως για το οποίο εμφανίστηκε βέβαιος ότι «δεν πρόκειται να συμβεί».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης