Ξεφούσκωσε αλλά δεν τελείωσε η Χρυσή Αυγή

Ξεφούσκωσε αλλά δεν τελείωσε η Χρυσή Αυγή

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την προφυλάκιση βουλευτών και μελών της - Τι λένε οι πολίτες για τις έρευνες των Αρχών, τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τη διακοπή της χρηματοδότησης της ΧΑ

Εσωκομματικές ενστάσεις για την περαίωση
Ξεφούσκωσε αλλά δεν τελείωσε η Χρυσή Αυγή
Οι πρόσφατες καταιγιστικές εξελίξεις ανακόπτουν μεν τη σταθερή δημοσκοπική άνοδο που παρουσίαζε τους τελευταίους 16 μήνες το νεοναζιστικό μόρφωμα του προφυλακισμένου Νίκου Μιχαλολιάκου, πλην, όμως, όπως δείχνουν τα ευρήματα έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Alco για το «ΘΕΜΑ», η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να διατηρεί ποσοστά στην πρόθεση ψήφου που υπερβαίνουν τη δύναμη την οποία κατέγραψε στις περυσινές βουλευτικές εκλογές (6,97% τον Μάιο και 6,92% τον Ιούνιο).

Τα ευρήματα της έρευνας, όπου καταγράφεται ένα ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό αμφισβήτησης και καχυποψίας της κοινής γνώμης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών σχετικά με την εξελισσόμενη επιχείρηση εξάρθρωσης της εγκληματικής οργάνωσης, συνιστούν αναμφισβήτητα ένα εντυπωσιακό μήνυμα-καμπανάκι για τον πολιτικό κόσμο ότι δεν έχουν εκλείψει οι (κοινωνικοί, οικονομικοί και πολιτικοί) λόγοι για τους οποίους ένας μεγάλος αριθμός πολιτών στράφηκε στη Χρυσή Αυγή.
      
Στην πανελλαδική μέτρηση της Alco, που έγινε το διάστημα 1-3 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.000 ατόμων, η δύναμη της Χρυσής Αυγής παρουσιάζει σαφή πτωτική τάση σε σχέση με την υψηλότερη δημοσκοπική της επίδοση για το 2013 που ήταν το 10,8% και το απέσπασε τον περασμένο Ιούνιο. Παραμένει, ωστόσο, στην τρίτη θέση με πρόθεση ψήφου της τάξης του 6,4%, η οποία με αναγωγή επί των εγκύρων υπολογίζεται ότι είναι στο 7,2%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι η απήχηση της Χρυσής Αυγής, όπως φαίνεται στη διαχρονική εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου, υποχώρησε απότομα μετά τη σοκαριστική δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά έκτοτε φαίνεται να σταθεροποιείται κοντά στην επιβεβαιωμένη από τις κάλπες εκλογική της απήχηση, γεγονός που αποτυπώνεται και στην υψηλή συσπείρωση της τάξης του 75% των ψηφοφόρων που την προτίμησαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.  
Σε προηγούμενες μετρήσεις η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής ήταν της τάξης του 90%, αλλά και το σημερινό επίπεδο θεωρείται αρκετά υψηλό, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι μόνον ένα μικρό μέρος όσων εμφανίζονται να την εγκαταλείπουν δηλώνει άλλη επιλογή, με σχεδόν ισομερή κατεύθυνση προς τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι υπόλοιποι τηρούν μάλλον επιφυλακτική στάση αναμονής, στρεφόμενοι, κατά βάση, προς την αδιευκρίνιστη ψήφο.
Κλείσιμο

Καχυποψία για τις έρευνες

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η καχυποψία των πολιτών για την αντιμετώπιση που θα έχουν τα κατηγορούμενα στελέχη της Χρυσής Αυγής, αφού μόλις το 53% απαντά θετικά στο ερώτημα αν θα τύχουν δίκαιης δίκης, όπως διαβεβαίωσε η κυβέρνηση διά στόματος του αρμόδιου υπουργού κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, ενώ το 27% απαντά αρνητικά.

Η κοινή γνώμη είναι ιδιαιτέρως αυστηρή στην κριτική της προς τις διωκτικές αρχές σε σχέση με όσα προηγήθηκαν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Σε ποσοστό 66% οι πολίτες πιστεύουν ότι οι Αρχές δεν έκαναν όσα έπρεπε για να τιθασεύσουν τη δράση της Χρυσής Αυγής και μόλις το 21% των ερωτηθέντων έχει την άποψη ότι αντιμετωπίστηκε σωστά η εξτρεμιστική δράση των ταγμάτων εφόδου.
 


Επί των εγκύρων

Με αναγωγή επί των εγκύρων στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου που κάνουν οι αναλυτές της Alco, οι επιδόσεις των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Ν.Δ. 25,8%, ΣΥΡΙΖΑ 24,8%, Χρυσή Αυγή 7,2%, ΠΑΣΟΚ 7%, ΑΝ.ΕΛ. 5,7%, ΚΚΕ 5,3%, ΔΗΜ.ΑΡ. 4,4%, Οικολόγοι Πράσινοι 1,4%, άλλο κόμμα 6% και, τέλος, αναποφάσιστοι 12,4%.
Πλειοψηφικά, εξάλλου, οι πολίτες εκφράζονται αρνητικά στην προοπτική να στηθούν πρόωρες κάλπες, όπως ζητεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Το 63% απαντά αρνητικά στο σχετικό ερώτημα, ενώ περιορίζονται στο 30% εκείνοι που ενστερνίζονται το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αρνητική προαίρεση της κοινής γνώμης για τις κάλπες επιβεβαιώνεται, ίσως, και από τις απαντήσεις που δίνονται στην έρευνα στο ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι εφόσον παραιτηθούν, όπως έχουν απειλήσει, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Το 45% προκρίνει την υιοθέτηση νομοθετικής ρύθμισης για να μείνουν κενές οι έδρες, ποσοστό που υπερτερεί όσων, σε ποσοστό 39%, προτιμούν να γίνουν αναπληρωματικές εκλογές για την κάλυψή τους.



Η πλειοψηφία αναμένει ανάκαμψη της Χ.Α.   

Πέραν των στοιχείων που προκύπτουν από τις απαντήσεις όσων δηλώνουν (τωρινή ή παλαιότερη) συμπάθεια προς τη Χρυσή Αυγή, η εντύπωση ότι η χαρακτηρισθείσα από τη Δικαιοσύνη ως «εγκληματική οργάνωση» δεν αποτελεί παρελθόν για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας φαίνεται να υπάρχει σε ευρύτερα τμήματα της κοινής γνώμης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τέσσερις στους δέκα ερωτώμενους πολίτες εκτιμούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα οδηγήσουν στο τέλος της Χρυσής Αυγής. Αντιθέτως, η πλειοψηφία πιστεύει, σε ποσοστό της τάξης του 43%, ότι θα ανακάμψει - άποψη που ενστερνίζονται επτά στους δέκα από όσους την έχουν ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές.
Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι ότι, παρά τις αποκαλύψεις του τελευταίου εικοσαημέρου, ένα ιδιαιτέρως μεγάλο ποσοστό των πολιτών, που φτάνει στο 22%, δεν έχει πειστεί ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση.
Επίσης, το 26% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά στο ερώτημα αν η συγκεκριμένη οργάνωση είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία. Και, ως εκ τούτου, μάλλον δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι περιορίζεται στο 64% το ποσοστό όσων θεωρούν σωστή την απόφαση για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς τη Χ.Α., την ίδια ώρα που διατυπώνεται αξιοσημείωτος αντίλογος από το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος που εμφανίζεται να επιθυμεί να εξακολουθήσει το κράτος να επιχορηγεί ένα κόμμα του οποίου η ηγεσία είναι προφυλακισμένη για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Σταθερή παραμένει η πρωτιά του Αντώνη Σαμαρά ως καταλληλότερου πρωθυπουργού. η Νέα Δημοκρατία προηγείται σχεδόν μία μονάδα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα

Η μετατόπιση της πολιτικής ατζέντας στο ζήτημα της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής, που μονοπωλεί την επικαιρότητα το τελευταίο εικοσαήμερο, φαίνεται ότι ενεργοποίησε κομματικά ανακλαστικά, αφού τόσο τα συγκυβερνώντα κόμματα όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και η ΔΗΜ.ΑΡ. βελτιώνουν τις επιδόσεις τους. Σταθερή, εξάλλου, παραμένει η «πρωτιά» του κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στο ερώτημα ποιον εμπιστεύονται οι πολίτες ως πρωθυπουργό συγκεντρώνει ποσοστό 35% έναντι 24% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.
Η Νέα Δημοκρατία ανεβαίνει σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της Alco στο 22,8%, διατηρώντας μικρό προβάδισμα της τάξης του 0,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανεβαίνει επίσης στο 21,9%. Ανοδο παρουσιάζουν το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με 6,2%, είναι μια ανάσα από την ανάκτηση της τρίτης θέσης, και η ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία δείχνει να αφήνει πίσω της τη διακεκαυμένη ζώνη του 3% και την απειλή να μείνει εκτός Βουλής. Σταθερό παραμένει το ΚΚΕ, ενώ μικρή υποχώρηση εμφανίζουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης