Μητσοτάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η έκδοση των εκκρεμών συντάξεων

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η έκδοση των εκκρεμών συντάξεων

Τρεις σημαντικές εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό: Ησυμφωνία για τα Rafale, μειώση 80% ενοικίων  στις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές  και εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα

mits
Μία σημαντική αναγγελία για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κλείσιμο της πενθήμερης κοινοβουλευτικής συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2021.

Για την άμυνα της χώρας, ο πρωθυπουργός ανήγγειλε την υπογραφή εντός των ημερών της συμφωνίας για την προμήθεια 18 γαλλικών πολεμικών Rafale – όπως και ένα μεγαλόπνοο σχέδιο εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων , με αγορά νέων φρεγατών, drones, ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων και πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών οπλιτών σε βάθος πενταετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη θα φτάσει στην Αθήνα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλωράνς Παρλί – αλλά η επικύρωση της συμφωνίας θα γίνει στις αρχές της επόμενης χρονιάς, μετά από τον απαραίτητο έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή θα πληρώσουν μόνον το 20% του ενοικίου για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο – με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να εισπράττουν το 60% του ενοικίου από το κράτος. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι η μεγάλη επιχείρηση για τους εμβολιασμούς στην χώρα μας θα έχει το συμβολικό όνομα «Ελευθερία» , μιας και μέσω του εμβολίου προσδοκούμε την επάνοδο σε καθεστώς κανονικότητας σε σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, τόνισε την ανάγκη να είναι μαζική η προσέλευση των πολιτών στα 1018 εμβολιαστικά Κέντρα.

Σε ό,τι αφορά την προώθηση των επενδύσεων, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι αύριο θα ανακοινώσει μία μεγάλη ξένη επένδυση στον χώρο της ηλεκτροκίνησης. Όπως αποκάλυψε το Newmoney, πρόκειται για την γερμανική εταιρεία Next e.Go , η οποία πρόκειται να φτιάξει εργοστάσιο κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην χώρα μας.

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – για να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «ήττας» στη σύνοδο κορυφής: υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της συνόδου, τονίζοντας ότι υπήρξε διεύρυνση των κυρώσεων προς την Τουρκία – ενώ αναφέρθηκε και στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Άγκυρα , για να σημειώσει ότι είναι όλο και πιο απομονωμένη. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος σχετικά με την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών στο Αιγαίο – ανέφερε μάλιστα ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 57% , παρά τα οικονομικά προβλήματα που προκαλεί η πανδημία. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρα και την εμπιστοσύνη των εταίρων – και μάλιστα, διόρθωσε ένα σημείο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα , στο οποίο ο τέως πρωθυπουργός αναφερόταν σε αποτυχημένο ταξίδι Μητσοτάκη στο Βερολίνο το καλοκαίρι του 2020 , το οποίο , ωστόσο, δεν έγινε ποτέ...

Καταλυτικός ήταν ο πρωθυπουργός στην συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες ο Αλέξης Τσίπρας , ο οποίος – επικαλούμενος τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ. ΣΤΑΤ για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, μιλούσε για «ύφεση Μητσοτάκη» πριν από την έλευση του κορωνοϊού. Τα τελικά στοιχεία έδειξαν ότι η περυσινή χρονιά είχε κλείσει με ανάπτυξη , ενώ στην διάρκεια της πανδημίας όλες οι οικονομίες αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την ύφεση, ανέφερε ο πρωθυπουργός , για να απευθυνθεί στον Αλέξη Τσίπρα και να του ζητήσει να πει , έστω, μία συγγνώμη.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε για άλλη μία φορά ότι οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες – αλλά σημείωσε ότι με τον προϋπολογισμό ενισχύονται οι «εφεδρείες covid» με 7,5 δις ευρώ, ενώ απάντησε αναλυτικά σχετικά με τα εργασιακά, για να τονίσει ότι με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, το Κράτος έγινε ο «καθολικός εργοδότης» , δαπανώντας συνολικά 2 δις ευρώ για την προστασία της απασχόλησης. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο «ήλθε για να μείνει» - και κάλεσε την αγορά να προσαρμοστεί εγκαίρως στις νέες συνθήκες. Παράλληλα, αποδέχθηκε ως «σαράκι» τις χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις – και ανέφερε ότι η έκδοσή τους είναι ζήτημα προτεραιότητας για την κυβέρνηση.

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε μόνον από την συμπολίτευση – ωστόσο, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ υπερψήφισε τις αμυντικές δαπάνες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το «παρών» για να «μη δώσει λευκή επιταγή στον πρωθυπουργό», όπως είπε ο κ. Τσίπρας. Ότι κάνει «πατριωτισμό με ξένα κόλλυβα» , τον κατηγόρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ειδήσεις σήμερα:

Άρση μέτρων: Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα - «Πρεμιέρα» για την περιποίηση νυχιών

Αγορά βιβλίου εν καιρώ πανδημίας: Πόσο και τι διαβάζουν οι Έλληνες στην καραντίνα

Εκκλησίες - Χριστούγεννα: Κρίσιμη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης