Παππάς: Δημοψήφισμα για τη συμφωνία με την Tρόικα, όχι για το ευρώ

Παππάς: Δημοψήφισμα για τη συμφωνία με την Tρόικα, όχι για το ευρώ

Αναστάτωση στην Κουμουνδούρου μετά τη δήλωση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Τσίπρα

Παππάς: Δημοψήφισμα για τη συμφωνία με την Tρόικα, όχι για το ευρώ
Τον τελικό λόγο για τη νέα συμφωνία με τους δανειστές, εάν μάλιστα αυτή αργήσει να επιτευχθεί, πρέπει να την έχει ο λαός, δήλωσε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο κ. Παππάς διευκρίνισε, με αφορμή και προηγούμενες δηλώσεις του, ότι δεν εννοεί δημοψήφισμα για το ευρώ όταν λέει πώς για να εγκριθεί η συμφωνία πρέπει να έχει λόγο ο λαός, αλλά για τη συμφωνία με την τρόικα και μόνο.

Κλείσιμο
«Πρέπει να αποσυσχετίσουμε ευρώ και δημοψήφισμα. Δεν λέμε ότι κατ΄ ανάγκη θα κάνουμε δημοψήφισμα για να εγκριθεί η συμφωνία αλλά αν τα πράγματα με τη διαπραγμάτευση φαίνεται να καθυστερούν πάρα πολύ, το λόγο έχει ο λαός» σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο οι εταίροι να  συνδέσουν τυχόν δημοψήφισμα με την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Γερμανία «δεν θα έβαζε σε κίνδυνο το μέγκα-πρότζεκτ του ευρώ επειδή η Ελλάδα θα προσπαθούσε να προστατεύσει τους μισθούς».

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε νέα συμφωνία και διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού για να ακυρώσει αυτή που ετοιμάζει η κυβέρνηση Σαμαρά με την τρόικα. «Η δική μας κυβέρνηση έχει γνώμη» τόνισε.

Χθες ο κ. Παππάς όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε σημειώσει: «Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι σε καμία περίπτωση επιλογή μας. Εάν εκλεγούμε δεν θα βάλουμε θέμα νομίσματος, αλλά εάν προσπαθήσουν να μας επιβάλουν συμφωνία, θα ερωτηθεί ο λαός, στο τέλος θα κρίνει ο λαός».

Τσίπρας και Λαφαζάνης ρίχνουν τους τόνους μετά την… «ευρω-κόντρα»


Την ανάγκη ηρεμίας ενόψει των ευρωεκλογών και την αποφυγή ενός νέου κύκλου ατέρμονης εσωστρέφειας αποδέχονται όλες οι πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το χάος που προκλήθηκε στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής την περασμένη Κυριακή με την κόντρα μεταξύ προεδρικής ομάδας και αριστεράς πτέρυγας, γύρω από την πρόταση του Παναγιώτη Λαφαζάνη για σχέδιο εξόδου από το ευρώ, ως εναλλακτική λύση σε περίπτωση πιέσεων από τους δανειστές.

Το θέμα έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις με αποτέλεσμα  να υπάρξουν έντονες διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο με τις δύο πλευρές να δίνουν αμοιβαίες διαβεβαιώσεις ότι θα βοηθήσουν στην εκτόνωση της κρίσης.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αρνήθηκε με συνέντευξή του στο Κόκκινο ότι υπάρχει θέμα ρήξης με τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι υποστηρίζει πάντα στις δημόσιες εμφανίσεις του τις συλλογικές θέσεις και όχι τις προσωπικές απόψεις του. Τόνισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρχηγικό ή μονολιθικό κόμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε από την Πάτρα ότι στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους και μέσα από τη διαφορετικότητα αυτών των απόψεων δηλώνουν την πίστη τους στην ενότητα.

Ανάλογες παρεμβάσεις έκαναν και άλλα στελέχη, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Δημήτρης Στρατούλης, με εμφανή την προσπάθεια να μην πάρει έκταση ένα θέμα, που πάντως ταλανίζει εδώ και δύο χρόνια τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Παππάς, που είχε απαντήσει στον κ. Λαφαζάνη κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ τόνισε επίσης ότι «δεν κάνει καλό να ανοίγουμε το θέμα του νομίσματος... Η συζήτηση για το ευρώ ή τη δραχμή πρέπει να λήξει, είμαστε σε εκλογές».

Στο μεταξύ μέχρι αύριο Τετάρτη αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι παρασκηνιακές διεργασίες και διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση των ευρωψηφοδελτίου, στο οποίο μένουν κενές οκτώ θέσεις, μετά τις αποφάσεις και τις ψηφοφορίες της κεντρικής επιτροπής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας επιμένει στην αναζήτηση ενός, δύο ονομάτων έκπληξη, καθώς θέλει όσο το δυνατό πιο ισχυρό το ευρωψηφοδέλτιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης